Karttaselvitys Pirkanmaan tiehistorian varhaisimmasta tai muuten muinaistieteellisesti merkittävimmästä kerrostumasta. Selvityksessä on huomioitu Pirkanmaan alueen 1800-lukua vanhemmat valtakunnallisesti ja maakunnallisesti tärkeät tiet eli maantiet, jotka ovat yhdistäneet läänin- tai maakunnan tason keskuksia toisiinsa sekä tiet, jotka ovat yhdistäneet pitäjien keskuksia toisiinsa ja ylemmän tason keskuksiin ja teihin.
Webbplatsens språk: 
https://issuu.com/vapriikki/docs/tieselvitys_raportti

Visa mera
Lapin läänin kirjastojen ja museoitten yhteinen pohjoisen kulttuurin sivusto: Alvar Aallon arkkitehtuuri Lapissa, matkailun historiaa, Lemmenjoen kullanhuuhdonta, Giuseppe Acerbin ja Anders Skjöldebrandin Lapin-matka 1799, Maupertuisin retkikunnan astemittausmatka Tornionlaaksoon 1736-1737, Mathias Castrenin tutkimusmatkat Lappiin ja Siperiaan, Unelma Jäämerestä - Petsamo kartoissa.
Webbplatsens språk: 
http://lapinkavijat.rovaniemi.fi

Visa mera
Ruotsin Valtionarkiston sivuilta löytyy opastusta ja reitti arkistojen materiaalien käyttöön, myös karttoja sekä ohjeita sukututkijalle.
Webbplatsens språk: 
https://sok.riksarkivet.se/

Visa mera
Kansalliskirjasto on julkaissut Suomea koskevia historiallisia karttoja 1500-luvulta 1900-luvun puoliväliin. Kartat havainnollistavat Suomen valtiollisen aseman ja sisäisen hallinnon historiaa, liikenneyhteyksien kehitystä ja asutuskeskuksien kasvua.
Webbplatsens språk: 
https://www.doria.fi/handle/10024/78800

Visa mera
Paikkatietopalveluun julkaistaan katsottavaksi yleisön saataville kymmeniä tuhansia ilmakuvia, joista vanhimmat ovat 1930-luvulta. Niitä voi käyttää hyväksi esimerkiksi tutkimustyössä, mutta myös sukututkimuksessa ja paikallishistoriaa tutkiessa. Kuvan saa näkyviin zoomaamalla kartaan merkittyjä alueita.
Webbplatsens språk: 
https://kartta.paikkatietoikkuna.fi/?zoomLevel=1&coord=525406_7159061&mapLayers=801+100+default,3400...

Visa mera
Maanmittauslaitoksen sivuille on koottu tietoa vanhojen karttojen hakutavoista ja verkkosijainneista. Karttaluetteloiden avulla selviää, mitä karttoja ja karttasarjoja on olemassa ja mistä ne löytyvät.
Webbplatsens språk: 
https://www.maanmittauslaitos.fi/suomenvanhatkartat

Visa mera
Vaasan saariston vanhat kartat sisältää karttoja vuodesta 1727 eteenpäin. Huvilaelämää esittelee Vaasan seudun ja Pohjanmaan huvilakulttuurin, kesäasutuksen ja mökkeilyn historiaa 1700-luvun lopulta alkaen. Vaasan lisäksi mukana on kohteita Kokkolasta, Pietarsaaresta, Uudestakaarlepyystä ja Kristiinankaupungista.
Webbplatsens språk: 
https://kartta.vaasa.fi/Huvilaelamaa/vanhatkartat/

Visa mera
Bavarikonissa voi käydä ihailemassa Bayernin kirjastoihin, museoihin ja arkistoihin säilöttyjä esineitä, tekstejä, käsikirjoituksia, taideteoksia, kolikkoja, karttoja ja paljon muuta.
Webbplatsens språk: 
https://www.bavarikon.de/?lang=en

Visa mera
Historiallisia karttoja kaikista maanosista. Yhdysvaltain osuus luonnollisesti laaja. Myös Euroopasta hyvä valikoima. Esimerkiksi Baltian alueesta kartat 1000-luvulta 1800-luvun alkuun saakka. Lisäksi löytyy vaikkapa keskiaikaisen Pariisin kartta sekä Euroopan keskiaikaisten yliopistojen maantieteellinen sijainti. Myös U.S. Army Center of Military Historyn tuottamia karttoja toisen maailmansodan rintamalinjoista. Selkeä hakemistohierarkia.
Webbplatsens språk: 
https://maps.lib.utexas.edu/maps/historical/index.html

Visa mera
Old Maps Online kokoaa yhteen eri kirjastojen ja arkistojen kokoelmissa olevia historiallisia karttoja. Tällä hetkellä sivuston kautta löytyy yli 400 000 karttaa.
Webbplatsens språk: 
https://www.oldmapsonline.org/

Visa mera
Verkkokokoelma sisältää 1600-luvun maakirjakarttoja (geometriset maakirjat) digitoituina kuvatiedostoina. Kartta-aineisto sisältää fyysisen ympäristön kuvailun lisäksi myös taloudellisia ja verotuksellisia tietoja. Karttoja voi hakea lääniluettelosta tai karttakuvasta.
Webbplatsens språk: 
https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/14138

Visa mera
Tietokantaan on koottu karttoja Suomen alueilta 1600-luvulta aina 1950-luvulle saakka. Kartat on ryhmitelty käyttötarkoituksen mukaan, esimerkkeinä maakirjakartat, tilus- ja kyläkartat, kaupunkikartat ja sotilaskartat. Sivuilta löytyy myös kartta-aiheisia tutkimuksia, tietopaketti maanmittauksen kehityksestä 1600- ja 1700-luvuilla Suomessa sekä Heikki Rantatuvan biografia.
Webbplatsens språk: 
https://expo.oscapps.jyu.fi/s/vanhakartta/page/etusivu

Visa mera
Kansallisarkisto on digitoinut kokonaisuudessaan pitäjänkartaston, joka on yksi Kansallisarkiston käytetyimmistä aineistoista.
Webbplatsens språk: 
https://astia.narc.fi/uusiastia/kortti_aineisto.html?id=2382910588

Visa mera
Helsingin historiaa kuvien, videoiden ja karttojen muodossa.
Webbplatsens språk: 
https://helsinkiennen.fi/

Visa mera
Perseus käsittää laajan tietokannan historiatutkimukseen liittyvää materiaalia. Laajimmin on edustettuna klassillisen materiaalin osasto, joka sisältää antiikin kirjallisuutta kokotekstimuodossa, historiaa, arkeologiaa ja klassillisen kreikan sekä latinan kielten tutkimusta ja papyrustietokannan. Renessanssiosastoon on koottu materiaalia, joka käsittelee Englannin renessanssia. Lisäksi projektin sivuilla on osastot Lontoon historiaa ja Amerikan Keski-Lännen ja Kalifornian historiaa.
Webbplatsens språk: 
http://www.perseus.tufts.edu

Visa mera
Santeri Aikio on tutkinut tilallisten piirteiden vaikutusta ruotujakolaitoksen toimintaan sekä sotilaiden rooliin paikallisyhteisössä 1700-luvun lopun Varsinais-Suomessa. Lähdeaineistoina hän on käyttänyt historiallisia karttoja ja komppanioiden pääkatselmusrullia vuosilta 1775–1795.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202305243204

Visa mera