Kokoelmat

Makupalat.fi-toimituksen kokoamia paketteja ajankohtaisista aiheista.

Här hittar du information om barnböcker och läsning för barn.
Zacharias Topelius (eller Zachris Topelius) föddes den 14 januari 1818 på Kuddnäs gård i Nykarleby. Förutom författare och "sagofarbror" var han också tidningsredaktör och historieprofessor och en av sin tids främsta opinionsbildare. Foto: Svenska litteratursällskapet i Finland.
I riksdagsvalet väljer vi riksdagsledamöter. I den här samlingen hittar du valkompasser och information om riksdagen och riksdagsvalet.
Journalisten och författaren Minna Canth var en viktig samhällspåverkare som lyfte fram arbetarnas och kvinnornas ställning. Den 19 mars firar vi henne, dagen är också den officiella dagen för jämställdhet.
Känner du Kalevalas värld? Här kan du läsa om handlingen och hjältarna i Finlands nationalepos Kalevala och hur konstnärer under olika tider inspirerats av berättelserna i Kalevala. Du hittar också information om Elias Lönnrot som samlade ihop berättelserna i Kalevala, men som också var bl.a. var läkare, tidningsman, forskare i och utvecklare av det finska språket.
Här hittar du riktlinjer och verktyg för att förbättra tillgängligheten.
Information om klimatförändringen, hur den påverkar våra liv och hur den kan hejdas.
Allemansrätten in på Unescos lista över immateriellt kulturarv!
Det är många som behöver stöd och handledning i att använda datorer, mobiltelefoner och pekplattor och tjänster på nätet. Flera instanser, också biblioteken erbjuder digitalt stöd. Här har vi samlat några länkar som kan vara till nytta både för dig som vill öva upp dina digitala färdigheter och för dig som handleder andra.
Det finns olika sätt som medborgarna kan påverka och delta i samhället och beslutsfattandet. Här har vi samlat några kanaler via vilka du kan påverka.

Sidor