Rauhanpuolustajien ja Rauhankasvatusinstituutin tuottama mediakasvatusmateriaali yhdenvertaisuutta edistävän länsikriittisen opetuksen tueksi yläkouluun ja toisen asteen opiskelijoille. Materiaali auttaa tutkimaan lännen ja ei-lännen käsitteitä ja kyseenalaistamaan vallitsevia normeja tarkastelemalla mm. uutisointia eri näkökulmista.
Webbplatsens språk: 
https://lantisentuollapuolen.rauhanpuolustajat.org/

Visa mera
Oppimateriaalissa käsitellään aikakauslehtimainosten tehokeinoja, vaikutustapoja ja ilmenemismuotoja. Materiaali antaa keinoja mainosten lukemiseen, tulkitsemiseen ja käsittelemiseen.
Webbplatsens språk: 
https://www.aikakausmedia.fi/mediakasvatus/oppimateriaalit/totta-kai-aikakauslehtimainonnan-lukutaid...

Visa mera
Mediakasvatusseuran oppimateriaalipaketissa käsitellään mediakasvatuksen perusteita, muuttuvia teknologioita ja digihyvinvointia. Sivuilla on infograafeja, syventäviä näkökulma-artikkeleita ja tehtävävinkkejä. Aineistot soveltuvat kaikille nuorten kanssa työskenteleville.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/materiaali/media-coach-materiaalikooste/

Visa mera
Päivälehden museon tehtäväpaketin avulla voi tutustua suomalaiseen elämään uutishistorian kautta. Helsingin Sanomien lehtileikkeet ovat vuodelta 1920. Oppimateriaali soveltuu mediaa käsitteleville kursseille sekä historian, yhteiskuntaopin ja äidinkielen opetukseen.
Webbplatsens språk: 
https://www.paivalehdenmuseo.fi/aineistot/

Visa mera
Mediakasvatusseura on tuottanut nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille mediakasvatusosaamista vahvistavan verkkokurssikokonaisuuden sekä organisaatioiden toimintaa tukevan työkalupaketin. Verkkokurssit tarjoavat tietoa nuorten digitaaliseen arkeen liittyvissä kysymyksissä sekä välineitä nuorten digihyvinvoinnin tukemiseen. Työkalupaketti on tarkoitettu avuksi organisaation toiminnan ja someviestinnän suunnitteluun.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/digivoimaa/

Visa mera
Uutismedialiiton tuottamia oppimateriaaleja eri ikäryhmien opetukseen. Materiaaleja on verkkojulkaisemisesta, julkaisemisen etiketistä, toimittajan työstä sekä vaikuttamisesta.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediakasvatus.fi/materiaalit/#/

Visa mera
Oppaassa analysoidaan lasten ja nuorten sananvapauden käsitettä ja toteutumista, toimittajan työtä, vastuullista mediaa sekä lasten ja nuorten haastattelua.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediakasvatus.fi/materiaalit/lapset-ja-nuoret-aanessa-opas/

Visa mera
Yläkouluikäisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattu oppimateriaali antaa työkaluja lähdekritiikkiin ja median luotettavuuden punnintaan.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediakasvatus.fi/materiaalit/onko-tama-totta-tyokaluja-median-luotettavuuden-arvioi...

Visa mera
Opas antaa näkökulmia luotettavan ilmastotiedon tunnistamiseen ja ilmastouutisoinnin tarkasteluun sekä kannustaa nuoria osallistumaan ja vaikuttamaan. Opas sopii mediakasvatuksen oppimateriaaliksi yläkouluun ja toiselle asteelle.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediakasvatus.fi/materiaalit/pallo-hallussa-ilmastonmuutos-haastaa-myos-median/

Visa mera
Mediakasvatusmateriaali tarjoaa viisi näkökulmaa lehdistön työhön. Sen avulla saa yleiskuvan toimittajan työstä ja jutuntekemisen vaiheista. Muita teemoja ovat media ja totuus, media ja yleisö sekä median tulevaisuus.
Webbplatsens språk: 
https://mediaakiitos.fi/

Visa mera
Oppimateriaali kannustaa tutustumaan paikallislehtiin. Tehtäväkorttien avulla perehdytään eri tekstilajeihin, journalistisen ja kaupallisen viestin eroihin sekä vastuulliseen journalismiin. Materiaali sopii kotoutumisen tueksi aikuisille maahanmuuttajille sekä esimerkiksi erityisopetukseen peruskoulussa ja ammatillisella toisella asteella.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediakasvatus.fi/materiaalit/perehdy-paikalliseen-opettajan-ideapakka/

Visa mera
Mediakasvatusseuran materiaalipaketti opetuksen tueksi. Mukana on kolme dokumenttielokuvaa, joissa vastataan mm. seuraaviin kysymyksiin: mitä ovat misinformaatio, disinformaatio ja valeuutiset, miten ne vaikuttavat meihin ja mitä vaaroja ne aiheuttavat demokraattisille yhteiskunnille.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/materiaali/project-caverna/

Visa mera
Mediakasvatusmateriaalien avulla voi tutustua joidenkin Euroopan maiden sananvapaustilanteisiin sekä sananvapauden historian merkkipaaluihin. Sivuilta löytyy myös nuorten vinkit turvallisempaan ja avoimempaan keskusteluun.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/materiaali/nuoret-ja-sananvapaus-euroopassa/

Visa mera
Yle Oppiminen on koonnut peruskouluun ja lukioon mediataitopaketit, jotka sisältävät 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/02/08/valheenpaljastajan-mediataitopaketti-koululaisille-ja-opisk...

Visa mera
Fotokela on 7-9 –luokkalaisille suunnattu kuvanlukutaidon oppimateriaali, jossa tarkastellaan valokuvia eri oppiaineiden näkökulmasta.
Webbplatsens språk: 
https://fotokela.fmp.fi

Visa mera
Opimuseossa.fi tarjoaa ideoita mediakasvatukseen museoissa. Sivusto kokoaa linkkejä museoiden kulttuuriaineistoihin, verkkonäyttelyihin ja pelillisiin sisältöihin sekä esittelee kokemuksia museoiden, koulujen ja päiväkotien yhteistyöstä mediakasvatuksen parissa.
Webbplatsens språk: 
https://opimuseossa.fi/opimuseossa/

Visa mera
Materiaalipaketti tarjoaa työkaluja ja opetuksessa hyödynnettäviä sisältöjä kestävän tulevaisuuden kannalta tärkeiden mediataitojen vahvistamiseen. Materiaalit on suunnattu toisen asteen ja yläkoulun opettajille, mutta ne soveltuvat myös muiden kasvatus- ja opetustyötä tekevien käyttöön.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/materiaali/tutkimusmatka-tulevaisuuden-mediataitoihin-materiaalipaketti/

Visa mera
Medialukudiplomi kannustaa lehtien lukemiseen ja opettaa lähdekriittisyyttä. Eri ikätasoille suunnatut juttupaketit sisältävät journalistin ohjeisiin sitoutuneiden sanoma- ja aikakauslehtien artikkeleita.
Webbplatsens språk: 
https://www.medialukudiplomi.fi/

Visa mera
Mediakasvatuksen teemaviikko tarjoaa mediataitojen kanssa työskenteleville inspiraatiota oman työn kehittämiseen. Sivuilta löytyy oppimateriaaleja, mediataitoviikon tapahtumakalenteri sekä vinkkivihot eri ikäryhmille.
Webbplatsens språk: 
https://www.mediataitoviikko.fi/

Visa mera
Medialautanen pureutuu ruokajournalismiin ja -mainontaan hyvinvoinnin, nautinnon ja ekologisuuden näkökulmista. Sivusto sisältää perustietoa ruuasta, tutustuttaa lapset ja nuoret aikakauslehtien ruokasisältöihin sekä tarjoaa mediakasvatuksellisia tehtäviä.
Webbplatsens språk: 
https://www.medialautanen.fi/

Visa mera
Mille tahoille on turvallista antaa omia tietoja? Miksi poliittinen propaganda leviää? Miten arvioida asiantuntijan asiantuntemusta? Mitä tarkoittaa olla digitaalisesti lukutaitoinen? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan Faktabaarin julkaisemassa oppaassa, joka on julkaistu myös englanniksi.
Webbplatsens språk: 
https://faktabaari.fi/dil/

Visa mera
Työkalupakki sisältää monilukutaitoa vahvistavia materiaaleja nuorille sekä heidän opettajilleen. Materiaali on suunnattu erityisesti ammattioppilaitoksissa opiskeleville. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä monilukutaidon ja hyvinvoinnin yhteyksistä sekä tarjota työkaluja ammatillisille opettajille.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/materiaali/monilukutaitoa-vahvistamassa-materiaalit/

Visa mera
Uutismedian liiton julkaisema Media ja demokratia -sivusto tarjoaa tietoa, ideoita ja työkaluja yhteiskuntaopin opetukseen. Tavoitteena on oppilaiden informaatiolukutaidon, kriittisen ajattelun ja osallistumisen vahvistaminen. Sivustolla on neljä sisältöaluetta, joihin kuuluu video, diasarja, syventäviä tekstejä sekä yksilö- ja ryhmätehtäviä.
Webbplatsens språk: 
https://www.mediajademokratia.fi/

Visa mera