Tutkimuksessa on selvitetty pienten lasten mediankäyttöä haastattelemalla lapsia, havainnoimalla heidän mediaympäristöään sekä lasten vanhemmille suunnatulla kyselyllä. Tutkimus osoittaa, että mediakulttuuri on osa lasten arkea varhaisesta iästä lähtien.
https://www.nuorisotutkimusseura.fi/images/julkaisuja/lastenmediabarometri2013-1.pdf

Visa mera
Julkaisuun on koottu tietoja vuosina 2009–2013 tehdyistä tutkimuksista 12–29-vuotiaiden nuorten median käytöstä ja mediakulttuurista.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/materiaali/nuorten-mediamaailma-pahkinankuoressa/

Visa mera
Oppimateriaalissa käsitellään aikakauslehtimainosten tehokeinoja, vaikutustapoja ja ilmenemismuotoja. Materiaali antaa keinoja mainosten lukemiseen, tulkitsemiseen ja käsittelemiseen.
Webbplatsens språk: 
https://www.aikakausmedia.fi/mediakasvatus/oppimateriaalit/totta-kai-aikakauslehtimainonnan-lukutaid...

Visa mera
Julkaisu auttaa aikuisia ymmärtämään nuoriin ja mediaan liittyviä ilmiöitä ja keskustelemaan niistä nuorten kanssa. Oppaassa käsitellään muun muassa mediataitoja ja -vaikuttamista, julkisuutta ja yksityisyyttä, pelaamista, minäkuvaa ja seksuaalisuutta sekä digihyvinvointia. Opas sisältää sanaston, lukuvinkkejä ja lisämateriaaleja.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/materiaali/medianuoruus-opas-aikuisille/

Visa mera
Mediakasvatusseuran oppimateriaalipaketissa käsitellään mediakasvatuksen perusteita, muuttuvia teknologioita ja digihyvinvointia. Sivuilla on infograafeja, syventäviä näkökulma-artikkeleita ja tehtävävinkkejä. Aineistot soveltuvat kaikille nuorten kanssa työskenteleville.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/materiaali/media-coach-materiaalikooste/

Visa mera
Täällä voi tutustua opetus- ja kulttuuriministeriön kansallisiin mediakasvatuslinjauksiin. Sivuilla esitellään tavoitteita ja toimenpide-ehdotuksia sekä kerrotaan mediakasvatuksen nykytilasta Suomessa.
Webbplatsens språk: 
https://medialukutaitosuomessa.fi/

Visa mera
Artikkelikokoelma johdattaa mediakasvatuksen määrittelyihin, tarkastelee mediakasvatusta osana sivistystä, koulutusta ja osallisuutta sekä tarjoaa näkökulmia eri-ikäisten mediakasvatukseen. Kirja soveltuu yliopistolliseksi ja ammatilliseksi oppikirjaksi, mediakasvatuksen parissa työskenteleville sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Webbplatsens språk: 
https://www.mediataitokoulu.fi/monimuotoinen_mediakasvatus.pdf

Visa mera
Media Guide on englanniksi ja arabiaksi julkaistu aikuisille suunnattu medialukutaito-opas. Se tarjoaa työkaluja median sisältöjen analyysiin ja luotettavuuden arviointiin. Opas sisältää esimerkkejä Suomen ja muiden länsimaiden sekä Lähi-idän mediasta.
Webbplatsens språk: 
https://mediaguide.fi/

Visa mera
Päivälehden museon tehtäväpaketin avulla voi tutustua suomalaiseen elämään uutishistorian kautta. Helsingin Sanomien lehtileikkeet ovat vuodelta 1920. Oppimateriaali soveltuu mediaa käsitteleville kursseille sekä historian, yhteiskuntaopin ja äidinkielen opetukseen.
Webbplatsens språk: 
https://www.paivalehdenmuseo.fi/aineistot/

Visa mera
Mediakasvatusseura on tuottanut nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille mediakasvatusosaamista vahvistavan verkkokurssikokonaisuuden sekä organisaatioiden toimintaa tukevan työkalupaketin. Verkkokurssit tarjoavat tietoa nuorten digitaaliseen arkeen liittyvissä kysymyksissä sekä välineitä nuorten digihyvinvoinnin tukemiseen. Työkalupaketti on tarkoitettu avuksi organisaation toiminnan ja someviestinnän suunnitteluun.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/digivoimaa/

Visa mera
Erityisesti nuorisotyöhön tarkoitettu materiaali valottaa henkilöjuttujen avulla julkaisemiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Se antaa työkaluja pohtia julkaisemista, mediaa ja julkisuutta, kuten sitä, mitä tulee ottaa huomioon ennen kuvien, videoiden ja tekstien julkaisemista
Webbplatsens språk: 
https://www.aikakausmedia.fi/media/1234/nuoret_estardille_2017_web.pdf

Visa mera
Yläkouluikäisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattu oppimateriaali antaa työkaluja lähdekritiikkiin ja median luotettavuuden punnintaan.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediakasvatus.fi/materiaalit/onko-tama-totta-tyokaluja-median-luotettavuuden-arvioi...

Visa mera
Opas antaa näkökulmia luotettavan ilmastotiedon tunnistamiseen ja ilmastouutisoinnin tarkasteluun sekä kannustaa nuoria osallistumaan ja vaikuttamaan. Opas sopii mediakasvatuksen oppimateriaaliksi yläkouluun ja toiselle asteelle.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediakasvatus.fi/materiaalit/pallo-hallussa-ilmastonmuutos-haastaa-myos-median/

Visa mera
Sanomalehtien liitto on julkaissut oppaan uutisten ja uutiskuvien analysointiin. Opas on suunnattu yläkoulu- ja lukioikäisille.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediakasvatus.fi/materiaalit/opas-uutisten-analysointiin/

Visa mera
Mediakasvatusmateriaali tarjoaa viisi näkökulmaa lehdistön työhön. Sen avulla saa yleiskuvan toimittajan työstä ja jutuntekemisen vaiheista. Muita teemoja ovat media ja totuus, media ja yleisö sekä median tulevaisuus.
Webbplatsens språk: 
https://mediaakiitos.fi/

Visa mera
Kaikille avoimessa verkkokoulutuksessa käsitellään median roolia yhteiskunnassa, tiedon luotettavuutta, mediassa tapahtuvaa vuorovaikutusta sekä sosiaalisen median hyödyntämistä työssä.
Webbplatsens språk: 
https://www.eoppiva.fi/koulutukset/medialukutaito-julkishallinnossa/

Visa mera
Oppimateriaali kannustaa tutustumaan paikallislehtiin. Tehtäväkorttien avulla perehdytään eri tekstilajeihin, journalistisen ja kaupallisen viestin eroihin sekä vastuulliseen journalismiin. Materiaali sopii kotoutumisen tueksi aikuisille maahanmuuttajille sekä esimerkiksi erityisopetukseen peruskoulussa ja ammatillisella toisella asteella.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediakasvatus.fi/materiaalit/perehdy-paikalliseen-opettajan-ideapakka/

Visa mera
Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jonka tavoitteena on nuorten medialukutaidon parantaminen. Sivuilla on koululaisten tekemiä uutisjuttuja, opetusmateriaalia ja ilmoittautumislomake kouluille.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/uutiset/osasto/uutisluokka/

Visa mera
Pelkkää feikkiä? -juliste auttaa hahmottamaan harhaanjohtamisen keinoja mediassa ja keskustelemaan niiden taustalla olevista vaikuttimista.
Webbplatsens språk: 
http://www.mediataitokoulu.fi/pelkkaafeikkia_web.pdf

Visa mera
Täällä esitellään yleisiä vaikuttamisen, manipuloinnin ja väärän informaation välittämisen tapoja verkossa sekä annetaan vinkkejä niiden tunnistamiseksi.
Webbplatsens språk: 
https://sisaltosekaannus.fi/

Visa mera
Erityisnuoret ja digiajan osallisuus -hankkeen tuloksena julkaistu opas erityisnuorten asemasta mediankäyttäjinä, asemasta medialukutaidon ja -kasvatuksen kentällä sekä tavoista, joilla erityisnuoret saadaan medialukutaidon piiriin ja samanarvoisiksi toimijoiksi kuin muut median käyttäjät. Menetelmiä on testattu ja haettu kahden vuoden käytännön tutkimuksen avulla.
Webbplatsens språk: 
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-016-6

Visa mera
Yle Oppimisen Media ja digitaidot -osio tukee medialukutaitoa, lähdekriittisyyttä ja teknologiaymmärrystä. Sieltä saa eväitä tietotulvassa navigoimiseen.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/oppiminen/media-ja-digitaidot

Visa mera
Mediakompassi on Ylen tuottama mediakasvatuksen ja medialukutaidon kokonaisuus, johon kuuluu ohjelmasarjat, maata kiertävä Mediabussi ja verkkosivusto. Sivuilla on tietoa Mediabussista ja ohjelmista sekä omat osiot 0-3 -luokkalaisille, lasten vanhemmille, opettajille ja kaikille aikuisille. 4-6 -luokkaisten Kuvakoulu on luvassa marraskuussa 2006.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/05/mediakompassi

Visa mera
Mediakasvatusseuran materiaalipaketti opetuksen tueksi. Mukana on kolme dokumenttielokuvaa, joissa vastataan mm. seuraaviin kysymyksiin: mitä ovat misinformaatio, disinformaatio ja valeuutiset, miten ne vaikuttavat meihin ja mitä vaaroja ne aiheuttavat demokraattisille yhteiskunnille.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/materiaali/project-caverna/

Visa mera
Yle Oppiminen on koonnut peruskouluun ja lukioon mediataitopaketit, jotka sisältävät 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/02/08/valheenpaljastajan-mediataitopaketti-koululaisille-ja-opisk...

Visa mera
Johanna Vehkoo artikkeleita, joissa tutkitaan kriittisesti median sisältöjä. Näitä lukemalla voi harjaantua tarkistamaan faktoja sekä tunnistamaan valeuutisia, ainakin hitusen paremmin.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/kategoria/oppiminen/valheenpaljastaja

Visa mera
Materiaalipaketti tarjoaa työkaluja ja opetuksessa hyödynnettäviä sisältöjä kestävän tulevaisuuden kannalta tärkeiden mediataitojen vahvistamiseen. Materiaalit on suunnattu toisen asteen ja yläkoulun opettajille, mutta ne soveltuvat myös muiden kasvatus- ja opetustyötä tekevien käyttöön.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/materiaali/tutkimusmatka-tulevaisuuden-mediataitoihin-materiaalipaketti/

Visa mera
Jukka Mikkolan toimittama sarja on tutkimusmatka salaliittoteorioiden salaperäiseen maailmaan, internetin syövereihin ja outoja ajatuksia herättävien kirjojen sivuille.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-3569720

Visa mera

Sidor