Kansalliskirjasto-lehti sisältää artikkeleita kirjastomaailmasta. Verkkoversio on ilmestynyt vuodesta 2006 alkaen.
Webbplatsens språk: 
https://issuu.com/kansalliskirjasto

Visa mera
Tutkimuksen kohde: miten asiakkaat käyttävät kirjastotilaa, mitä he odottavat tilalta ja palveluilta, mistä he pitävät ja mistä eivät, ideoita palvelujen parantamiseen ja uusiin palvelukonsepteihin. Vastauksia saatiin yli 700. Tuloksena oli paljon mielenkiintoista tietoa kirjastokäyttäytymisestä. Käyttäjätutkimus vahvisti kirjaston henkilökunnan käsitystä kirjaston käytön muuttumisesta. Pikaisen lainaamisen ja asioinnin sijaan käyttäjät oleskelevat kirjastossa yhä kauemmin ja viettävät siellä vapaa-aikaansa lukien, opiskellen tai työskennellen, hoitaen asioita, tavaten ystäviään ja oleskellen.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastot.fi/sites/default/files/content/Loppuraportti_K%C3%A4yts%C3%A4%20t%C3%A4%C3%A4l...

Visa mera
Tiedonhaun opastus sisältää vaiheittaisen ohjeistukset tiedontarpeen analysointiin, tiedonhaun suunnitteluun ja toteutukseen. Opastus sisältää myös vinkkejä erikoistietokannoista sekä kirjastojen tietopalvelun käytöstä.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastot.fi/tiedonhaun-opastus

Visa mera
Alueellista kehittämistehtävää hoitaville kirjastoille sekä kaikille, joiden työhön kehittäminen kuuluu kohdennettu kokonaisuus kerää uutisia, tapahtumia sekä materiaalia, jotka liittyvät kirjastojen kehittämiseen. Sivulta löytyy myös kirjastojen koulutuskalenteri.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastot.fi/kirjastot-ja-kehittaminen

Visa mera
Kansalliskirjaston Kiwissä on tietoa kirjastoalan ajankohtaisprojekteista ja kehittämisestä sekä pääsy asiakaswikeihin.
Webbplatsens språk: 
https://www.kiwi.fi/

Visa mera
Monikielinen kirjasto tarjoaa kaikkialla Suomessa mahdollisuuden lukea kirjallisuutta omalla kielellä. Kirjasto sijaitsee Helsingin kaupunginkirjastossa ja tarjoaa kirjoja Suomen yleisten kirjastojen käyttöön. Sivuilla esitellään kirjaston toimintaa sekä sen aineistojen tarjoamiseen liittyvää materiaalia.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastot.fi/monikielinenkirjasto

Visa mera
Suomen kirjastoseura on koonnut kuusi syytä, miksi kirjasto on tärkeä. Niitä ovat demokratia, talous, yhteisöllisyys, lukutaito, digi ja kestävä kehitys. Sivuilla voi tehdä testin, joka kertoo, mikä vastaajalle on tärkeintä kirjastossa.
Webbplatsens språk: 
https://www.tarkeintakirjastossa.fi/

Visa mera
Pro gradu -tutkielmassa on vertailtu Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun ja kirjaston fyysisen tietopalvelun kysymyksiä. Siinä jaotellaan kysymystyyppejä ja analysoidaan sitä, mitä ihmiset kysyvät verkossa ja mitä paikan päällä kirjastossa. Tuloksista näkyy, etteivät kysymykset painotu samalla tavalla, joten kummallakin palvelumuodolla on oma roolinsa kirjaston tietopalvelussa.
Webbplatsens språk: 
https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/120784/UnkuriJade.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Visa mera
Kirjastoautot-sivuille pyritään keräämään kirjastoautotietoutta mahdollisimman kattavasti.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastot.fi/kirjastoautot

Visa mera
Lapin maakuntakirjaston Lappi-osastolla toimivan Suomen saamelaisen erikoiskirjaston sivulla on kuvaus kokoelmista sekä tietoa saamelaisista sekä saamenkielistä verkkomateriaalia.
Webbplatsens språk: 
https://lapinkirjasto.finna.fi/Content/saame

Visa mera
Liboppi on verkko-oppimisalusta, josta löytyy täydennyskoulutuskursseja kirjastoammattilaisille. Palvelu on suunnattua Suomen yleisten kirjastojen henkilökunnalle, mutta rekisteröityä voivat muutkin kiinnostuneet.
Webbplatsens språk: 
https://liboppi.fi/

Visa mera
Makupalat.fi:n kokoelma Monikulttuurinen kirjasto kokoaa kirjaston monella kielellä tarjolla olevia palveluja sekä e-kirjoja monella kielellä sisältäviä sivustoja.
Webbplatsens språk: 
https://www.makupalat.fi/fi/kokoelma/monikulttuurinen-kirjasto

Visa mera
Kirjastot.fi on kaikille verkonkäyttäjille avoin tiedonhaun ja kirjastopalveluiden kokonaisuus. Palvelu koostuu kanavista ja itsenäisistä sivustoista, jotka tarjoavat väylän kirjastopalveluihin, tiedonhakuun, kirjallisuuteen ja lasten aineistoon.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastot.fi

Visa mera
Sivuilla on tietoa Kansalliskirjastosta ja sen kokoelmista, palveluista, näyttelyistä ja tapahtumista. Kirjasto- ja julkaisualalle tarkoitetut palvelut löytyvät erillisistä osioista.
Webbplatsens språk: 
https://www.kansalliskirjasto.fi

Visa mera
Saksalainen kirjasto toimii saksankielisten maiden kirjallisuuskeskuksena Suomessa. Kokoelmien keskeiset alueet ovat kirjallisuus ja kielitiede, saksankielisten maiden historia ja maantieto.
Webbplatsens språk: 
https://www.deutsche-bibliothek.org

Visa mera
Historiikki Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun 20-vuotiselta taipaleelta kertoo palvelun synnystä, laajenemisesta, organisoinnista ja ulkoasun kehityksestä.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastot.fi/sites/default/files/content/kysy-kh-historia-20v-web.pdf

Visa mera
Piritta Nummisen pro gradu-tutkielmassa tutkitaan Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun kysymystyyppejä vuosina 1999 (palvelun aloitusvuosi) ja 2006. Tekijä analysoi kysymyksiä, kysymystyyppien painotusten muuttumista ja mahdollisia syitä ilmiöihin.
Webbplatsens språk: 
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-22484

Visa mera
Kirjastokaistan ohjelmasarjassa Löytöretki musiikkiosastolla muusikot kertovat itsestään, työstään ja suhteestaan kirjastoon. Musiikkikirjastot.fi on tuottanut esittelyjä ohjelmasarjan taiteilijoista sekä heidän tuotannostaan.
Webbplatsens språk: 
https://musiikkikuuluukaikille.musiikkikirjastot.fi/tag/loytoretki-musiikkiosastolla/

Visa mera
Musiikkikirjastoyhdistyksen julkaisema kirja Maagisessa paikassa – musiikkikirjastojen tuntematon tulevaisuus sisältää 34 musiikkikirjastoihin kytkeytyvää artikkelia, joiden kirjoittajat ovat eri näkökulmista kirjastoalaa katsovia asiakkaita, kulttuurialan vaikuttajia ja musiikkikirjastotyön ammattilaisia.
Webbplatsens språk: 
https://www.musiikkikirjastot.fi/musiikkipalvelut/suomen-musiikkikirjastoyhdistys/maagisessa-paikass...

Visa mera
Oppaassa tutustutaan käytännönläheisesti musiikkikirjastotyön mahdollisuuksiin ja tarjotaan tukea uudenlaiseen osaamiseen. Julkaisu sisältää tapausesimerkkejä onnistuneista konsepteista ja vinkkejä ja ideoita pienille ja isoille kirjastoille.
Webbplatsens språk: 
https://akepike.fi/wp-content/uploads/2022/01/Saavutettavuus_musiikkijulkaisu_suomi.pdf

Visa mera
Oulun kaupunginkirjaston julkaisema opas tutustuttaa erilaisiin verkkosisältöihin ja -palveluihin. Käsiteltäviä aiheita ovat mm. sähköposti, tiedonhaku, sosiaalinen media, vahva tunnistautuminen sekä terveystieto verkossa.
Webbplatsens språk: 
https://kirjastossatavataan.fi/digivuorenvalloittajat/

Visa mera
Helmet-kirjastojen lukuhaasteista voi valikoida itselleen sopivan.
Webbplatsens språk: 
https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Vinkit?filter=Lukuhaaste

Visa mera
Kirjassa tarkastellaan sitä, miten kirjastopalvelut vaikuttavat kansalaisten hyvinvointiin sekä laajemmin koko yhteiskuntaan. Julkaisu tarjoaa välineitä kirjastotoiminnan uudistamiselle ja muutosjohtamiselle.
Webbplatsens språk: 
https://www.kuntaliitto.fi/julkaisut/2016/1727-hyotya-tietoa-elamyksia-kirjastojen-vaikuttavuuden-ul...

Visa mera
Ranskalaisten kirjastojen tietopalvelu verkossa. Palvelusta löytyy myös vastausarkisto.
Webbplatsens språk: 
https://www.eurekoi.org/

Visa mera

Sidor