Tekstuaalitieteiden sanasto esittelee tekstuaalitieteiksi kutsutun monitieteisen tutkimusalan termejä ja ilmiöitä sekä pyrkii vakiinnuttamaan sanastoa suomen kieleen. Siinä määritellään noin 500 kirjoihin, käsikirjoituksiin ja niiden tutkimiseen liittyvää käsitettä.
Webbplatsens språk: 
http://tekstuaalitieteidensanasto.finlit.fi:8080/search

Visa mera
Kirsin kirjanurkassa voi tutustua ahkeran bloginpitäjän lukukokemuksiin vuosien varrelta.
Webbplatsens språk: 
http://kirsinkirjanurkka.blogspot.fi/

Visa mera
Taikakirjaimet on Raija Pietilän fantasia- ja science fiction -kirjallisuuteen keskittyvä blogi.
Webbplatsens språk: 
http://taikakirjaimet.blogspot.fi/

Visa mera
Eri syistä kiellettyjen kirjojen on-line -näyttely, sivuja päivitetään jatkuvasti.
Webbplatsens språk: 
http://digital.library.upenn.edu/books/banned-books.html

Visa mera
Tietoja Helsingin, Hämeenlinnan, Kajaanin, Oulun, Porvoon, Rauman, Tampereen, Tornion (vuoteen 1788) ja Turun kaupunkien perukirjoissa ja huutokauppakamarien pöytäkirjoissa olevista kirjamaininnoista ja kirjojen omistajista ennen vuotta 1810.
Webbplatsens språk: 
http://dbgw.finlit.fi/henrik/index.php

Visa mera
Kirjailijoiden suosituksista voi etsiä inspiraatiota seuraavaa lukuelämystä varten. Sarjassa kirjailijat kertovat joko useamman tai yhden kirjan sisällöstä ja siitä, mikä kirjassa teki heihin vaikutuksen.
Webbplatsens språk: 
https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Vinkit?filter=Kirjailija%20suosittelee

Visa mera
LanttuLit-sivustolla joukko lasten- ja nuortenkirjailijoita ja kuvittajia esittelee teoksiaan, kertoo työstään ja vastaa lasten ja nuorten usein kouluvierailuilla esittämiin kysymyksiin. Sivuilta löytyy tietoa kirjailija- ja kirjaesitelmiin sekä linkkejä lasten ja nuortenkirjallisuuteen liittyviin sisältöihin.
Webbplatsens språk: 
https://lanttulit.blogspot.com/

Visa mera
Discovering Literature kertoo Birtish Libraryn kokoelmissa olevista kirjoista kuvaten samalla aikaa, jolloin teokset ovat syntyneet. Digitoitujen aarteiden lisäksi tarjolla on artikkeleita, dokumentteja ja opettajien muistiinpanoja.
Webbplatsens språk: 
https://www.bl.uk/discovering-literature

Visa mera
Librarythingissä voi luoda luettelon omista kirjoistaan, lisätä niihin kuvailevia sanoja, arvostelun tai kuvauksen. Palvelussa voi tutustua muiden kirjallisuuden ystävien kokoelmiin, lukea muiden kuvauksia sekä etsiä itselleen sopivaa lukemista hakemalla esimerkiksi muuta kirjallisuuden kokoelmasta, jossa on omia kiinnostuksia lähellä olevaa materiaalia.
Webbplatsens språk: 
https://www.librarything.com/

Visa mera
Yle Areenassa voi kuunnella Miia Gustafssonin toimittaman sarjan, jossa viisi kirjailijaa kertoo, mikä saa heidät kirjoittamaan. Mukana ovat Rosa Liksom, Max Seeck, Hanna Brotherus, Anni Kytömäki ja Jari Järvelä.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/audio/1-51014838

Visa mera
Digitaaliseen kirjastoon on koottu harvinaisia kirjoja, käsikirjoituksia, karttoja, filmejä ja valokuvia eri maista ja kulttuureista. Aineistoa voi selata esimerkiksi paikan, aikakauden ja aiheen mukaan. UNESCO:n ja usean eri kirjaston, arkiston ja muun instituution kanssa yhteistyönä tuotetun palvelun yhtenä tavoitteena on kulttuurienvälisen ymmärryksen lisääminen.
Webbplatsens språk: 
https://www.loc.gov/collections/world-digital-library/about-this-collection/

Visa mera
Kansalliskirjaston Fragmenta membranea -kokoelma sisältää osan keskiaikaisen Ruotsin valtakunnan itäosissa, Turun hiippakunnassa, laadittujen ja käytettyjen kirjojen jäänteistä. Fragmenta membranea -tietokanta sisältää yli 9000 digitoitua pergamenttilehteä, 900- ja 1000-lukujen taitteesta 1500-luvun puoliväliin.
Webbplatsens språk: 
https://fragmenta.kansalliskirjasto.fi/

Visa mera
Oppikirjassa tarkastellaan kirjahistorian perusteita, kirjahistorian tutkimusta, kirjaa esineenä, tekijyyttä, sensuuria, kirjakauppaa, kirjastoja ja kirjan vaikutushistoriaa. Kirjan toisessa osassa paneudutaan kirjahistorian tutkimuksen metodisiin kysymyksiin. Oppikirja keskittyy lähinnä painettuun kirjaan. Tarkastelu alkaa 1400-luvun lopulta ja painottuu 1600–1700-luvuille.
Webbplatsens språk: 
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-4040-1

Visa mera
Suomen Kalakirjasto on yksityinen erikoiskirjasto, jonka kokoelmissa on suomalaista kalakirjallisuutta vuodesta 1730 lähtien. Kokoelmiin kuuluu myös ruotsalaista 1700- ja 1800-luvun kalakirjallisuutta, englanninkielisiä kalastuskirjallisuuden klassikoita ensipainoksena sekä aineistoa myös muilla kielillä. Kirjaston sivuilla on tietokanta, josta löytyvät aineiston viitetiedot. Kalastuslait löytyvät digitoituina.
Webbplatsens språk: 
https://www.suomenkalakirjasto.fi/

Visa mera
American Library Associationin julkaiseman Booklist -lehden verkkoversio sisältää arvosteluja, jotka on jaettu aikuisten, nuorten ja tietokirjallisuuden arvosteluihin ja esittelyihin. Lisäksi Booklistissa arvioidaan videoita, cd-romeja ja äänitteitä, uusimmissa numeroissa myös verkkoaineistoja. Sivuilla on myös bibliografioita sekä kirjailijahaastatteluja.
Webbplatsens språk: 
https://www.booklistonline.com

Visa mera
Haku hakee teosten sisällöistä ja tuo näkyviin teostiedot ja useimmiten pätkän tekstiä, johon annetut sanat sisältyvät. Osasta teoksista on vain tiedot, osaa teoksista voi esikatsella rajoitetusti, osa on PDF-muodossa kokonaisina. Aineisto on pääosin englanninkielistä.
Webbplatsens språk: 
https://books.google.com

Visa mera
Kaksikielinen kirjallisuusblogi esittelee norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi. Kirjallinen Oslo -teemakierroksella tutustutaan Oslon kirjallisiin nähtävyyksiin.
Webbplatsens språk: 
https://les-lue.com/

Visa mera
Verkkonäyttely SKS:n kirjaston ja arkiston kokoelmiin kuuluvista Eeva Joenpellon aineistoista. Näyttelyssä painottuvat erityisesti kirjailijantyön arki ja innoituksen aiheet.
Webbplatsens språk: 
https://finlit.libguides.com/nayttely/eevajoenpelto

Visa mera
Kirjastokaista on kaikille avoin verkkopalvelu, joka tarjoilee näkökulmia kirjastoihin ja kirjastoalaan videoiden ja radio-ohjelmien muodossa. Tapaat kirjastokaistalla mielenkiintoisia kirjastolaisia, vaihtuvia kirjastoteemoja sekä lukuisia kirjastojen ystäviä ja yhteistyökumppaneita.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastokaista.fi

Visa mera
Italian kirjastoissa säilytettävien käsikirjoitusten kuvaukset ja kuvia niistä. Käsikirjoituksia voi etsiä kirjoittajan, alkuperän ja kuvittajan mukaan.
Webbplatsens språk: 
https://manus.iccu.sbn.it/web/manus

Visa mera
Kirjastokaistan sarjassa lukuvinkeissä lukijat kertovat kirjasta, joka kolahti. Vinkit ovat kompakteja, muutaman minuutin mittaisia ja ne on kuvattu eri kirjastossa.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastokaista.fi/tag/kirja-joka-kolahti/

Visa mera
Valtakunnallinen Suomen Kirjainstituutti edistää suomalaista kirjakulttuuria. Se järjestää tapahtumia, koulutusta sekä tutkimusta. Sivut sisältävät instituutin toimintamallin ja tapahtumakalenterin lisäksi virtuaalimuseon, jossa julkaistaan verkkoteoksia suomalaisesta kirjasta ja kirjailijoista.
Webbplatsens språk: 
https://www.pukstaavi.fi/suomen-kirjainstituutti/

Visa mera
SKS:n julkaisema Suomen keskiajan ja 1500-luvun käsikirjoitusten digitaalinen kirjasto sisältää tekstejä hallinnon, juridiikan, liturgian, historian ja teologian aloilta. Palvelussa voi selata käsikirjoituksia korkealaatuisina kuvina sekä tutustua käsikirjoituksiin ja niiden historiaan kuvailutietojen avulla.
Webbplatsens språk: 
https://www.codicesfennici.fi/

Visa mera
Anna Tuluston ja Pietari Kylmälän podcastsarjassa keskustellaan kirjoista ja niiden avaamista maailmoista.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-50980599

Visa mera
Yle kulttuuri esittelee ja analysoi kirjallisuutta, kertoo kirjailijoista sekä listaa kirjallisuustapahtumia sekä -ohjelmia.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/kulttuuri/kirjat

Visa mera
Kirjallisuustoimittaja Seppo Puttosen lukukokemuksia, suosituksia, ajatuksia lukemisesta sekä kirjailijahaastatteluja. Linkkejä kustantamoiden kirjaluetteloihin.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjallisuustoimittaja.com/

Visa mera
Elämyksiä matkan varrelta esittelee 100 vuotta täyttävän Turun yliopiston kirjaston kokoelmia. Teemana on matkailu, ja tarjolla on mm. aikamatkoista, valtiovierailuista ja tutkimusmatkoista kertovia lukuvinkkejä.
Webbplatsens språk: 
https://sites.utu.fi/libuniturku/verkkonayttelyt/kirjasto100-elamyksia-matkan-varrelta/

Visa mera

Sidor