Muovi


päivitetty: 22/08/2019
Muoviteollisuus-sivuilla on tietoa muoveista ja niiden tuotannosta, alan koulutuksesta ja tuotekehityksestä.
Webbplatsens språk: 
https://www.plastics.fi/

Visa mindre
Muovipakkausalan tuottajan sivulla tietoa muovin valmistuksesta ja uusiokäytöstä.
Webbplatsens språk: 
https://uusiomuovi.fi/

Visa mindre
Julkaisu tarjoaa tietoa merten roskaantumisesta, muoveista, mikromuoveista ja niihin liittyvistä haitallisista aineista. Merten roskaantumista käsitellään laajemmin globaalista näkökulmasta, mutta myös Itämeren tilanne huomioidaan.
Webbplatsens språk: 
http://hdl.handle.net/10138/167421

Visa mindre
Kierrätys.infosta voi etsiä erityyppisille jätteille sopivan kierrätyspisteen. Haun voi tehdä alueen tai tarkan osoitteen perusteella. Sivuilta löytyy myös lajitteluohjeita ja tietoa jätteiden käsittelystä ja hyödyntämisestä.
Webbplatsens språk: 
https://www.kierratys.info/

Visa mindre
Jäteopas on sovellus, jonka voi ladata mobiililaitteeseen tai käyttää selaimessa HSY:n sivulla. Kirjoittamalla roskan nimen, saa selville, mihin jätteeseen se kuuluu.
Webbplatsens språk: 
https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/jateopas/

Visa mindre
Ympäristöhallinnon katsaukset vesien, maaperän ja ilman tilasta Suomessa sekä ilmastonmuutoksen, happamoitumisen, otsonikadon, rehevöitymisen, kemikaalien ja jätteiden vaikutusta ympäristön tilaan.
Webbplatsens språk: 
https://www.ymparisto.fi/fi/ympariston-tila

Visa mindre
Ympäristökeskuksen tiivis tietopaketti siitä, mitä mikromuovit ovat ja miten ne vaikuttavat ympäristöön. Julkaisussa on myös esitetty keinoja ja suosituksia mikromuovien vähentämiseksi. Julkaisu on joulukuulta 2017.
Webbplatsens språk: 
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/177566/SYKE_PolicyBrief_mikromuovi_FI_web.pdf

Visa mindre
Muovitiekarttaan on koottu toimia, joilla voidaan vähentää muoveista aiheutuvia haittoja, välttää turhaa kulutusta, tehostaa muovien kierrätystä ja löytää korvaavia ratkaisuja.
Webbplatsens språk: 
https://muovitiekartta.fi/

Visa mindre
Kirja tutustuttaa veden kiertoon luonnossa, vedenalaisiin eliöyhteisöihin ja siihen, kuinka ihmisen toiminta vaikuttaa järviin ja jokiin. Se tarjoaa myös tietoa ja neuvoja oman lähivesistönsä puolesta toimiville.
Webbplatsens språk: 
https://www.sll.fi/app/uploads/2018/08/vesisto_opas_netti_2018.pdf

Visa mindre
WWF seuraa merten muoviroskan määrä ja yrittää ehkäistä sen kertymistä. Täällä voi vertailla muovien elinkaaria: tupakan tumppi - yleisin muoviroska - säilyy 5 vuotta, muovihammasharja 500 vuotta. Ohjeita, miten itse voi vähentää muoviroskan määrää ja tietoa siitä, mitä WWF tekee.
Webbplatsens språk: 
https://wwf.fi/uhat/merten-muoviroska/

Visa mindre
Euroopan parlamentin tietopaketti merten muovisaasteista: mitä meristä löytyy, kuinka paljon, miten saasteet vaikuttavat merten elämään. Lisäksi sivulla on ohjeita ja sääntöjä, joilla pyritään parantamaan tilannetta.
Webbplatsens språk: 
https://www.europarl.europa.eu/news/fi/headlines/society/20181005STO15110/merten-muovijate-taustatie...

Visa mindre
Ocean cleanup -projektissa tähtäin on siivota jätelauttoja saastuineista meristä. Yli viisi triljoonaa muovikappaletta saastuttaa meriä ja virtaukset ovat keränneet viisi suurta jätelauttaa valtameriin. Ocean cleanup esittelee teknologiaa ja suunnitelmaa jätteiden keräämiseksi.
Webbplatsens språk: 
https://www.theoceancleanup.com/

Visa mindre
Muovijätteet tuottavat kasvihuonekaasuja. Artikkelissa kuvataan, miten kasvihuonekaasut syntyvät muovista, miten paljon ja miten pitkään niitä syntyy ja mitkä niiden vaikutukset ympäristöön, ilmaan ja ilmakehään ovat..
Webbplatsens språk: 
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0200574

Visa mindre