Elämänlaatu: mikä on tärkeää?

Pysähdys toi tilaisuuden miettiä, mihin kannattaa panostaa ja mikä on tärkeää. Haluammeko elämäämme vauhtia vai rauhaa, liikettä vai mietiskelyä? Ovatko luonto ja siinä kanssaeläjämme jääneet liikaa sivurooliin? Yhteiskunta voi tarkistaa keskeisiä panostuksiaan, niin myös me siinä eläjät. Rauhoittuminen, luonnosta huolehtiminen ja nauttiminen sekä yhteydenpito ystäviin ja heikompien auttaminen ovat arvoja, joiden toivoisi pysyvän mielessämme.

päivitetty: 13/02/2023
Suomalaisten hyvinvointi 2022 tarjoaa kokonaiskuvan väestön elinoloista, hyvinvoinnista, sosiaali- ja terveyspalvelujen käytöstä sekä kansalaisten asenteista. Teoksessa esitellään hyvinvoinnin kehitystä ja sen jakautumista sekä arvioidaan hyvinvointipolitiikkaa. Teos perustuu useisiin tuoreisiin rekisteri- ja kyselytutkimusaineistoihin sekä tutkimuskatsauksiin.
Webbplatsens språk: 
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-996-2

Visa mindre
Täällä voi tarkastella eurooppalaisten hyvinvointia kuvaavia tilastoja ja vertailla eri maiden tietoja keskenään.
Webbplatsens språk: 
https://ec.europa.eu/eurostat/web/quality-of-life

Visa mindre
Mielenterveysseuran Arjen aapisessa opastetaan hyvään oloon ja elämänhallintaan arkielämän pyörteissä. Opas neuvoo itsensä kunniotukseen sekä itsestään huolehtimisessa.
Webbplatsens språk: 
http://www.mentalhealthpromotion.net/resources/arjen_aapinen.pdf

Visa mindre
Terveyskirjaston sivuilla on julkaistu verkkoversio kirjasta Onnentaidot. Kirjassa käsitellään mm. onnellisuuden lajeja ja hyvinvointia sekä tarkastellaan sitä, mitkä tekijät lisäävät onnellisuutta ja mitkä eivät. Kirjasta löytyy myös onnellisuusharjoituksia.
Webbplatsens språk: 
https://www.terveyskirjasto.fi/sisalto/onnentaidot

Visa mindre
Vapaaehtoistyö.fi on verkossa toimiva vapaaehtoistyöpankki, josta löytyy tietoa tarjolla olevista vapaaehtoistöistä. Töitä tarjoavat evankelisluterilaiset seurakunnat yhteistyökumppaneineen.
Webbplatsens språk: 
https://vapaaehtoistyo.fi/

Visa mindre
Sivuilla kerrotaan yksinäisyyden parantamiseen ikäihmisille tarkoitetun Ystäväpiirin toiminnasta ja eri paikkakunnilla kokoontuvista ryhmistä. Sivuilla on tietoa Ystäväpiiri –ryhmänohjaajan koulutuksesta, joka on suunnattu vanhusten parissa työskenteleville. Ideapankista löytyy apuvälineitä ja vinkkejä ryhmien suunnitteluun.
Webbplatsens språk: 
https://vtkl.fi/toiminta/ystavapiiri

Visa mindre
Punaisen Ristin ystävätoiminnan ideana on yhdistää ihmisiä ja järjestää kontakteja. Ystäviä ja tukihenkilöitä etsitään esimerkiksi ikäihmisille, maahanmuuttajille, mielenterveyskuntoutujille ja vammaisille. Ystävät koulutetaan vapaaehtoistoiminnan peruskurssilla. Ystävävälitystä löytyy usealta paikkakunnalta.
Webbplatsens språk: 
https://oleystava.fi/

Visa mindre
OmaKamu organisoi tukihenkilötoimintaa, jossa vapaaehtoiset aikuiset tukevat lapsia ja nuoria heidän kavereinaan, Kamuina. Sivuilla on tietoa toimintatavoista sekä yhteydenottolomakkeet Kamua etsivälle sekä Kamuksi haluavalle.
Webbplatsens språk: 
https://www.omakamu.fi/

Visa mindre
Ruoka-apu.fi palvelee ruoka-apua etsiviä ja järjestäviä. Sivustolla on tietoa ruoka-aputapahtumista ja yhteisöllisistä ruokailuista. Sieltä löytyy myös yleistietoa ruoka-aputoiminnasta.
Webbplatsens språk: 
https://ruoka-apu.fi/

Visa mindre
Retkeilyn ABC tarjoaa neuvoja retken suunnitteluun, varusteiden valintaan ja ruoanlaittoon maastossa. Oppaassa on suunnistamiseen ja tulentekoon liittyviä ohjeita sekä turvallisuus- ja ympäristövinkkejä.
Webbplatsens språk: 
https://www.luontoon.fi/retkeilynabc

Visa mindre
Tiedot Metsähallituksen ylläpitämistä luonto- ja retkeilykohteista eri puolilta Suomea. Sivuilla esitellään kansallispuistot, erämaat ja valtion retkeilyalueet asiakaspalvelupisteineen, ajo-ohjeineen ja reittikuvauksineen. Kohteissa on mm. merkittyjä reittejä ja taukopaikkoja. Sivuilla on myös tietoa luontokohteiden palveluista: kansallispuistoista, luontokeskuksista ja autiotuvista.
https://www.luontoon.fi/

Visa mindre
YMPPI tarjoaa lasten ja nuorten toimijoille ympäristökasvatusmalleja ja inspiroi kehittämään lisää toimintaa aiheen parissa. Materiaali esittelee kahdeksan näkökulmaa kestävään ruoantuotantoon ja puutarhanhoitoon. Kukin malli sisältää tietopaketin aiheesta, ohjeita käytännön puutarhatoimintaan sekä ideoita teoreettiseen ja taiteelliseen työskentelyyn ja ilmiöpohjaisen oppimisen suunnitteluun.
Webbplatsens språk: 
https://puutarhakasvatus.fi/ymppi/

Visa mindre
Verkkopalvelussa organisaatiot, yritykset ja yksityiset henkilöt voivat antaa kestävän kehityksen sitoumuksia.
Webbplatsens språk: 
https://sitoumus2050.fi/

Visa mindre
Hankkeessa käsitellään ilmastoahdistukseen liittyviä tunteita sekä koulun mahdollisuuksia auttaa nuoria toimimaan ympäristön hyväksi. Sivustolla julkaistaan materiaaleja opetuksen tueksi, esimerkkinä Ilmastokasvatus ja tunteet -artikkeli ilmastokriisin herättämien tunteiden käsittelyyn.
Webbplatsens språk: 
https://toivoajatoimintaa.fi/

Visa mindre
Ohjattuja meditaatioharjoituksia hyvinvoinnin tueksi. Harjoitukset liittyvät Viisas Elämä -kustantamon julkaisemaan kirjaan.
Webbplatsens språk: 
https://viisaselama.fi/mindfulness-ja-terveys/

Visa mindre
Oiva on tietoisuustaitoja ja henkistä hyvinvointia edistävä harjoitusohjelma, jonka avulla voit lievittää stressiä ja parantaa mielialaa. Palvelua voi käyttää rekisteröityneenä tai rekisteröitymättä. Kirjautuneena voit merkitä suosikkiharjoituksesi muistiin ja pitää päiväkirjaa.
Webbplatsens språk: 
https://oivamieli.fi/

Visa mindre
Moraalimittari käsittelee oikeita valintoja ja toimintaa elämässä. Kysymyksiä käsitellään koululuokan kanssa.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/1-3721857

Visa mindre
Artikkelikokoelmassa tarkastellaan hyödyn eri ulottuvuuksia erityisesti työelämän ja opiskelun näkökulmista.
Webbplatsens språk: 
https://julkaisut.turkuamk.fi/isbn9789522166616.pdf

Visa mindre
Väestöliiton parisuhde-kokonaisuus antaa apua parisuhteen hoitamisessa ja avun hakemisessa ongelmatilanteissa.
Webbplatsens språk: 
https://www.vaestoliitto.fi/parisuhteet/

Visa mindre