Startis Svenskfinland är en sökportal med sökmotor och ämnesindex över finlandssvenska, finska, svenska och globala resurser i perspektiv på finlandssvenska informationsbehov.
Webbplatsens språk: 
http://www.startis.fi

Visa mera
YKL on yleisissä kirjastoissa käytössä olevan Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmän verkkoversio. Se sisältää YKL:n taulukot ja hakemiston.
Webbplatsens språk: 
https://finto.fi/ykl/

Visa mera
Suomen kirjastojen yhteinen verkkotietopalvelu. Vastaus kysymykseen luvataan kolmen työpäivän kuluessa. Palvelu on kolmikielinen ja se sisältää arkiston, jossa on vastauksia palvelun perustamisesta, vuodesta 1999 lähtien.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastot.fi/kysy

Visa mera
Piritta Nummisen pro gradu-tutkielmassa tutkitaan Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun kysymystyyppejä vuosina 1999 (palvelun aloitusvuosi) ja 2006. Tekijä analysoi kysymyksiä, kysymystyyppien painotusten muuttumista ja mahdollisia syitä ilmiöihin.
Webbplatsens språk: 
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-22484

Visa mera
Lapponica-tietopankki sisältää Lappia, Pohjoiskalottia ja Barentsin aluetta koskevaa ja tällä alueella tuotettua tietoa. Lapponica-verkkotietopalvelu vastaa näitä alueita koskeviin kysymyksiin. Tiedontuottajina ja verkkotietopalvelun asiantuntijoina on Lapin läänin museoita, kirjastoja ja tutkimuslaitoksia
Webbplatsens språk: 
https://www.rovaniemi.fi/Asiointikanavat/Sahkoiset-lomakkeet/Kysy-Lapista

Visa mera
En utvärdering av den svenska nationella referenstjänsten Fråga biblioteket. Rapporten innehåller analys av tjänsten, dess kvalitet och förslag till tjänstens utveckling.
Webbplatsens språk: 
http://www.kb.se/dokument/Bibliotek/utredn_rapporter/2009/Utvärdering_Fråga_biblioteket.pdf

Visa mera
Sidorna orienterar läsaren till en bredare kunskap om olika frågor som berör informationssökning. Materialet innehåller också en bred länksamling till centrala resurser inom ämnet informationssökning: sökmaskiner, index och specialsökningar.
http://www.biblioteken.fi/sv/informationssokning

Visa mera
Museoiden verkossa toimiva yhteinen tietopalvelu, jossa museot vastaavat erikoisalaansa liittyviin kysymyksiin.
Webbplatsens språk: 
https://www.kysymuseolta.fi/

Visa mera
Musiikkikirjastot.fi esittelee musiikkikirjastojen vinkkejä ja verkkopalveluja. Sieltä löytyy tiedonhaun apuvälineitä, blogeja (Levyhyllyt, Musiikki kuuluu kaikille) ja uutisia. Sivustolla toimivassa Kysy musiikista -palvelussa voi esittää musiikkiaiheisia kysymyksiä, joihin vastaavat asiantuntijat.
Webbplatsens språk: 
https://www.musiikkikirjastot.fi/

Visa mera
Kysy kirjallisuudesta -palveluun voi jättää kysymyksen kirjallisuudesta. Kysymyksiin vastaavat kirjastoammattilaiset yleisissä ja erikoiskirjastoissa. Kysy kirjallisuudesta on osa Kysy kirjastonhoitajalta -palvelua.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjasampo.fi/fi/kysy

Visa mera
Taideyliopiston tiedonhaun oppaissa neuvotaan kuvataiteen, musiikin, näyttelijäntaiteen, ohjauksen ja dramaturgian, tanssi- ja teatteripedagogiikan, tanssitaiteen, valo- ja äänisuunnittelun tiedonhaussa.
Webbplatsens språk: 
https://libguides.uniarts.fi

Visa mera
Tiedonhaun palapeli auttaa jäsentämään tiedon tarvetta ja etsimään tietoa sopivista paikoista sopivin tavoin.
Webbplatsens språk: 
https://www.hyvinkaa.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kirjasto/vierailut-ja-opetus/tiedonhaun-palapeli/

Visa mera
Eväitä opiskeluun -oppaaseen on koottu materiaalia lukiolaisen tiedonhankinnan ja -haun avuksi. Siinä neuvotaan tiedontarpeen jäsentämisestä eri lähteiden uskottavuuden arviointiin sekä lähteiden merkitsemiseen ja verkkotiedonhakuun. Materiaalissa on tehtäviä.
Webbplatsens språk: 
https://evaitaopiskeluun.fi/

Visa mera
Verkko-oppaissa esitellään tiedonlähteitä, annetaan vinkkejä tiedonhankintaan ja kerrotaan SKS:n kirjaston aineistoista ja palveluista. Oppaiden aiheina ovat tiedonhaun perusteet, folkloristiikka, kirjallisuudentutkimus sekä kotimainen kaunokirjallisuus. Osa oppaiden tiedonlähteistä on kaikille avoimia, osa käytettävissä SKS:n asiakasverkossa.
Webbplatsens språk: 
https://finlit.libguides.com/etusivu

Visa mera
Tiedonhaun opastus sisältää vaiheittaisen ohjeistukset tiedontarpeen analysointiin, tiedonhaun suunnitteluun ja toteutukseen. Opastus sisältää myös vinkkejä erikoistietokannoista sekä kirjastojen tietopalvelun käytöstä.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastot.fi/tiedonhaun-opastus

Visa mera
Helsingin yliopiston digitaitojen ohjauksen osana on julkaistu tiedonhankinnan ja tiedonhaun kokonaisuus. Se sisältää neuvoja tiedontarpeen analyysiin, tiedon etsimiseen sopivista kanavista ja sopivalla laajuudella, tiedonhaun suunnitteluun, toteuttamiseen ja tulosten arviointiin.
Webbplatsens språk: 
https://blogs.helsinki.fi/opiskelijan-digitaidot/3-tiedonhankinta/

Visa mera
Metropolian Ammattikorkeakoulun tiedonhaun pakopeli on suunniteltu tiedonhankinnan tueksi sosiaali- ja terveysalan opinnäytetyötä tekeville.
Webbplatsens språk: 
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-328-214-8

Visa mera
Pro gradu -tutkielmassa on vertailtu Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun ja kirjaston fyysisen tietopalvelun kysymyksiä. Siinä jaotellaan kysymystyyppejä ja analysoidaan sitä, mitä ihmiset kysyvät verkossa ja mitä paikan päällä kirjastossa. Tuloksista näkyy, etteivät kysymykset painotu samalla tavalla, joten kummallakin palvelumuodolla on oma roolinsa kirjaston tietopalvelussa.
Webbplatsens språk: 
https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/120784/UnkuriJade.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Visa mera
Lasten ja nuorten lukemisen ja lukutaidon edistäminen kirjastossa kokoaa välineitä ja opastusta lasten- ja nuortenkirjastotoimintaan sekä lukuharrastuksen edistämiseksi. Sivuilla on ohjeita, blogi ja materiaalia sekä tietoa Lanu-neuvoston kokoonpanosta.
Webbplatsens språk: 
https://www.sjkerte.fi

Visa mera
Digiopastus kokoaa yhteen paikkaan ohjeita ja oppaita kirjastojen digitaalisen opastuksen ohjaamisen tueksi. Siitä löytyy myös tiedonhaun opastusta ja lähteitä.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastot.fi/digiopastus

Visa mera
Historiikki Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun 20-vuotiselta taipaleelta kertoo palvelun synnystä, laajenemisesta, organisoinnista ja ulkoasun kehityksestä.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastot.fi/sites/default/files/content/kysy-kh-historia-20v-web.pdf

Visa mera
Digital handledning ger råd för handledning av digitala tjänster och information om de allmänna bibliotekens digitala projekt, som fokuserade på digitala färdigheter och samarbete.
Webbplatsens språk: 
https://www.biblioteken.fi/digihandledning

Visa mera
Kirjasampo on kirjaston tuottama kaunokirjallisuuden kuvaukseen keskittynyt palvelu. Sivustosta löytyy tietoa kirjailijoista sekä heidän tuotannostaan. Kirjoja kuvaillaan monipuolisin asiasanoin, joten palvelussa voi etsiä kirjallisuutta aiheen mukaan. Kirjasammossa on myös toimituksen ja muiden lukijoiden suosituksia kirjahyllyissä, aiheenmukaisia listauksia kirjallisuudesta, kirjablogilistaus sekä tietokirjallisuussuosituksia.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjasampo.fi/

Visa mera
Tampereen yliopiston Tiedonhaun opas kuvaa tiedonhaun prosessia, ohjaa tedonhaun suunnittelussa, tiedonlähteiden valinnassa sekä tiedon luotettavuuden arvioinnissa.
Webbplatsens språk: 
https://libguides.tuni.fi/tiedonhaun-opas

Visa mera
Perusteellinen opastus opiskelijalle digitaitoihin. Osa materiaalista kuvaa Helsingin yliopiston käyttöympäristöä, mutta tiedot järjestelmistä, niiden toiminnasta ovat yleismaailmallisia. Kokonaisuudesta löytyy myös tiedonhankinnasta opas sekä tietoturvaohjeistus.
Webbplatsens språk: 
https://blogs.helsinki.fi/opiskelijan-digitaidot/

Visa mera
Ranskalaisten kirjastojen tietopalvelu verkossa. Palvelusta löytyy myös vastausarkisto.
Webbplatsens språk: 
https://www.eurekoi.org/

Visa mera
Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kehittämä haku Kirjasampo.fi-palveluun. Jatkuvasti täydentyvä Kirjasampo.fi sisältää tietoa romaaneista, novellikokoelmista, runokokoelmista, sarjakuva-albumeista ja kirjallisuuden tekijöistä. Tarjolla on kansikuvahaku ja linkkejä erilaisiin lähteisiin. Kirjasampo 2.0:ssa on mahdollisuus lukuisiin eri hakurajauksiin. Esimerkiksi Romaanit-näkymässä voi etsiä nimen, tekijän, kirjallisuudenlajin, teeman, omien avainsanojen, alkukielen, kirjallisuuspalkintojen, päähenkilöiden, toimijoiden, tapahtumaympäristön, paikannimen, tapahtuma-ajan ym. avulla.
Webbplatsens språk: 
https://analyysi.kirjasampo.fi/fi/

Visa mera
Opas kaikille tiedonhakijoille tieteellisen tiedon etsimiseen. Oppaassa tutustutaan tiedonhakuprosessiin, tiedonhaun suunnitteluun ja tiedonlähteisiin. Oppaassa käsitellään hakuaihetta ja asiasanoja, hakutekniikkaa ja hakutapoja sekä lähteiden ja kirjallisuuden käyttöä. Mukana on tiedonhakuun ja kirjastoalaan liittyvä sanasto.
Webbplatsens språk: 
https://sites.uef.fi/tiedonhaku-kirjasto/

Visa mera

Sidor