Sivuston sisältönä on perinteisten lähteiden arvioinnissa käytettyjen kriteereiden soveltaminen Internetissä. Lisänä on hyödyllistä tietoa esim. tekijänoikeuksista.
Webbplatsens språk: 
https://guides.library.jhu.edu/evaluate

Visa mera
Neuvoja tiedonlähteiden arviointiin, hakutermien valintaan, Googlen käyttöön sekä ylipäätään kotitehtävien tekemiseen.
Webbplatsens språk: 
http://www.multcolib.org/homework/research-tips

Visa mera
Faktabaarin tavoitteena oli toimia faktapohjaisen julkisen keskustelun puolesta tarkistamalla faktojen oikeellisuutta. Palvelun taustalla on Avoin yhteiskunta ry, jonka tarkoituksena on edistää avoimuutta keskeisenä yhteiskunnallisena perusarvona.
Webbplatsens språk: 
https://faktabaari.fi/

Visa mera
Yle Oppimisen Media ja digitaidot -osio tukee medialukutaitoa, lähdekriittisyyttä ja teknologiaymmärrystä. Sieltä saa eväitä tietotulvassa navigoimiseen.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/oppiminen/media-ja-digitaidot

Visa mera
Johanna Vehkoo kertoo misinformaatiosta verkossa, siitä millaista valheellista tai värittynyttä tietoa verkossa liikkuu ja miten tämän ilmiön eri muodot voi tunnistaa.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastokaista.fi/johanna-vehkoo-misinformaatio-verkossa-miksi-siihen-uskotaan-ja-miten-...

Visa mera
Erityisesti nuorisotyöhön tarkoitettu materiaali valottaa henkilöjuttujen avulla julkaisemiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Se antaa työkaluja pohtia julkaisemista, mediaa ja julkisuutta, kuten sitä, mitä tulee ottaa huomioon ennen kuvien, videoiden ja tekstien julkaisemista
Webbplatsens språk: 
https://www.aikakausmedia.fi/media/1234/nuoret_estardille_2017_web.pdf

Visa mera
Yläkouluikäisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattu oppimateriaali antaa työkaluja lähdekritiikkiin ja median luotettavuuden punnintaan.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediakasvatus.fi/materiaalit/onko-tama-totta-tyokaluja-median-luotettavuuden-arvioi...

Visa mera
Pelkkää feikkiä? -juliste auttaa hahmottamaan harhaanjohtamisen keinoja mediassa ja keskustelemaan niiden taustalla olevista vaikuttimista.
Webbplatsens språk: 
http://www.mediataitokoulu.fi/pelkkaafeikkia_web.pdf

Visa mera
Täällä esitellään yleisiä vaikuttamisen, manipuloinnin ja väärän informaation välittämisen tapoja verkossa sekä annetaan vinkkejä niiden tunnistamiseksi.
Webbplatsens språk: 
https://sisaltosekaannus.fi/

Visa mera
Johanna Vehkoo artikkeleita, joissa tutkitaan kriittisesti median sisältöjä. Näitä lukemalla voi harjaantua tarkistamaan faktoja sekä tunnistamaan valeuutisia, ainakin hitusen paremmin.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/kategoria/oppiminen/valheenpaljastaja

Visa mera
Helsingin yliopiston digitaitojen ohjauksen osana on julkaistu tiedonhankinnan ja tiedonhaun kokonaisuus. Se sisältää neuvoja tiedontarpeen analyysiin, tiedon etsimiseen sopivista kanavista ja sopivalla laajuudella, tiedonhaun suunnitteluun, toteuttamiseen ja tulosten arviointiin.
Webbplatsens språk: 
https://blogs.helsinki.fi/opiskelijan-digitaidot/3-tiedonhankinta/

Visa mera
Digiopastus kokoaa yhteen paikkaan ohjeita ja oppaita kirjastojen digitaalisen opastuksen ohjaamisen tueksi. Siitä löytyy myös tiedonhaun opastusta ja lähteitä.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastot.fi/digiopastus

Visa mera
Juttutyypit-oppimateriaalista löytyy aakkosellinen lista erityyppisistä lehtijutuista (esim. analyysi, arvostelu, haastattelu, henkilökuva) sekä syventäviä näkökulmia journalismin piirteisiin, huumoriin ja visuaalisuuteen sekä sosiaalisen median vaikutukseen journalismissa.
Webbplatsens språk: 
https://juttutyypit.fi/

Visa mera
Bellingcat on tutkijoiden ja tutkivan journalismin yhteisö, joka analysoi uutisoinnin ja tiedotuksen todellisuuspohjaa. Sivut esittelevät yhteisön paljastamia valeuutisia sekä totuuden peittely-yrityksiä.
Webbplatsens språk: 
https://www.bellingcat.com/

Visa mera
Yle Oppiminen on koonnut peruskouluun ja lukioon mediataitopaketit, jotka sisältävät 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/02/08/valheenpaljastajan-mediataitopaketti-koululaisille-ja-opisk...

Visa mera
Mediakasvatusseuran materiaalipaketti opetuksen tueksi. Mukana on kolme dokumenttielokuvaa, joissa vastataan mm. seuraaviin kysymyksiin: mitä ovat misinformaatio, disinformaatio ja valeuutiset, miten ne vaikuttavat meihin ja mitä vaaroja ne aiheuttavat demokraattisille yhteiskunnille.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/materiaali/project-caverna/

Visa mera
Mille tahoille on turvallista antaa omia tietoja? Miksi poliittinen propaganda leviää? Miten arvioida asiantuntijan asiantuntemusta? Mitä tarkoittaa olla digitaalisesti lukutaitoinen? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan Faktabaarin julkaisemassa oppaassa, joka on julkaistu myös englanniksi.
Webbplatsens språk: 
https://faktabaari.fi/dil/

Visa mera
Medialukudiplomi kannustaa lehtien lukemiseen ja opettaa lähdekriittisyyttä. Eri ikätasoille suunnatut juttupaketit sisältävät journalistin ohjeisiin sitoutuneiden sanoma- ja aikakauslehtien artikkeleita.
Webbplatsens språk: 
https://www.medialukudiplomi.fi/

Visa mera
Perusteellinen opastus opiskelijalle digitaitoihin. Osa materiaalista kuvaa Helsingin yliopiston käyttöympäristöä, mutta tiedot järjestelmistä, niiden toiminnasta ovat yleismaailmallisia. Kokonaisuudesta löytyy myös tiedonhankinnasta opas sekä tietoturvaohjeistus.
Webbplatsens språk: 
https://blogs.helsinki.fi/opiskelijan-digitaidot/

Visa mera
STT keräsi yhdessä sosiaalisen median asiantuntijoiden kanssa vinkit, joilla voi tarkistaa lähteet sosiaalisessa mediassa.
Webbplatsens språk: 
https://stt.fi/lahdekritiikki-somessa/

Visa mera
Faktabaari opastaa, mitä tekoäly on ja miten sen luomaa sisältöä tulisi tarkastella ja mitkä ovat sen mahdollisuudet ja vaarat.
Webbplatsens språk: 
https://faktabaari.fi/dil/ai/

Visa mera
Tietopaketissa kerrotaan, miten valokuvia on muokattu ennen digiaikaa ja miten niitä muokataan nyt. Vinkkejä muokatun kuvan tunnistamiseen.
Webbplatsens språk: 
http://kuvanlukutaito.weebly.com/

Visa mera