Sanastoon on kerätty luovutetun Karjalan pitäjien murresanoja.
Webbplatsens språk: 
http://www.luovutettukarjala.fi/murre/murre.htm

Visa mera
Helmi Virtaranta ja Pertti Virtaranta olivat tunnettuja suomalaisia kielentutkijoita. Kotimaisten kielten keskuksen teemasivusto perehdyttää heidän laajaan ja monipuoliseen työhönsä muun muassa murteiden ja karjalan kielen sekä perinteentutkimuksen parissa.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/nyt/teemakoosteet/virtarannat_yksissa_tuumin

Visa mera
British Libraryn ääniosassa on kuunneltavana äänitteitä monelta alalta: murteista ja korostuksista, ohjelmia ja haastatteluja eri tapahtumista, aiheista ja historiasta, kirjallisuutta, taidetta, luonnon ääniä, äänimaisemia, klassillista musiikkia, maailmanmusiikkia, populaarimusiikkia, perinnemusiikkia, radio- ja äänitteiden historiaa sekä äänikarttoja.
Webbplatsens språk: 
https://sounds.bl.uk/

Visa mera
Suomenkielisiä tekstejä 1500-luvulta 1900-luvun alkuun, murreaineistoja, nykykielen aineistoja, nimistöaineistoa, suomen sukukielten aineistoja. Mm. sananparsia, suomen ja ruotsin kielten murresanakirjat, tasavallan presidenttien uuden vuoden puheet, Karjalan kielen sanakirjan hakusanaluettelo, saamen etymologinen tietokanta sekä nykysuomen sanalista.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/aineistot/tietoa_aineistoista/sahkoiset_aineistot_kootusti

Visa mera
Näköisjulkaisu Pirkko Nuolijärven ja Marja-Leena Sorjosen kirjoittamasta kirjasta, joka ilmestyi vuonna 2005. Teoksessa pohditaan kielen variaation ja muutoksen tutkimuksen lähtökohtia ja sitä, miten kielen muutosta voisi lähestyä.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk13/

Visa mera
Karjala : Kieli, murre ja paikka -teoksessa paneudutaan karjalan murteisiin, paikannimistöön sekä Karjala-nimen historian analysointiin. Johdannossa esitellään Karjalan alueita Suomessa ja Venäjällä.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk129/

Visa mera
Kotimaisten kielten keskuksessa valmisteilla oleva murresanakirja siirtyy verkkoon kaikkien vapaasti käytettäväksi. Uusia artikkeleita julkaistaan vuosittain tuhansia. Suomen murteiden sanakirja pohjautuu mittavaan aineistoon, jota on kerätty 1900-luvun alkupuolelta aina 1970-luvulle saakka. Valmistuttuaan sanakirja sisältää noin 350 000 sana-artikkelia.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/sms/

Visa mera
Opetuskäyttöön suunniteltujen tiedonhakutehtävien avulla voi tutustua Kotimaisten kielten keskuksen monipuolisiin verkkopalveluihin.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/kotus/kotus_verkossa/tiedonhakutehtavat

Visa mera
Savon kielen seuran sivuilta löytyy tietoa Savosta, savon murteesta, seuran toiminnasta sekä seuran julkaisema Aakusti-lehti.
Webbplatsens språk: 
https://savonkielenseura.fi/

Visa mera
Eestin kieli-instituutin yhteystiedot, toiminta sekä viron kielen verkkomateriaalia.
Webbplatsens språk: 
https://portaal.eki.ee//index.php

Visa mera
Sivuilla voi kuunnella eri puolilla Suomen ruotsinkielistä aluetta asuvien puhujien ääninäytteitä. Näytteet on myös purettu tekstiksi sekä ääntämyksen mukaisesti että yleiskielelle.
Webbplatsens språk: 
https://sls.finna.fi/Search/Results?view=map&filter%5B0%5D=~format%3A%220/Sound/%22&type=AllFields&l...

Visa mera
Kokonaisuudesta löytyvät Kotimaisten kielten keskuksen puhutun kielen aineistot, joiden joukossa ovat erityisesti murreäänitteet sekä sukukielten vahalieriökokoelmat.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/aineistot/puhutun_kielen_aineistot

Visa mera
Kieli ja identiteetti tutkii kielen ja identiteetin suhdetta ja sen ilmentymiä. Kirjoittaja käsittelee seitsemää eri kielellistä identiteettiä: perinteinen maalaisuus, moderni maalaisuus, kaupunkilaisuus, yleissuomalaisuus, kansainvälisyys, alakulttuurit, ekspatriaatit. Teoksessa analysoidaan eri kieli-identiteetteihin kuuluvia tekstipätkiä tulkitsemalla mm. niiden äänteellisiä ja sanastollisia piirteitä.
Webbplatsens språk: 
http://neba.finlit.fi/oppimateriaali/kielijaidentiteetti/

Visa mera
Murrekartasto pohjautuu professori Lauri Kettusen teokseen Suomen murteet III A. Murrekartasto. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki 1940.
Webbplatsens språk: 
http://kettunen.fnhost.org/index.html

Visa mera
Minä-kartalle on taltioitu suomen kielen murteiden käyttämät muodot sanasta minä.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/a/74-20010020

Visa mera
Suomen murteiden sanakirjan johdanto-osassa kerrotaan sanakirjan ainespohjasta, kuten murteen keruusta ja kerääjistä sekä aineiston alueellisesta edustavuudesta. Johdanto on ilmestynyt alun perin vuonna 1989.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/pdf/Suomen_murteiden_sanakirjan_johdanto-osa.pdf

Visa mera
Kotus julkaisee nimistöntutkimusta, kielenhuoltoa sekä sanakirjoja. Sivustolta löytyy myös Kieli- ja nimineuvonta.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi

Visa mera
Kotimaisten kielten keskuksen kokonaisuudesta löytyy runsas määrä murrenäytteitä, tietoa Kymenlaakson murrealueista sekä alueen erikoispiirteistä idän ja lännen murrealueiden välissä.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/aineistot/puhutun_kielen_aineistot/murreaanitteita/kymenlaakson_murretta

Visa mera
Raja-Karjalan murrelukemisto sukeltaa rajakarjalaiseen kieleen ja elämänmenoon. Lukemisto pohjautuu 1960- ja 1970-luvuilla äänitettyihin haastatteluihin, joiden kertojat ovat syntyneet vuoteen 1944 asti Suomeen kuuluneissa Raja-Karjalan pitäjissä. Kirjan murrenäytteet ovat kuunneltavissa Kotuksen verkkosivuilta https://urn.fi/URN:NBN:fi:kotus-202362 .
Webbplatsens språk: 
https://www.karjalansivistysseura.fi/oppimateriaalit/rajakarjalaiset-murteet/

Visa mera