Sivuilla kerrotaan oikeusministeriössä valmisteltavana olevista säädöshankkeista sekä muista kehittämishankkeista.
Webbplatsens språk: 
https://oikeusministerio.fi/hankkeet-ja-saadosvalmistelu

Visa mera
Kuvaus lakien säätämisestä eli siitä, miten suunnitelmista tulee voimassa olevia lakeja sekä lainsäätämisen kehittämisestä.
Webbplatsens språk: 
https://oikeusministerio.fi/lainvalmistelun-kehittaminen

Visa mera
Eduskunnan kirjasto kokoaa tietopaketteihin keskeisiä lainsäädäntöhankkeisiin liittyvää aineistoa sekä eduskuntakäsittelyä edeltävältä ajalta että eduskuntakäsittelystä. Lisäksi paketit sisältävät hankkeita koskevaa uutisointia, oikeusvertailevaa aineistoa, kirjallisuutta ja tutkimusaineistoa. Valmistuneiden lakihankkeiden tietopaketit säilytetään, mutta niitä ei enää päivitetä.
Webbplatsens språk: 
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/kotimainen_oikeus/LATI/Sivut/defa...

Visa mera
Lainvalmistelun prosessiopas esittelee Suomen lainsäädäntöprosessin askel asekeleelta. Lain valmistelun prosessista on luotu havainnollinen esitys, jossa edetään askel askeleelta aloitteesta täytäntöönpanoon ja seurantaan. Jokaisesta prosessin vaiheesta on selkeä, erillinen kuvaus.
Webbplatsens språk: 
http://lainvalmistelu.finlex.fi/

Visa mera
Kansalaisille, järjestöille ja viranomaisille tarkoitettu verkkopalvelu, jossa voi julkaista lausuntopyyntöjä, antaa lausuntoja ja käsitellä annettuja lausuntoja. Palvelun tarkoituksena on helpottaa lausuntomenettelyä, kansalaisvaikuttamista ja tiedonsaantia sekä lisätä lausuntomenettelyn läpinäkyvyyttä.
Webbplatsens språk: 
https://www.lausuntopalvelu.fi/FI

Visa mera
Laki koulujärjestelmän perusteista hyväksyttiin eduskunnassa vuonna 1968. Tietopaketti kertoo peruskoulun syntyvaiheet 1950- ja 1960-luvun säädösvalmistelun ja eduskuntakäsittelyn näkökulmasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/yhteiskunta/historia/eduskunta-te...

Visa mera
Lainvalmistelijoille tarkoitettu sivusto sisältää ohjeita asiallisen ja ymmärrettävän säädöskielen kirjoittamisesta. Sivuilla on esimerkkejä siitä, millaiset seikat vaikeuttavat ja mitkä helpottavat säädöstekstin ymmärtämistä.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/ohjeet/saadoskielen_ohjeita

Visa mera
Eduskunnan kirjaston laatimia tietopaketteja keskeisistä lainsäädäntöhankkeista ja muista teemoista.
Webbplatsens språk: 
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/Sivut/tietopaketit.aspx

Visa mera
Nuorten eduskunta -sivun selkeä ja havainnollinen paketti siitä, kuinka lakeja säädetään Suomessa. Klikkaa auki vaihe vaiheelta.
Webbplatsens språk: 
https://www.eduskunta.fi/FI/NuortenEduskunta/nain_lakeja_tehdaan/Sivut/default.aspx

Visa mera
Lakitutka kokoaa yhteen lainvalmistelun eri vaiheisiin liittyvät julkiset asiakirjat. Lakihankkeiden etenemistä voi tutkia hallituksen esitysten, annettujen lausuntojen, mietintöjen ja eduskuntakeskusteluiden kautta.
Webbplatsens språk: 
https://lakitutka.fi/

Visa mera
Eduskunnan kirjaston tietopakettiin on koottu eläinten hyvinvointilain valmisteluun liittyvää aineistoa, eduskunta-asiakirjoja, oikeusvertailevaa aineistoa sekä aihetta koskevaa kirjallisuutta ja uutisointia.
Webbplatsens språk: 
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/kotimainen_oikeus/LATI/Sivut/elai...

Visa mera
Kalle Isotalon ja Esko Linnakankaan kirjassa selvitetään tulo- ja varainverojen nykyisten verotukien ja verosanktioiden tausta, synty ja kehitys sekä tarkastellaan kriittisesti nykyistä järjestelmää kiinnittäen huomiota aineellisten säännösten lisäksi verotusmenettelyyn, verosuunnitteluun ja lainvalmistelun ongelmiin. Kirja kattaa yksityishenkilöiden ansio- ja pääomaverotuksen sekä yritysten tuloverokohtelun. Tuloveron lisäksi käsitellään perintö- ja lahjaverotusta, kiinteistöveroa ja varainsiirtoveroa.
Webbplatsens språk: 
http://hdl.handle.net/10138/354446

Visa mera
Sitra on selvittänyt, miten lakien laatimista johdetaan Suomessa. Selvityksessä esitetään kuusi keinoa, joilla lainsäädäntöprosessia voitaisiin kehittää dataa hyödyntämällä.
Webbplatsens språk: 
https://www.sitra.fi/julkaisut/miten-lakien-laatimista-tulisi-johtaa/

Visa mera
Raportissa esitellään Säädöskielen ymmärtäminen -hankkeen tulokset. Hankkeen tavoitteena oli saada suomen- ja ruotsinkielisten säädöstekstien ymmärtämisestä tieteellistä tietoa, jota voidaan soveltaa säädöskielen kehittämisessä. Hankkeessa selvitettiin, miten lukijat ymmärtävät suomen- ja ruotsinkielisiä säädöstekstejä ja mitkä säädöskielen ominaisuudet estävät ja mitkä edistävät säädösten ymmärtämistä.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-415-6

Visa mera
Lyhytkurssi auttaa ymmärtämään, miten lakeja säädetään EU:ssa ja miten ne tulevat osaksi Suomen lainsäädäntöä. Kurssilla opitaan EU:n toiminnan perusteita ja tutustutaan EU-instituutioihin. Kurssin avulla selviää, minkälainen rooli EU-lainsäädännöllä on jäsenmaissa, kuinka lainsäädäntöä EU:ssa syntyy ja miten siihen voi vaikuttaa.
Webbplatsens språk: 
https://www.eoppiva.fi/koulutukset/eu-lainsaadannon-abc/

Visa mera