Kalevalaseuran toteuttama sivusto pohjautuu SKS:n julkaisemaan Kalevalan kulttuurihistoria -teokseen. Sivusto esittelee monipuolisesti Kalevalan tulkintoja ja merkityksiä, joita tarkastellaan viidestä eri näkökulmasta: Kalevala taiteessa, kansallinen Kalevala, poliittinen Kalevala, Kalevala ja kansanrunous sekä kertautuva Kalevala.
Webbplatsens språk: 
https://kaku.kalevalaseura.fi/

Visa mera
Tietokantaan on koottu perustiedot niistä noin 2000 suomalaisesta, jotka kutsuttiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran jäseneksi vuosina 1831–1892. Mukana ovat myös ulkomaiset kirjeenvaihtajajäsenet.
Webbplatsens språk: 
https://www.kansallisbiografia.fi/jasenet

Visa mera
Venäläinen mosaiikki sisältää yliopiston Slavistiikan ja baltologian laitoksen ja Aleksanteri-instituutin toimijoiden artikkeleita venäläisestä kulttuurista ja kulttuurihistoriasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.mv.helsinki.fi/home/tphuttun/mosaiikki

Visa mera
Hotelli- ja ravintolamuseo on suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin erikoismuseo Helsingin Kaapelitehtaalla. Museo tallentaa ja tutkii majoittumisen ja ruokailun historiaa ja nykypäivää. Museo hoitaa myös Alkon myymälämuseon kokoelmaa. Museon sivuilla kerrotaan mm. museon toiminnasta ja palveluista. Lisäksi sivuilla voi tutustua ruokalistoihin 1800-luvulta alkaen.
Webbplatsens språk: 
https://www.hotellijaravintolamuseo.fi/

Visa mera
Kaksiosaisessa radiosarjassa tutustutaan länsimaisen lääketieteen historiaan Galenoksesta parantajanaisiin.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-3996943

Visa mera
Bysantin historiaa, kirjallisuutta, taidetta ja musiikkia käsittelevä verkkojulkaisu löytyy sekä html- että pdf-muodossa.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/urn:isbn:9514270606

Visa mera
Hyvinkään taidemuseo ja kaupunginmuseo muodostavat yhdessä keskuksen, jonka näyttelyihin ja toimintaan voi tutustua tällä sivustolla.
Webbplatsens språk: 
https://www.hyvinkaa.fi/museokeskus-taika/

Visa mera
Sivulla tietoa väreistä; värien historiaa, mistä värit syntyvät, mitä väri on ja mikä on värien ja pigmenttien symbolinen ja kulttuurihistoriallinen merkitys. Tietoa myös värjäämisestä ja kankaanpainosta.
Webbplatsens språk: 
https://www.coloria.net/

Visa mera
Tietoja Helsingin, Hämeenlinnan, Kajaanin, Oulun, Porvoon, Rauman, Tampereen, Tornion (vuoteen 1788) ja Turun kaupunkien perukirjoissa ja huutokauppakamarien pöytäkirjoissa olevista kirjamaininnoista ja kirjojen omistajista ennen vuotta 1810.
Webbplatsens språk: 
http://dbgw.finlit.fi/henrik/index.php

Visa mera
Museo 24 esittelee Jämsän ja Jämsänkosken kaupunkien elämänmenoa jääkauden jälkeen. Sivusto perehtyy rakennusperintöön, työelämään ja teollisuuden kehitykseen alueella sekä vapaa-ajan viettoon. Lisäksi sivusto esittelee alueen kotiseutumuseot. Tutkijan kammiosta löytyy karttoja, äänitteitä murteista, artikkeleita, tietoa Jämsän kotiseutuarkistosta sekä ennen-nyt kuvia.
Webbplatsens språk: 
http://www.museo24.fi

Visa mera
Kansalliskirjaston Fragmenta membranea -kokoelma sisältää osan keskiaikaisen Ruotsin valtakunnan itäosissa, Turun hiippakunnassa, laadittujen ja käytettyjen kirjojen jäänteistä. Fragmenta membranea -tietokanta sisältää yli 9000 digitoitua pergamenttilehteä, 900- ja 1000-lukujen taitteesta 1500-luvun puoliväliin.
Webbplatsens språk: 
https://fragmenta.kansalliskirjasto.fi/

Visa mera
Espanjan sisällissodan (1936-1939) kulttuurihistoriaa käsittelevä artikkelikokoelma. Kirjan voi ladata luettavaksi Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran sivuilta.
Webbplatsens språk: 
http://www.thpts.fi/julkaisut/muut-julkaisut/%C2%A1no-pasaran-espanjan-sisallissodan-kulttuurihistor...

Visa mera
Museoviraston Kuvakokoelmat on julkaissut kuvia koululaisten ja opettajien käyttöön. Kokoelma sisältää noin 700 kuvaa 1900-luvun Suomesta. Kuvat on jaoteltu teemoittain: teknologia, liikkuminen, vallankäyttö, asuminen, koululaiset, muoti ja muotoilu, taide ja taitelijat, monikulttuurisuus sekä ruoka. Kuvien käyttöehdoista kerrotaan sivuilla.
Webbplatsens språk: 
https://www.flickr.com/photos/museovirastonkuvakokoelmat/albums

Visa mera
Lottamuseon juhlavuoden lifestyle –blogissa tarjolla kauneutta, terveyttä, muotia, käsitöitä ja reseptiikkaa 1920-1940-luvuilta.
Webbplatsens språk: 
https://www.nostalgisetnaiset.fi/

Visa mera
Kalevalasta on tehty runomuotoisia käännöksiä, proosakäännöksiä, lyhennelmiä ja mukaelmia. Teosta on käännetty yli 60 kielelle. Verkkopalvelu sisältää 100 artikkelia Kalevalan kääntäjistä ja käännöksistä. Mukana on 27 käännöskieltä.
Webbplatsens språk: 
https://kalevalamaailmalla.kalevalaseura.fi/

Visa mera
Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran julkaisema kolmenkymmenen artikkelin, esseen, muistelman ja teosesittelyn kokoelma. Teksteissä kerrotaan Vietnamin sodasta tv-sotana ja kirjeenvaihtajien raportoimana sekä perehdytään nuorison sodanvastaiseen toimintaan niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa, varsinkin Suomessa.
Webbplatsens språk: 
http://www.thpts.fi/julkaisut/muut-julkaisut/ilmestyskirja-vietnamin-sodan-kulttuurihistoriaa/

Visa mera
Khelidon on yhteisöblogi, jossa voi lukea antiikin ja nykyisyyden ilmiöiden kohtaamisista, sanoista, kielistä ja merkityksistä.
Webbplatsens språk: 
http://khelidon.fi/

Visa mera
Karttasivusto kokoaa yhteen keskisuomalaiset kulttuuriympäristökohteet. Mukana ovat arvokkaat maisema-alueet, rakennetut kulttuuriympäristöt, muinaisjäännökset ja perinnebiotoopit sekä Unescon maailmanperintöluettelon kohteet.
Webbplatsens språk: 
https://proagria-mkn.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=6de398cb59ce4226bcd75ea2f0a9a0a...

Visa mera
Oppikirjassa tarkastellaan kirjahistorian perusteita, kirjahistorian tutkimusta, kirjaa esineenä, tekijyyttä, sensuuria, kirjakauppaa, kirjastoja ja kirjan vaikutushistoriaa. Kirjan toisessa osassa paneudutaan kirjahistorian tutkimuksen metodisiin kysymyksiin. Oppikirja keskittyy lähinnä painettuun kirjaan. Tarkastelu alkaa 1400-luvun lopulta ja painottuu 1600–1700-luvuille.
Webbplatsens språk: 
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-4040-1

Visa mera
Kestikartano oli Kalevalaiset Naiset ry:n Helsinkiin perustama ravintola, joka toimi Keskuskadulla vuosina 1946‒1967. Täällä voi tutustua ravintolan tarjoiluun, tapahtumiin, tiloihin, esineisiin ja kalusteisiin. Ravintolan sisustuksen oli suunnitellut arkkitehti Aarne Ervi, huonekalut Maija Taimi ja valaisimet Paavo Tynell.
Webbplatsens språk: 
https://www.kalevalaistennaistenliitto.fi/kestikartano/

Visa mera
Keräilijä Marko Repo esittelee kirjassaan puu-, keramiikka- ja merenvahapiippuja ja niiden tekijöitä sekä piipunpolttoon liittyvää esineistöä. Kirjassa on valokuvia lähes 200 Turun museokeskuksen ja yksityishenkilöiden kokoelmiin kuuluvasta piipusta.
Webbplatsens språk: 
https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files//vanhoja_suomalaisia_piippuja_pdf-kirja.pdf

Visa mera
Karttapalveluun on koottu Etelä-Savon kulttuuriympäristökohteet teemoittain jaoteltuina. Mukana ovat alueen järviseudut, perinnebiotoopit, muinaisjäännökset sekä kansallismaisemat.
Webbplatsens språk: 
https://proagria-mkn.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=373730cfe25244ef9c3c154d6cb9c60...

Visa mera
Markalla merkkareita kertoo lapsuudesta 1970-luvulla. Mukana on tietoa, tarinoita, tehtäviä ja valokuvia. Tarinoiden taustalla on verkkokysely, jossa vastaajat kertoivat lapsuudestaan 1970-luvulla. Keski-Uudenmaan museoiden yhteistyönä syntynyt opetuspaketti on suunnattu erityisesti varhaiskasvatuksen ja alaluokkien käyttöön.
Webbplatsens språk: 
https://www.markallamerkkareita.fi/

Visa mera
Niina Hämäläinen tarkastelee artikkelissaan sitä, millä tavalla Elias Lönnrot tulkitsi kansanrunojen välityksellä rahvaan naisen kuvaa ja perhettä Kantelettaressa ja Kalevalassa.
Webbplatsens språk: 
https://journal.fi/kasvatusjaaika/article/view/68574

Visa mera
Karttaselvitys Pirkanmaan tiehistorian varhaisimmasta tai muuten muinaistieteellisesti merkittävimmästä kerrostumasta. Selvityksessä on huomioitu Pirkanmaan alueen 1800-lukua vanhemmat valtakunnallisesti ja maakunnallisesti tärkeät tiet eli maantiet, jotka ovat yhdistäneet läänin- tai maakunnan tason keskuksia toisiinsa sekä tiet, jotka ovat yhdistäneet pitäjien keskuksia toisiinsa ja ylemmän tason keskuksiin ja teihin.
Webbplatsens språk: 
https://issuu.com/vapriikki/docs/tieselvitys_raportti

Visa mera
Tiina Harpfin toimittama radiosarja vie kasvi- ja kulttuuriretkille eri vuodenaikoina. Eri alojen asiantuntijoiden kanssa keskustellaan kasvitieteestä ja kansanperinteestä sekä kasvien hyötykäytöstä.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/audio/1-50425374

Visa mera
Radiosarjassa tutustutaan pelon kulttuurihistoriaan toimittaja Kaisa Pulakan seurassa. Matkaoppaina toimivat eri aikakausien kulttuurihistorian tutkijat. Sarja ei pelottele kuulijaansa, vaan tarjoaa mahdollisuuden oppia pelkokriittisyyttä.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-50474025

Visa mera

Sidor