Suomen journalistiliiton sivustossa esitellään liiton toiminta, jäsenpalvelut, työttömyyskassan toiminta, ajankohtaiset tapahtumat, edunvalvonta sekä journalistin eettiset pelinsäännöt. Sivustoon on myös koottu verkkolehtiä aiheittain.
Webbplatsens språk: 
https://journalistiliitto.fi/fi/

Visa mera
Yleisen lehtimiesliiton sivuilla on tiedot liiton jäsenyydestä ja toiminnasta.
Webbplatsens språk: 
http://www.yleinenlehtimiesliitto.fi

Visa mera
Sssl:n sivuilla on tietoa yhdistyksestä, sen jäsenyydestä sekä ajankohtaisasioita.
Webbplatsens språk: 
http://sssl.fi

Visa mera
Uutismedialiiton tuottamia oppimateriaaleja eri ikäryhmien opetukseen. Materiaaleja on verkkojulkaisemisesta, julkaisemisen etiketistä, toimittajan työstä sekä vaikuttamisesta.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediakasvatus.fi/materiaalit/#/

Visa mera
Juttutyypit-oppimateriaalista löytyy aakkosellinen lista erityyppisistä lehtijutuista (esim. analyysi, arvostelu, haastattelu, henkilökuva) sekä syventäviä näkökulmia journalismin piirteisiin, huumoriin ja visuaalisuuteen sekä sosiaalisen median vaikutukseen journalismissa.
Webbplatsens språk: 
https://juttutyypit.fi/

Visa mera
Oppaassa analysoidaan lasten ja nuorten sananvapauden käsitettä ja toteutumista, toimittajan työtä, vastuullista mediaa sekä lasten ja nuorten haastattelua.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediakasvatus.fi/materiaalit/lapset-ja-nuoret-aanessa-opas/

Visa mera
Yläkoulululaisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattu oppimateriaali herättelee keskustelua journalismin merkityksestä ja sen etiikasta. Videoilla kysytään muun muassa voiko urheilutoimittaja olla fani ja pitäisikö median lopettaa terrori-iskuista uutisoiminen. Millainen toimittaja olisit? -testin avulla selviää, kuinka hyvin hallitset Journalistin ohjeet.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediakasvatus.fi/materiaalit/missa-kulkevat-median-rajat-video-oppimateriaali-media...

Visa mera
Erityisesti nuorisotyöhön tarkoitettu materiaali valottaa henkilöjuttujen avulla julkaisemiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Se antaa työkaluja pohtia julkaisemista, mediaa ja julkisuutta, kuten sitä, mitä tulee ottaa huomioon ennen kuvien, videoiden ja tekstien julkaisemista
Webbplatsens språk: 
https://www.aikakausmedia.fi/media/1234/nuoret_estardille_2017_web.pdf

Visa mera
Yläkouluikäisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattu oppimateriaali antaa työkaluja lähdekritiikkiin ja median luotettavuuden punnintaan.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediakasvatus.fi/materiaalit/onko-tama-totta-tyokaluja-median-luotettavuuden-arvioi...

Visa mera
Oppaan avulla voi harjoitella toimittajan työtä. Harjoituksissa edetään juttuprosessin ideoinnista tiedonhankintaan, jutun rakentamiseen ja faktantarkistukseen. Materiaali on tuotettu yhteistyössä Sanomalehtien Liiton ja Helsingin kaupungin Nuorisoasiankeskuksen Nuorten ääni -toimituksen kanssa.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediakasvatus.fi/materiaalit/pida-silmat-auki-jutuntekijan-opas/

Visa mera
Sanomalehtien liitto on julkaissut oppaan uutisten ja uutiskuvien analysointiin. Opas on suunnattu yläkoulu- ja lukioikäisille.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediakasvatus.fi/materiaalit/opas-uutisten-analysointiin/

Visa mera
Mediakasvatusmateriaali tarjoaa viisi näkökulmaa lehdistön työhön. Sen avulla saa yleiskuvan toimittajan työstä ja jutuntekemisen vaiheista. Muita teemoja ovat media ja totuus, media ja yleisö sekä median tulevaisuus.
Webbplatsens språk: 
https://mediaakiitos.fi/

Visa mera
Kritiikki näkyy! on Suomen arvostelijain liiton hanke, jonka tavoitteena on selkiyttää kritiikin merkitystä, lisätä sen monimuotoisuutta sekä tuoda kritiikkiä lähemmäksi tekijöitä ja lukijoita. Hankkeen toimintamuotoja ovat mm. kritiikkiklinikka ja lähikritiikki. Artikkelihaulla voi etsiä hankkeen tuottamia sisältöjä. Luettavissa on esimerkiksi kirja Yhteinen kritiikki – näkökulmia yhteisöllisyyteen ja inkluusioon.
Webbplatsens språk: 
https://www.kritiikkinakyy.fi/

Visa mera
Tietopaketti siitä, kuinka journalistisessa mediassa voidaan vahvistaa moninaisuutta ja yhdenvertaisuutta. Oppaan sisältö perustuu media-alan ammattilaisten ja mediatutkijoiden haastatteluihin.
Webbplatsens språk: 
https://raremedia.fi/kenentietoo/

Visa mera
Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jonka tavoitteena on nuorten medialukutaidon parantaminen. Sivuilla on koululaisten tekemiä uutisjuttuja, opetusmateriaalia ja ilmoittautumislomake kouluille.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/uutiset/osasto/uutisluokka/

Visa mera
Suomen Journalistiliiton julkaiseman ammattilehden rinnakkaisversio sisältää pääosan painetun lehden sisällöstä. Lehti ilmestyy kaksi kertaa kuukaudessa. Ilmestynyt verkkoversiona vuodesta 1996, arkistosta myös hakumahdollisuus.
Webbplatsens språk: 
https://www.journalisti.fi/

Visa mera
Oikeustoimittajat ry antaa lausuntoja julkisuus- ja sananvapauskysymyksiin liittyvistä lainsäädäntöhankkeista sekä tekee kanteluita julkisuuden rajoittamisesta. Sivuilta löytyvät kantelut ja lausunnot sekä tietoa yhdistyksen jakamista Valokeila ja Sumuverho-palkinnoista.
Webbplatsens språk: 
https://www.oikeustoimittajat.fi/

Visa mera
Sivuilta löytyy tietoa freelancerina toimimisesta, palkkioista ja sopimuksista, koulutuksesta ja apurahoista sekä luettelo Suomen Journalistiliiton freelancer-jäsenistä.
Webbplatsens språk: 
https://www.freet.fi/

Visa mera
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää perusteellista ja kriittistä toimitustyötä jakamalla jäsentensä keskuudessa tietoa tutkimusmenetelmistä, julkisuusperiaatteesta, lähteistä ja lähdekritiikistä. Sivuilta löytyy artikkeleja, uutisia ja tietoa palkituista jutuista ja ohjelmista.
Webbplatsens språk: 
https://www.tutkiva.fi/

Visa mera
Oppimateriaalissa esitellään journalismin vastuita sekä lukijan oikeuksia. Julkisen sanan neuvosto kertoo tehtävästään.
Webbplatsens språk: 
https://vastuullistajournalismia.fi/

Visa mera
Mikä on skuuppi? Miten juttuja myydään? Muun muassa näihin kysymyksiin löytyy vastaus oppimateriaalista, joka koostuu videoista ja niihin liittyvistä taustatehtävistä.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediakasvatus.fi/materiaalit/verkon-valtiaat-oppimateriaali-iltapaivalehtien-journa...

Visa mera
Johdatus datajournalismin perusteisiin: datan hankkiminen, analysointi, visualisointi ja julkaiseminen.
Webbplatsens språk: 
https://research.tuni.fi/datajournalismi/

Visa mera
Julkisen sanan neuvoston päätökset vuodesta 1995 alkaen. Päätöksiä voi hakea sanahakuna. Sivuilla on journalistin ohjeet sekä kerrottu miten kantelu tehdään. Tietoa yksityiselämän suojasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.jsn.fi/

Visa mera
Media vallan verkoissa -julkaisussa käsitellään mediainstituutioiden ja muiden valtainstituutioiden suhdetta ja niissä tapahtumassa olevia muutoksia.
Webbplatsens språk: 
https://research.tuni.fi/uploads/2020/01/8a3c55f9-978-951-44-8070-6.pdf

Visa mera
Sivuilla on Politiikan toimittajat ry:n esittely, tietoa yhdistyksen tavoitteista, jäsenistöstä ja historiasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.politiikantoimittajat.fi/

Visa mera
Kirjassa kuvataan, millainen julkisen politikoinnin areena Helsingin Sanomissa rakentui kolmessa merkittävässä työmarkkinatapauksessa (1968, 1991, 2015) ja miten tämä areena tuki tai horjutti sopimusten syntyä ja osapuolten asemaa.
Webbplatsens språk: 
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-359-010-6

Visa mera
Oppaassa käydään läpi tilanteita, joihin journalisti voi verkkovihan vuoksi joutua. Opas antaa vinkkejä siihen, miten näissä tilanteissa kannattaa toimia ja miten turvata yksityisyyttään. Lisäksi käsitellään verkkovihan aiheuttamia seurauksia henkiselle hyvinvoinnille ja niistä selviytymistä.
Webbplatsens språk: 
https://www.jokes-saatio.fi/journalistin-verkkovihaopas/

Visa mera
Diakonissalaitoksen ja Sopiva ry.:n yhteistyönä syntynyt opas, joka tarjoaa näkökulmia siihen, miten etnistä vähemmistöä käsittelevä journalismi voisi olla monipuolisempaa ja syvällisempää.
Webbplatsens språk: 
https://www.hdl.fi/ita-euroopan-romanit-opas-journalisteille/

Visa mera
Kymmenosaisessa sarjassa selviää, mitä ovat algoritmit, yleisöanalytiikka ja koneoppiminen. Haastateltavina on uutismedian, journalismin, teknologian ja koulutuksen asiantuntijoita.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediakasvatus.fi/materiaalit/tekoaly-toimittajan-tyokaluna-podcast/

Visa mera

Sidor