Litteraturhistoria

Fler länkar från menyn Ämnen
Tyvärr hittades inga svenskspråkiga länkar. Motsvarande finska länkar nedan.
Ylen ohjelmasarja Agricolan jalanjäljillä seuraa Mikael Agricolan elämää ja uran kehitystä sekä Agricolan työn vaikutuksia.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/1-3932665

Visa mera
Tomi Huttusen toimittamassa kirjassa esitellään venäläisen kirjallisuuden suomennosten ja Suomessa tehtyjen ruotsinnosten historiaa sekä suomalaisen ja suomenruotsalaisen kirjallisuuden venäjännösten historiaa. Samalla valotetaan venäläisen kaunokirjallisuuden historiallista Suomi-kuvaa, suomalaisten tutkimusmatkoja Venäjälle sekä kotimaisten kirjailijoiden Venäjä-käsityksiä.
Webbplatsens språk: 
https://doi.org/10.21435/skst.1493

Visa mera
Samuli Björnisen toimittama kirja tarjoaa katsauksen teorioihin, joilla on kuvattu kirjallisuuden ja kertomuskulttuurin muutosta uudella vuosituhannella. Turkimuksen kohteena ovat eri medioita ja lajityyppejä edustavat nykytekstit, kuten Kazuo Ishiguron Haudattu jättiläinen, televisiosarja Game of Thrones sekä internetin selviytymissivustot.
Webbplatsens språk: 
https://oa.finlit.fi/site/books/e/10.21435/skst.1476/

Visa mera
Moni teos jää mieleen kansikuvallaan. Kirjasammon haussa voi etsiä kirjojen kansikuvia niiden värien ja kuvituksen sekä myös tekijätietojen ja teoksen nimen sekä julkaisuvuoden mukaan.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjasampo.fi/fi/coversearch

Visa mera
Kirjasampo on kirjaston tuottama kaunokirjallisuuden kuvaukseen keskittynyt palvelu. Sivustosta löytyy tietoa kirjailijoista sekä heidän tuotannostaan. Kirjoja kuvaillaan monipuolisin asiasanoin, joten palvelussa voi etsiä kirjallisuutta aiheen mukaan. Kirjasammossa on myös toimituksen ja muiden lukijoiden suosituksia kirjahyllyissä, aiheenmukaisia listauksia kirjallisuudesta, kirjablogilistaus sekä tietokirjallisuussuosituksia.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjasampo.fi/

Visa mera
Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kehittämä haku Kirjasampo.fi-palveluun. Jatkuvasti täydentyvä Kirjasampo.fi sisältää tietoa romaaneista, novellikokoelmista, runokokoelmista, sarjakuva-albumeista ja kirjallisuuden tekijöistä. Tarjolla on kansikuvahaku ja linkkejä erilaisiin lähteisiin. Kirjasampo 2.0:ssa on mahdollisuus lukuisiin eri hakurajauksiin. Esimerkiksi Romaanit-näkymässä voi etsiä nimen, tekijän, kirjallisuudenlajin, teeman, omien avainsanojen, alkukielen, kirjallisuuspalkintojen, päähenkilöiden, toimijoiden, tapahtumaympäristön, paikannimen, tapahtuma-ajan ym. avulla.
Webbplatsens språk: 
https://analyysi.kirjasampo.fi/fi/

Visa mera
Kirja lähestyy kirjallisuuden-, taiteen- ja historiantutkimuksen keinoin sukupuoleen liittyviä kysymyksiä. Se nostaa esiin naiset kirjailijoina ja taiteliljoina sekä sukupuolen merkityksen kulttuurin ja tieteen kenttää jäsentävänä kategoriana.
Webbplatsens språk: 
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015121724780

Visa mera
Nokturno.fi julkaisee ja käsittelee digitaalista ja kokeilevaa runoutta.
Webbplatsens språk: 
https://nokturno.fi/

Visa mera
Näytelmäkulma tarjoaa suomalaisille teattereille ulkomaista draamaa sekä teoksia suomalaisilta näytelmäkirjailijoilta. Sivuilla on näytelmähaku sekä tietoa esitys- ja tekijänoikeuksista.
Webbplatsens språk: 
https://www.dramacorner.fi/

Visa mera
Antologia sisältää yksitoista aasialaista klassikkonäytelmää, jotka ovat peräisin Intiasta, Indonesiasta, Kiinasta ja Japanista. Johdannossa esitellään aasialaisen näytelmäkirjallisuuden aihemaailmoja, näytelmien syntyä ja niiden esittämistekniikoita.
Webbplatsens språk: 
https://taju.uniarts.fi/handle/10024/7070

Visa mera
Suomen tietokirjailijat ry on tietokirjailijoiden kulttuuri-, ammatti- ja edunvalvontajärjestö. Sivustosta löytyy tietoa yhdistyksen myöntämistä apurahoista, tietoteospalkinnoista (Varelius-palkinto, tunnustuspalkinnot jäsenille, lasten ja nuorten tietokirjapalkinto). Lisäksi sivustosta löytyvät palstat yhdistys neuvoo, yhdistys ottaa kantaa sekä asiantuntijarekisteri.
Webbplatsens språk: 
https://www.suomentietokirjailijat.fi/

Visa mera
Ylen ohjelmasarjaa seuraa kirjailija Tatu Vaaskiven jalanjälkiä Italian maaperällä. Vaaskiven teosten antiikin kulttuurimaisemat löytävät tiensä ohjelmiin.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/1-3808644

Visa mera
Tietokirja.fi on tietokirja-alan yhteinen tapahtuma, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007. Sivuilla esitellään tämänvuotisen tapahtuman teemat ja ohjelma sekä kerrotaan esiintyjistä.
Webbplatsens språk: 
https://tietokirjafestivaali.fi/

Visa mera
Ida Henritiuksen, Olli Löytyn ja Anne Mäntysen toimittamassa kirjassa tarkastellaan tietokirjallisuuden monipuolista kenttää. Kirjassa pohditaan muun muassa, miten kokemus- ja tutkimustieto asemoituvat eri kirjallisuudenlajeissa ja miten lajien rajoista neuvotellaan. Kirja sopii tietokirjallisuuden tutkimuksen oppikirjaksi ja siitä on hyötyä myös opettajille, kirjailijoille, kirja-alan toimijoille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Webbplatsens språk: 
http://hdl.handle.net/10138/588391

Visa mera
Ulla Pielan kirjassa perehdytään ylioppilaiden runonkeruuseen autonomian ajan Suomessa, sen ideologisiin lähtökohtiin ja tavoitteisiin, konkretiaan ja tuloksiin. Kirjassa tarkastellaan runonkerääjien matkakertomuksia ja niiden teemoja, joiden perusteella voi jäljittää kirjoittajien käsityksiä, toiveita ja pelkoja Suomesta ja suomalaisuudesta. Muita kirjan aiheita ovat runonkeruuseen vaikuttaneet autonomian kauden tapahtumat, kansallisuusaate, nuori sivistyneistö, sivistyneistön suhde rahvaaseen sekä toiseuttaminen.
Webbplatsens språk: 
https://oa.finlit.fi/site/books/m/10.21435/tl.282/

Visa mera
Vastapaino esittää -podcasteissa Viheliäs tiede, Painavat Asiat ja Keveät Askeleet keskustellaan tutkimuksesta, tietokirjoista ja niiden julkaisemisesta sekä sisällöistä.
Webbplatsens språk: 
https://soundcloud.com/vastapaino

Visa mera
Ylen televisio-ohjelmat kirjoista ja kirjailijoista.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-245

Visa mera