Tänne on koottu Kotimaisten kielten keskuksen digitoimat sadan vuoden aikana kerätyt paikannimikokoelmat. Sisältöjä täydennetään edelleen. Palveluun on tulossa myös toiminto, jonka avulla käyttäjät voivat osallistua tietojen tuottamiseen.
Webbplatsens språk: 
https://nimiarkisto.fi/

Visa mera
Nimistöntutkija Laila Lehikoisen teos luovutetun Karjalan pitäjien nimien alkuperästä ja nimiin liittyvistä kansantarinoista. Kirjassa esitetään myös nimien vanhoja kirjoitusasuja ja kerrotaan lyhyesti pitäjien historiasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/antreasta_ayrapaahan

Visa mera
Nimistöntutkija Saulo Kepsu on selvittänyt Karjalankannaksen asutusnimistön alkuperää, ikää ja levikkiä. Tutkimustulosten pohjalta hän tekee päätelmiä alueen asutushistoriasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/kannaksen_kylat

Visa mera
Viron paikannimistä kertovan kirjan verkkoversio. Painettu teos ja siihen sisältyvät kartat löytyvät sivuilta pdf-muodossa.
Webbplatsens språk: 
http://www.eki.ee/dict/knr/index.cgi

Visa mera
Kotuksen nimijulkaisuista löytyy nimistöntutkimusta aiheittain: Henkilönnimet, kotimaiset paikannimet, luovutetun Karjalan paikannimet, kaupunkinimistö, nimet vanhoissa asiakirjoissa ja ulkomaiset paikannimet.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut

Visa mera
Nimistöntutkija Saulo Kepsun teos Varsinais-Suomen asutusnimistön alkuperästä ja alueen asutushistoriasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/varsinais-suomen_kylannimet

Visa mera
Tutkimuksessa on selvitetty 1850-luvulta lähtien sukunimilain voimaan tuloon mennessä 1921 Länsi-Suomessa otettujen sukunimien nimeämisperusteita ja motiiveja. Tänä ajanjaksona tavallisen kansan nimijärjestelmä muuttui niin, että sukunimettömille joko annettiin sukunimi tai he ottivat sen itse.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-9345-6

Visa mera
Nimisamposta voi tutkia paikannimistöä Suomessa. Aineistona palvelussa on Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkisto ja Maanmittauslaitoksen Paikannimirekisteri.
Webbplatsens språk: 
https://nimisampo.fi

Visa mera
Tiina Aallon tutkimus ukko-sanan sisältävistä paikannimistä. Aalto on selvittänyt muun muassa ukko-paikkojen ominaisia topografisia piirteitä ja pohtinut niiden osuutta nimeämisperusteisiin.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-5350-0

Visa mera
Suomenkielisiä tekstejä 1500-luvulta 1900-luvun alkuun, murreaineistoja, nykykielen aineistoja, nimistöaineistoa, suomen sukukielten aineistoja. Mm. sananparsia, suomen ja ruotsin kielten murresanakirjat, tasavallan presidenttien uuden vuoden puheet, Karjalan kielen sanakirjan hakusanaluettelo, saamen etymologinen tietokanta sekä nykysuomen sanalista.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/aineistot/tietoa_aineistoista/sahkoiset_aineistot_kootusti

Visa mera
Paikannimen tarina -sivusto esittelee paikannimiä osana kulttuuriympäristöä sekä paikannimistön eri kerrostumia maaseudulla ja kaupungissa.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/nimiaiheiset_verkkonayttelyt/paikannimen_tarina

Visa mera
Suomalainen paikannimikirja pdf-näköisversiona. Teos on julkaistu vuonna 2007 ja se sisältää tietoa suomalaisista paikannimistä taustoineen.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/suomalainen_paikannimikirja

Visa mera
Paikannimilaari on tietokanta, joka sisältää osan Nimiarkiston paikannimikokoelmista. Tietokannassa on noin 158 000 nimitietoa.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/paikannimilaari/

Visa mera
Nimiarkiston historia alkaa vuodesta 1915, jolloin perustettiin Tieteellisten seurain paikannimitoimikunta. Kotuksen sivuilla kerrotaan Nimiarkiston edeltäjistä, kokoelmien historiasta, tehtävistä ja paikannimien keruusta.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/nimiaiheiset_verkkonayttelyt/nimiarkisto_100_vuotta

Visa mera
Kotimaisten kielten keskuksen julkaisussa käsitellän eri näkökulmista sanakirjatyötä, kielioppia ja kielipolitiikkaa. 25 artikkelia sisältävässä teoksessa on kirjoittajia kaikista Pohjoismaista.
Webbplatsens språk: 
https://scripta.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk39/antologi2015.pdf

Visa mera
Saulo Kepsu on tutkinut Inkerin Pähkinälinnan läänin nimistöä ja asuttamisen vaiheita. Tutkimustyön kohteena ovat asutusnimet, joista on asiakirjamerkintöjä noin vuoteen 1700 asti.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk66/Inkerin_pogostat.pdf

Visa mera
Saulo Kepsun selvitys Hämeen asutusnimistön alkuperästä ja alueen asutushistoriasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/hameen_kylannimet

Visa mera
Nimistöntutkija Saulo Kepsun selvitys Satakunnan asutusnimistön alkuperästä ja alueen asutushistoriasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/satakunnan_kylannimet

Visa mera
Nimistöntutkija Saulo Kepsu selvittää teoksessaan vanhan Mikkelin läänin asutusnimistön alkuperää ja alueen asutushistoriaa. Tutkimuksen kohteena on noin tuhat vanhoista asiakirjoista poimittua nimeä.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/mikkelin_laanin_kylannimet

Visa mera