Geologi

Fler länkar från menyn Ämnen
Geologian tutkimuslaitoksen malmiaiheiden ja valtausalueiden hakupalvelin, jossa kuvataan millainen on kallioperä, miten vanhaa se on ja millaista on maankamaran magneettisuus. Hakuja voi tehdä kartan avulla.
Webbplatsens språk: 
http://maps.gsf.fi/gtk/eexpert.asp

Visa mera
Ilmatieteen laitoksen sivun värikoodatussa kartassa näkyvät päivän ylimmät UV-indeksit Euroopan alueella. Tarkan paikan voi valita kartalta tai pudotusvalikosta.
http://www.fmi.fi/saa/varoituk_7.html

Visa mera
Mannerten sijainnit eri geologisina kausina esitetään animaatioina. Sivuilta löytyy tietoa myös geologisista aikakausista, mannerliikuntojen taustalla olevista mekanismeista ja ilmiön keksimisen historiasta.
Webbplatsens språk: 
http://www.ucmp.berkeley.edu/geology/tectonics.html

Visa mera
Elokuvan kohteena oli kolme luolaa, jotka sijaitsevat Grand Canyonissa, Jukatanin niemimaalla ja Grönlannissa. Sivulla on taustatietoa elokuvan tekemisestä, pienehkö kuvagalleria sekä tietopaketti luolista. Siinä käsitellään luolien ekologiaa, mikrobiologiaa, muotoutumista ja suojelua. Lisäksi esitellään valikoima luolia, joissa voi vierailla.
http://www.amazingcaves.com

Visa mera
Sivuilla kerrotaan tulivuorista, niiden synnystä sekä purkauksista. Lisäksi sivuilla on tietoa tulivuoren purkausten ennustamisesta ja keinoista vähentää purkausten aiheuttamia vahinkoja. Sivuilla on myös aiheeseen liittyviä tehtäviä ja lyhyitä videoita.
Webbplatsens språk: 
http://www.learner.org/exhibits/volcanoes

Visa mera
Tutkielman aiheita ovat maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, tsunamit ja endogeeniset hasardit Suomessa. Käytetyt lähteet on merkitty numeroina tekstin sekaan, lopussa on lähdeluettelo. Tekijä on Mikko Vestola.
Webbplatsens språk: 
http://www.mvnet.fi/index.php?osio=Tutkielmat&luokka=Lukio&sivu=GE3_-_Endogeeniset_hasardit

Visa mera
Miten luonnonvoimat muuttavat maapalloa: maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, jättiaallot, tsunamit. PBS:n erikoisraportin sivulla on myös videoklippejä.
http://www.pbs.org/wnet/savageearth

Visa mera
Ilmastonsuojeluun kuuluvat sopimukset, otsonikato ja otsonikerroksen suojelun keinot ja ohjaus.
Webbplatsens språk: 
http://www.ym.fi/fi-FI/Ymparisto/Ilmasto_ja_ilma/Ilmansuojelu_ja_otsonikerroksen_suojelu

Visa mera
Geologian tutkimuskeskusen kartoista löytyvät Suomen kallioperäkartat, Suomen maaperäkartan yleistys, malmikaivokset, teollisuusmineraalilouhokset, rakennuskiviluohimot ja korukiviesiintymät.
Webbplatsens språk: 
http://www.gtk.fi/tietopalvelut/karttapalvelut/

Visa mera
GTK tekee maankäytön suunnitteluun, pohjaveteen, energiaan, merenpohjan käyttöön ja ympäristövaikutuksiin liittyvää tutkimusta. Sivustolta löytyvät tutkimuskeskuksen karttapalvelut, kivinäytekokoelma, georetkeilyohjeita, neuvoja kiviharrastajalle sekä tietoa luonnonvaroista.
Webbplatsens språk: 
http://www.gsf.fi/

Visa mera
NASA:n sponsoroimalla sivustolla selvitetään tulivuorten ja vulkaanisten prosessien tieteellistä perustaa. Suunniteltu lähinnä oppimateriaaliksi sekä opettajille että alan opiskelijoille. Vasta-alkajalle suositellaan etenemistä järjestyksessä, koska jokainen sivuston jakso pohjautuu edelliseen.
http://www.geology.sdsu.edu/how_volcanoes_work

Visa mera
Havainnollinen esitys tsunami-hyökyaallon synnystä, etenemisestä ja rantautumisesta. Kokonaisuus sisältää myös ohjeita tsunamin varalle ja tietoa varoitusjärjestelmistä.
Webbplatsens språk: 
http://www.helsinki.fi/geo/seismo/tsunamit/

Visa mera
Sveitsin seismologian laitos seuraa Sveitsissä ja muualla maailmassa havaittuja maanjäristyksiä ja tiedottaa niistä sivuillaan. Maanjäristyksistä on kerrottu mm. niiden voimakkuus, alue ja tarkka aika.
http://www.seismo.ethz.ch

Visa mera
GeoNord är en portal för intresserade av geologi. Målgruppen är hela Norden. Sidorna innehåller bl.a. artiklar, undervisningsmaterial och länkar.
http://www.geonord.org

Visa mera
Islannin ilmatieteen laitoksen sivustolla on uutisia, artikkeleita ja kuva-aineistoa Eyjafjöll-tulivuoren purkautumisesta.
Webbplatsens språk: 
http://en.vedur.is/about-imo/news/2010

Visa mera
Sivuilla voi tutustua maapallon geologiseen karttaan digitaalisessa muodossa.
http://www.onegeology.org/portal/home.html

Visa mera
Saksalaisen luolaharrastajan ylläpitämä laaja sivusto esittelee kiinnostavaa maanalaista maailmaa. Mukana on luolia, kaivoksia, lähteitä ja maanalaisia rakennelmia eri puolilta maapalloa. Esittelyjen laajuus vaihtelee. Suuri osa kohteista toimii turistinähtävyyksinä, ja monista on mainittu esim. aukioloajat ja hinnat.
http://www.showcaves.com

Visa mera
Suomen Geologinen Seura julkaisema lähes 400-sivuisen teos on ladattavissa seuran sivuilta PDF-tiedostoina. Suomen kallioperää ja sen eri kokonaisuuksia käsittelevien lukujen lisäksi kirjassa on luku geologian peruskäsitteistä sekä kallioperägeologinen sanasto.
Webbplatsens språk: 
http://www.geologinenseura.fi/suomenkalliopera

Visa mera
Mannerlaattojen liikkeitä, maanosien ja valtamerien muotoutumista prekambrikaudelta tulevaisuuteen. Kartat eri aikakausilta maapallosta ja ilmastovyöhykkeistä sekä pienimuotoisia animaatioita.
http://www.scotese.com

Visa mera
Karttoja ja muuta informaatiota menneistä, tulevista ja parhaillaan tapahtuvista maanjäristyksistä.
http://earthquake.usgs.gov/earthquakes

Visa mera
PBS Nova palaa sivuilla joulukuun 2004 tsunamikatastrofiin ja pohtii samalla, miten pitäisi valmistautua seuraavan varalle. Myös tsunamin anatomiaa ja esitys, jossa on tietoa yhdeksästä jättiläistsunamista.
http://www.pbs.org/wgbh/nova/tsunami

Visa mera
Volcano Worldin sivuilta löytyvät tulivuoret maanosittain, maittain tai vuoren nimellä hakien. Sivuilla on listattu myös purkauksia (vsta 95)ja havaintoasemia sekä esitelty Kuun, Marsin, Venuksen ja Jupiterin kuun Ion vulkaanista toimintaa. Lisäksi tulivuoriasiantuntijan vastauspalsta, asiantuntijoiden haastatteluja sekä videokatkelmia tulivuorenpurkauksista.
Webbplatsens språk: 
http://volcano.oregonstate.edu

Visa mera
Mm. yleistä maanjäristys- ja tsunamitietoa, maanjäristykset Suomessa ja Pohjois-Euroopassa sekä ohjeita matkailijoille.
http://www.helsinki.fi/geo/seismo/maanjaristykset/tieto/index.html

Visa mera
Sivulla on mm. erittäin laaja kuva-arkisto ja selvityksiä seismisten ilmiöiden syistä ja seurauksista.
http://nisee.berkeley.edu

Visa mera
Kysy niin saat vastauksen Yhdysvaltain Geologisen tutkimuslaitoksen tutkijoilta sähköpostitse. Useimmin kysyttyjen kysymysten tietokanta on jo mittava. Kysymykset vastauksineen on ryhmitelty aiheittain.
Webbplatsens språk: 
http://walrus.wr.usgs.gov/ask-a-geologist

Visa mera
Maanjäristyksen voimakkuudet Richterin asteikolla.
Webbplatsens språk: 
http://www.seismo.helsinki.fi/fi/maanjtietoa/perustietoa/magnitudi.html

Visa mera
Australialaisen tulivuoritutkijan John Seachin sivuilla on tietoa ja valokuvia maailman tulivuorista, tulivuorityypit, luettelo tuliperäisistä järvistä ja paljon muuta.
Webbplatsens språk: 
http://www.volcanolive.com

Visa mera
Geologiset kaudet nykyajasta taaksepäin kambrikauteen asti. Lisäksi linkkejä aihepiiriä koskeville suomen- ja englanninkielisille sivuille
Webbplatsens språk: 
http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/muut/kaudet.html

Visa mera
Unkarilainen järjestö ylläpitää palvelua, joka seuraa ajantasaisesti vaarallisia tai uhkaavia tapahtumia maapallolla. Kartalle on merkitty värikkäillä symboleilla esimerkiksi tulivuorenpurkaukset, suuronnettomuudet, epidemiat, maanjäristykset ja rajuilmat. Symbolia klikkaamalla saa esiin lisätietoa. Uusimpia tapahtumia ympäröi vilkkuva punainen rengas.
http://hisz.rsoe.hu/alertmap/

Visa mera
Artikkeli geologi Matti Sauramon tutkimusretkestä Itä-Karjalan Äänislinnaan asemasotavaiheessa vuonna 1942 kertoo kiinnostavasti sekä alueesta että sota-ajasta. Sen aineistona ovat Sauramon omat muistiinpanot retkestä. Artikkeli löytyy Geologi-lehdestä 64 (2012).
Webbplatsens språk: 
http://www.geologinenseura.fi/geologi-lehti/2-2012/Sauramo.pdf.pdf

Visa mera

Sidor