Nimistöntutkija Laila Lehikoisen teos luovutetun Karjalan pitäjien nimien alkuperästä ja nimiin liittyvistä kansantarinoista. Kirjassa esitetään myös nimien vanhoja kirjoitusasuja ja kerrotaan lyhyesti pitäjien historiasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/antreasta_ayrapaahan

Visa mera
Kevätaiheisia kielijuttuja pääsiäisestä, vapusta, linnuista, kukista...
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/nyt/teemakoosteet/kotuksen_kevatkimara

Visa mera
Suomen vanhimman sanaston etymologinen sanakirja selittää kantasuomesta periytyvien, siis vähintään noin 1500 vuoden ikäisten sanojen alkuperää. Sanoja selittäviä artikkeleja on alkuun 50, mutta niitä päivittyy sanakirjaan lisää myöhemmin.
Webbplatsens språk: 
https://blogs.helsinki.fi/etymologinenverkkosanakirja/

Visa mera
Saksan kielen etymologinen sanakirja.
Webbplatsens språk: 
https://www.dwds.de/d/wb-etymwb

Visa mera
Kotuksen joulupakettiin on koottu tietoa vuodenvaihteen sanoista, tavoista, puheista ja perinteistä.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/nyt/teemakoosteet/kotuksen_joulupaketti

Visa mera
Kysymyksiä ja Kotuksen vastauksia sanojen alkuperästä aakkosellisessa järjestyksessä.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/nyt/kysymyksia_ja_vastauksia/sanojen_alkuperasta

Visa mera
Täällä voi lukea Kotuksen asiantuntijoiden vastauksia henkilön- ja paikannimien alkuperää koskeviin kysymyksiin.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/nyt/kysymyksia_ja_vastauksia/nimien_alkuperasta

Visa mera
Tutkimuksessa on selvitetty 1850-luvulta lähtien sukunimilain voimaan tuloon mennessä 1921 Länsi-Suomessa otettujen sukunimien nimeämisperusteita ja motiiveja. Tänä ajanjaksona tavallisen kansan nimijärjestelmä muuttui niin, että sukunimettömille joko annettiin sukunimi tai he ottivat sen itse.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-9345-6

Visa mera
Tiina Aallon tutkimus ukko-sanan sisältävistä paikannimistä. Aalto on selvittänyt muun muassa ukko-paikkojen ominaisia topografisia piirteitä ja pohtinut niiden osuutta nimeämisperusteisiin.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-5350-0

Visa mera
Suomenkielisiä tekstejä 1500-luvulta 1900-luvun alkuun, murreaineistoja, nykykielen aineistoja, nimistöaineistoa, suomen sukukielten aineistoja. Mm. sananparsia, suomen ja ruotsin kielten murresanakirjat, tasavallan presidenttien uuden vuoden puheet, Karjalan kielen sanakirjan hakusanaluettelo, saamen etymologinen tietokanta sekä nykysuomen sanalista.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/aineistot/tietoa_aineistoista/sahkoiset_aineistot_kootusti

Visa mera
Kaupunkinimistön historia sisältää yleisesittelyn kaavanimistöstä ja sen historiasta sekä kaupunkinimistön historiaa Oulunsalosta, Turusta ja Helsingistä.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk125/

Visa mera
Kotimaisten kielten keskuksen julkaisemassa artikkelissa tutkitaan laskiaisen ja pääsiäisen ajan sanoja, niiden merkitystä ja alkuperä sekä ajanjaksoon liittyviä sanontoja.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/nyt/kolumnit_artikkelit_ja_esitelmat/tiesitko_taman_%282004_2014%29/laskiais-_j...

Visa mera
Kotuksen teemakooste sisältää kielen asiantuntijoiden eläinaiheisia kirjoituksia. Jutuissa pohditaan muun muassa sitä, mistä eläinsanat tulevat, millaisia merkityksiä eläimiin yhdistetään ja miten eläimet elävät arkisessa kielenkäytössä, nimistössä ja teksteissä. Nisäkkäiden, eväkkäiden, siivekkäiden ja lemmikkien lisäksi käsitellään ihmisen ja eläimen suhdetta.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/nyt/teemakoosteet/elain_elaa_ihminen_ihmettelee

Visa mera
Sivuilta löytyy tietoa etenkin Yhdysvalloissa käytössä olevista etunimistä ja niiden alkuperästä. Nimiä voi hakea aakkosellisesta luettelosta tai hakuohjelmalla; tehostetussa haussa mahdollisuus hakea mm. ääntämiseltään samantapaisia nimiä. Luetteloita suosituimmista etunimistä. Lähdeluettelo. Linkkejä muille nimiä käsitteleville sivuille.
Webbplatsens språk: 
https://www.behindthename.com

Visa mera
Kotuksen teemakoosteessa tarkastellaan kasvikuntaa kielinäkökulmasta: mistä kasvien nimet tulevat, millä perusteilla kasvit jaetaan erilaisiin kategorioihin ja miten kasvisanastoa käytetään puhuttaessa muista asioista?
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/nyt/teemakoosteet/kielen_kasvistoa

Visa mera
Aristoteleen kantapää on ohjelma, jossa käsitellään kieltä, erityisesti suomen kieltä, kielitiedettä, kirjallisuutta sekä sanojen ja sanontojen historiaa. Ohjelman sivuilta löytyvät kuunneltavissa olevat radio-ohjelmat sekä artikkeleita.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/audio/1-2750116

Visa mera
Kotimaisten kielten keskuksen toimittama sanakirja tarjoaa tietoa suomen kielen sanojen alkuperästä. Sanakirjassa on noin 56 000 hakusanaa ja se sisältää ajantasaista tietoa lähes kaikista yleiskielen sanavartaloista.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/ses/

Visa mera
Juhlakirja sisältää kirjoituksia Janne Saarikiven ystäviltä ja kollegoilta. Kirjoitusten yhteinen teema on uralilainen etymologia, joka on Saarikiven keskeisin tutkimusala. Kirjoituksissa ovat edustettuina uralilaisen kielikunnan kaikki kielihaarat, ja käsiteltäviin aiheisiin kuuluu niin perintö- kuin lainasanojakin, äännehistorian ja etymologian suhdetta sekä nimistöntutkimusta.
Webbplatsens språk: 
https://doi.org/10.31885/9789515182838

Visa mera
Reijo Pitkäranta ja Jorma Kallenautio johdattavat kuulijat matkalle terminologian maailmaan. Ylen ohjelmasarja on vuodelta 1999.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-50991721

Visa mera