Finlands politiska system, regeringsform och statsförfattning. Riksdagen och val

Fler länkar från menyn Ämnen
Tyvärr hittades inga svenskspråkiga länkar. Motsvarande finska länkar nedan.
Verkkonäyttely esittelee säätyvaltiopäivien historiaa ja merkitystä nykypäivän Suomelle. Näyttely on tarkoitettu erityisesti koulujen käyttöön.
Webbplatsens språk: 
https://www.eduskunta.fi/FI/NuortenEduskunta/Alla-armahan-lakimme-valtiopaivat-1863-1864/Sivut/defau...

Visa mera
Avoimuusrekisterin tavoitteena on parantaa eduskunnan ja ministeriöiden päätöksenteon avoimuutta. Eduskuntaan ja ministeriöihin kohdistuvaa vaikuttamistoimintaa ja sen neuvontaa tekevät voivat rekisteröityä palvelussa. Tavoitteena on parantaa päätöksenteon läpinäkyvyyttä, torjua epäasiallista vaikuttamista sekä vahvistaa kansalaisten luottamusta valtionhallintoon ja demokratiaan.
Webbplatsens språk: 
https://avoimuusrekisteri.fi/

Visa mera
Nuorten eduskunnan Demokratian polku -kokonaisuudessa kuvataan Suomen edustuksellisen kansanvallan kehittymistä Porvoon valtiopäivistä nykyaikaan lyhytelokuvilla.
Webbplatsens språk: 
https://www.eduskunta.fi/FI/NuortenEduskunta/demokratian-polku/Sivut/default.aspx

Visa mera
Mitkä poliittiset, hallinnolliset ja oikeudelliset piirteet luonnehtivat Ahvenanmaan itsehallintoa? Mitkä ovat toimivan autonomian tunnusmerkit? Jan Sundberg ja Stefan Sjöblom tarkastelevat kirjassaan mm. Ahvenanmaan vaali- ja puoluejärjestelmää, parlamentarismin kehitystä, lainsäädäntövaltaa sekä perustuslaillista valvontaa.
Webbplatsens språk: 
https://www.sls.fi/sv/utgivning/det-alandska-sjalvstyrets-kvaliteter

Visa mera
Täältä löytyvät suomen- ja ruotsinkieliset valtiopäiväasiakirjat vuosilta 1907–2000. Valtiopäiväasiakirjoista löytyvät käsiteltyjen asioiden asiakirjat, täysistuntopöytäkirjat ja puheet sekä asiahakemistot.
Webbplatsens språk: 
https://avoindata.eduskunta.fi/digitoidut/

Visa mera
Toimii eduskunnan keskusarkistona, joka vastaanottaa eduskunnan, eduskunnan kanslian, valtiontilintarkastajain kanslian sekä Eduskunnan kirjaston pysyvästi säilytettävät asiakirjat.
Webbplatsens språk: 
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/eduskunta/Sivut/default.aspx

Visa mera
Eduskunnan oikeusasiamiehen tehtävät, kantelun tekeminen, oikeusasiamiehen ratkaisut, hänen antamansa tiedotteet sekä julkaisut.
Webbplatsens språk: 
https://www.oikeusasiamies.fi

Visa mera
Eduskunnan toimintaa voi seurata verkossa. Lähetyksiä on täysistunnoista, julkisista kuulemisista, avoimista kokouksista sekä seminaareista. Mukana on myös eduskunnan toimintaa kuvaavia videoita.
Webbplatsens språk: 
https://verkkolahetys.eduskunta.fi

Visa mera
Selainpohjainen oppimispeli, jossa pelaaja pelaa kansanedustajalla. Peli on suunnattu erityisesti yläkouluikäisten yhteiskuntaopin opiskeluun, mutta se sopii myös toisen asteen opiskelijoille.
Webbplatsens språk: 
https://eduskuntapeli.eduskunta.fi/

Visa mera
Eduskuntasanasto sisältää eduskuntaan, sen toimintaan, organisaatioon ja toimintaympäristöön liittyvän keskeisen käsitteistön.
Webbplatsens språk: 
https://mot.kielikone.fi/mot/eduskuntasanasto/

Visa mera
Eduskuntatutkimuksen keskus tutkii suomalaista demokratiaa, parlamentarismia ja eduskuntaa sekä eurooppalaista integraatiota. Sen sivuilla esitellään uusia tutkimuksia. projekteja sekä osallistumismahdollisuuksia.
Webbplatsens språk: 
https://www.utu.fi/fi/yliopisto/yhteiskuntatieteellinen-tiedekunta/eduskuntatutkimuksen-keskus

Visa mera
Vaalit.fi:n tietoa eduskuntavaaleista, äänikelpoisuudesta niissä, ehdokasasettelusta, vaalipiireistä ja ääntenlaskennasta.
Webbplatsens språk: 
https://vaalit.fi/eduskuntavaalit

Visa mera
Tilastosta löytyvät äänestystiedot vuodesta 1983 eteenpäin. Siitä voi tutkia äänioikeutettujen, äänestäneiden ja hylättyjen äänten määrää sekä äänestysprosenttia mm. alueittain ja sukupuolen mukaan.
Webbplatsens språk: 
http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__vaa__evaa__evaa_as/010_evaa_2019_tau_110.px

Visa mera
Tietoarkiston Pohtiva-palvelussa voi lukea eduskuntavaaleihin valmistautuvien puolueiden tavoitteista ja aatteellisista lähtökohdista.
Webbplatsens språk: 
https://www.fsd.tuni.fi/pohtiva/vaalit/6

Visa mera
Tietopaketin avulla selviää, mistä eduskuntavaaleissa on kyse. Vaalilainsäädännön, vaalien keskeisten periaatteiden ja mm. vaalirahoitusta koskevien seikkojen lisäksi käydään läpi vaalien aikatauluun ja toimittamiseen, puolueisiin, ehdokkaisiin, äänestäjiin ja vaalien tulokseen liittyviä aiheita.
Webbplatsens språk: 
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/yhteiskunta/eduskuntavaalit-tieto...

Visa mera
Hallituksen esityksiä voi hakea viitetiedoista tai tekstistä tai numerolla. Uusimmat esitykset (vireillä olevat) ovat palvelun etusivulla.
Webbplatsens språk: 
https://www.edilex.fi/he

Visa mera
Haku numerolla ja vuodella tai tekstistä hakusanoilla, selaus ministeriön tai vuoden mukaan.
Webbplatsens språk: 
http://www.finlex.fi/esitykset

Visa mera
Valtioneuvoston historiasivulta löytyvät tiedot kaikista itsenäisyyden ajan hallituksista ja niiden toimikausista. Mukana myös kaikkien itsenäisyyden ajan ministerien keskeiset henkilötiedot, ministeriydet sekä avustajat.
Webbplatsens språk: 
https://valtioneuvosto.fi/hallitukset-ja-ministerit

Visa mera
Kansan Arkisto tallentaa työväenliikkeen ja kansalaisjärjestöjen perinnettä. Sivuilla tietoa arkiston kokoelmista, toiminnasta ja näyttelyistä.
Webbplatsens språk: 
https://www.kansanarkisto.fi

Visa mera
Tietopaketissa tarkastellaan sitä, miten ja miksi laillisesti valitut radikaalivasemmiston kansanedustajat suljettiin eduskuntatyöstä vuoteen 1931 mennessä. Sivusto sisältää tutkija Andrei Muravevin artikkelin "Suomesta Neuvostoliittoon vuosina 1918–1932 lähteneet poliittiset emigrantit ja heidän myöhempi kohtalonsa".
Webbplatsens språk: 
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/yhteiskunta/historia/kansanvallan...

Visa mera
Teos tarjoaa kokonaiskuvan vaalikoneiden nykyisestä asemasta suomalaisessa poliittisessa järjestelmässä ja viestintäkentässä. Tutkimusaineisto koostuu valitsijakyselyistä, vaalikoneiden analyysista, vaalikoneita koskevista uutisista sekä ehdokkaiden, kampanjavastaavien ja vaalikoneiden tekijöiden haastatteluista. Julkaistu vuonna 2020.
Webbplatsens språk: 
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-359-026-7

Visa mera

Sidor