Mun tarina -hankkeessa kokeiltiin lavarunoustyöpajoja osana lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta. Loppuraportissa kerrotaan nuorten kokemuksista ja siitä, miten työpajat vaikuttivat lukiolaisten käsityksiin kirjoittamisesta ja kirjallisuudesta. Lisäksi esitellään työpajojen toteutusta sekä pohditaan mm. luovuuden ja itseilmaisun merkitystä lukiokoulutuksessa sekä kirjoittamisen opetusmenetelmiä.
Webbplatsens språk: 
https://lukukeskus.fi/mun-tarina-loppuraportti/

Visa mera
Kirjanen tarjoaa vanhemmille ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille ideoita siihen, miten tukea lasten kielellistä kehittymistä ja innostaa lastenkirjallisuuden pariin. Oppaan harjoitukset soveltuvat myös aikuisten kielenoppimiseen. Opas on julkaistu suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, arabiaksi ja soraniksi.
https://sites.utu.fi/iki-taru/perhelukeminen/hyppy-tarinoihin-kirjanen/

Visa mera
Lukukeskuksen oppimateriaali moninaisuudesta sisältää eri työtapojen mukaan jaettuja tehtäviä. Niiden avulla voi kokeilla mm. piirtämistä, runoutta, näyttelemistä ja kirjoittamista. Tehtävät sopivat alakouluun, yläkouluun sekä toisella asteelle.
Webbplatsens språk: 
https://lukukeskus.fi/tehtavia-moninaisuudesta/

Visa mera
Suomalaisen kirjan museon Pukstaavin verkkonäyttely esittelee kirjan ja lukemisen merkitystä sekä roolia nykypäivän ihmisten elämässä. Lapsille ja nuorille suunnattu näyttely sisältää myös pakopelin.
Webbplatsens språk: 
https://digimuseo.fi/nayttelyt/pelastetaan-kirja/

Visa mera
Lukuboost-kampanjan tavoitteena on edistää nuorten lukutaitoa. Sivuilla on oppituntivinkkejä, kirjavinkkilistoja ja muita sisältöjä, jotka auttavat nuorten kanssa työskenteleviä innostamaan nuoria lukemaan.
Webbplatsens språk: 
https://lukukeskus.fi/lukuboost/

Visa mera
Kirjassa käsitellään nykylukion kirjallisuudenopetuksen lähtökohtia ja käytänteitä, tiedostavan lukemisen mahdollisuuksia ja kokemuksellista lukemista. Artikkelien kirjoittajat esittelevät ajankohtaisia näkökulmia kirjallisuudentutkimukseen. Keskeinen argumentti on se, että lukion kirjallisuudenopetus on keskittynyt liikaa tekstianalyyttiseen lähilukemiseen, kun taas kokemuksellisuus ja reflektiivisyys voivat motivoida nuoria lukijoita uudella tavalla.
Webbplatsens språk: 
https://doi.org/10.21435/tl.288

Visa mera
Lasten runovallankumous -sanataideaineisto on pedagoginen materiaali runouteen, lukuiloon ja kielellä leikkimiseen. Aineisto koostuu teemateksteistä sekä sovellettavista tehtävistä ja runoleikeistä. Aineisto on tuotettu osana Kirsi Kunnas 100 -juhlavuotta.
Webbplatsens språk: 
https://sanataide.fi/materiaalit/lasten-runovallankumous-sanataideaineisto-opettajille-ja-kasvattaji...

Visa mera
Pukstaavin sivuilla esitellään kirjallisuuden lajityypit lukusuosituksineen. Oppimateriaali soveltuu yläkouluun ja toiselle asteelle.
Webbplatsens språk: 
https://www.pukstaavi.fi/digisisalto/kirjallisuuden-lajityypit/

Visa mera
Tietopaketti kokoaa yhteen kotimaisia ja kansainvälisiä lukutaitotutkimuksia, oppimistuloksia ja keinoja, joilla tukea lasten ja nuorten lukemista ja lukutaitoa.
Webbplatsens språk: 
https://lukukeskus.fi/5-faktaa-lasten-ja-nuorten-lukemisesta-2025/

Visa mera