Suomen riistakeskuksen Kosteikko-sivustossa kuvaillaan kosteikkojen luontoa, merkitystä ekosysteemille, kosteikkojen suojelua sekä kerrotaan, miten kosteikko perustetaan. Riistakeskuksen Kosteikko-opas löytyy sivulta pdf-muodossa.
Webbplatsens språk: 
https://kosteikko.fi/

Visa mera
Kirja tutustuttaa veden kiertoon luonnossa, vedenalaisiin eliöyhteisöihin ja siihen, kuinka ihmisen toiminta vaikuttaa järviin ja jokiin. Se tarjoaa myös tietoa ja neuvoja oman lähivesistönsä puolesta toimiville.
Webbplatsens språk: 
https://www.sll.fi/app/uploads/2018/08/vesisto_opas_netti_2018.pdf

Visa mera
Lahopuun säilyttäminen pihoilla ja puutarhoissa on tärkeää luonnon monimuotoisuuden kannalta. Sivustolla on vinkkejä, miten lahopuuta voi hyödyntää esimerkiksi aidoissa, istumapaikkoina ja lasten leikkipaikkana. Lisää vinkkejä löytyy oppaasta "Lahopuusta elämää – opas puutarhan hoitoon".
Webbplatsens språk: 
https://www.sll.fi/2019/07/03/perusta-lahopuutarha/

Visa mera
Julkaisuun on koottu tiedot Suomen rannikon 87 ekologisesti tärkeästä alueesta. Mm. meriliikenne, rantarakentaminen ja merituulivoiman rakentaminen lisääntyvät merialueella. Raportin tarkoituksena on tukea alueiden suojelua ja kestävän käytön suunnittelua.
Webbplatsens språk: 
http://hdl.handle.net/10138/312221

Visa mera
Ympäristönmuutosta ja sen tutkimusta käsittelevä oppimateriaali sisältää 10 lyhyttä videopätkää ja niihin liittyvää lisäaineistoa. Mukana on tieteellisiä artikkeleita, lisäkysymyksiä ja projekti-ideoita. Materiaali on suunnattu yläasteelle ja lukioon.
Webbplatsens språk: 
https://luonnonmonimuotoisuus.fi/

Visa mera
Toimittaja Niina Mäkeläinen etsii vastauksia viisivuotiaan lapsensa esittämiin vaikeisiin kysymyksiin, jotka liittyvät ympäristönmuutokseen. Sarja on kuunneltavissa Yle Areenassa.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/audio/1-50738685

Visa mera
Haltian luontokoulu on koonnut vinkkejä, tehtäviä ja valmiita materiaaleja etäopetukseen. Aiheina ovat retkeilytaidot, lintujen kevät sekä metsäluonto ja luonnon monimuotoisuus.
Webbplatsens språk: 
https://haltia.com/luontokoulu/luontokoulupaivat/

Visa mera
Ylen luonto-kokoelmasta löytyy artikkeleita luonnosta, luontouuutisia, Avara luonto -ohjelman sivut sekä radion ja television ohjelmat.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/luonto

Visa mera
Maanviljelijöille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille suunnattu verkkokurssi uudistavan maanviljelyn menetelmistä. Kurssilla käsitellään muun muassa viljelykiertoa, maanmuokkausta, vesitaloutta sekä luonnon monimuotoisuutta. Teoriatiedon lisäksi mukana on käytännön esimerkkejä ja harjoituksia. Sivuilla on tietoa ruoantuotannosta myös kuluttajille.
Webbplatsens språk: 
https://www.uudistavaviljely.fi/

Visa mera
Ympäristöjärjestöjen metsäkarttaan on koottu tietoa kiireellistä suojelua vaativista kohteista ympäri Suomea. Kartta on kooste useista eri suojeluesityksistä ja -hankkeista.
Webbplatsens språk: 
http://www.metsakartat.fi/

Visa mera
OBIS sisältää dataa merten kasvien ja eläinten lajeista ja niiden esiintymistä.
Webbplatsens språk: 
https://obis.org/

Visa mera
Oppimateriaali tarjoaa tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista käytännön metsätalouteen ja metsänhoitoon. Sen avulla selviää, mitä ilmastonmuutoksen hillintä tarkoittaa metsätalouden päätöksenteon näkökulmasta. Materiaali on suunnattu ammattikoulujen ja ammattikorkeakoulujen metsäopetukseen, mutta se soveltuu kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Webbplatsens språk: 
https://tapio.fi/ilmastokestava-metsatalous-opetusmateriaali-metsaalan-opettajille/

Visa mera
Julkaisu tarjoaa tietoa liito-oravasta, sen elintavoista ja elinympäristöstä sekä opetusvinkkejä varhaiskasvatukseen, peruskouluun ja toiselle asteelle.
Webbplatsens språk: 
https://kuopionluonnontieteellinenmuseo.fi/wp-content/uploads/2021/05/Liito-oravan-jaljilla_2021.pdf

Visa mera
VieKas LIFE on Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoima hanke, jolla pyritään vahvistamaan luonnon monimuotoisuutta. Sivustolla on tietoa haitallisista vieraslajeista, niiden torjunnasta ja havaintojen ilmoittamisesta. Sinne on koottu tietoa myös toiminnasta, kuten infotilaisuuksista ja torjuntatalkoista.
Webbplatsens språk: 
https://viekas.laji.fi/

Visa mera
Kansainvälisen luontopaneeli IPBES:n julkaisema laaja raportti maailman luonnon tilasta ja monimuotoisuuden köyhtymisestä. Siinä ennustetaan vaihtoehtoisia tulevaisuudennäkymiä seuraaville vuosikymmenille.
Webbplatsens språk: 
https://ipbes.net/global-assessment

Visa mera
Luonnonvarakeskus Luke on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka rakentaa hyvinvointia ja kestävää tulevaisuutta uusiutuvista luonnonvaroista. Sivuilla tiedotetaan tutkimuksesta, sen tuloksista sekä tilastoista.
Webbplatsens språk: 
https://www.luke.fi/

Visa mera
Suomen ympäristökeskuksen palvelussa esitellään ja jaetaan toteutettuja toimenpiteitä, jotka edistävät ilmastonmuutoksen hillintää, kiertotaloutta ja luontokadon pysäyttämistä. Palvelu on tarkoitettu kunnille, yrityksille, järjestöille, asukkaille jne.
Webbplatsens språk: 
https://kestavyysloikka.ymparisto.fi/

Visa mera
Suometsien rakenteeseen ja käsittelyyn sekä ojituksen ja metsänkasvatuksen ympäristövaikutuksiin perehdyttävä itseopiskeluaineisto metsäammattilaisille, metsänomistajille, opiskelijoille jne.
Webbplatsens språk: 
https://suometsaosaaja.fi/

Visa mera
Verkkopalvelussa voi tutustua Suomen luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnin tuloksiin. Mukana oli yhteensä noin 400 luontotyyppiä: vesistöjä, rannikoita, metsiä, soita, kallioita, tuntureita ja perinnebiotooppeja. Niistä lähes puolet arvioitiin uhanalaisiksi.
Webbplatsens språk: 
https://luontotyyppienuhanalaisuus.ymparisto.fi/lutu/#/

Visa mera
Varhaiskasvatuksen, alkuopetuksen ja perusopetuksen tueksi julkaistut oppaat tarjoavat tietoa ja toimintavinkkejä luonnon monimuotoisuuden käsittelemiseen lasten ja nuorten kanssa.
Webbplatsens språk: 
https://vihrealippu.fi/luonnonkirjo/

Visa mera
Arkkitehdin luontotieto on johdanto-opas ekologiseen kaupunkisuunnitteluun. Teemoja ovat mm. luonnon köyhtyminen ja kaupunkiympäristö, luontosuhde ja suunnittelun tavoitteet, luontotiedon laki- ja sopimusperusta sekä arkkitehdin vihreät työkalut.
Webbplatsens språk: 
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-1272-5

Visa mera
Biodiversity Heritage Libraryn kautta voi etsiä avoimesti julkaistuja artikkeleita ja kirjoja luonnontieteen ja kasvitieteen aloilta. Tarjolla on myös kymmeniä teemoittain rakennettuja kokonaisuuksia, joiden avulla tutustua digitoituihin aineistoihin. Palvelussa on mukana yli 80 toimijaa eri puolilta maailmaa: museoita, kirjastoja, arkistoja jne.
Webbplatsens språk: 
https://www.biodiversitylibrary.org/

Visa mera
Minkälaista elämää puun juuristosta, rungosta ja latvustosta löytyy? Puunhalausviikon vuoden 2022 teema on Suurten puiden pientä elämää. Sivuilla on tietoa puiden monimuotoisuudesta ja verkostoista sekä lähiympäristön ja puiden merkityksestä kaupungissa.
Webbplatsens språk: 
https://www.vyl.fi/alan-kehittaminen/teemavuodet-ja-kampanjat/puunhalausviikko/

Visa mera
Täällä on esimerkkejä, joiden avulla kotipihan voi muuttaa monimuotoisemmaksi. Sivuilta löytyy vinkkejä vastuulliseen puutarhanhoitoon ja kotitarveviljelyyn sekä Monimuotoinen kotipiha -opas.
Webbplatsens språk: 
https://www.martat.fi/martat/marttajarjesto/kotitalousneuvonta/kohdennettuneuvonta/kotipiha/

Visa mera
Aiheina mitä on biodiversiteetti, kuinka luonnon monimuotoisuutta suojellaan sekä Australian ainutlaatuinen luonto.
Webbplatsens språk: 
https://australian.museum/learn/science/biodiversity/

Visa mera
Hiilihelppi tarjoaa asuinpaikan ja talotyypin mukaan räätälöityjä vinkkejä, joilla voi pienentää hiilijalanjälkeä ja säästää luonnonvaroja asumisessa, remontoimisessa ja rakentamisessa.
Webbplatsens språk: 
https://hiilihelppi.fi/

Visa mera
BioOne Complete sisältää luonnontieteiden, biologian, ekologian ja luonnontutkimuksen sekä ympäristötieteen julkaisuja. Osa artikkeleista on vapaasti luettavissa.
Webbplatsens språk: 
https://bioone.org/

Visa mera
Luonnon kirjo -lehdessä julkaistaan artikkeleita luonnon monimuotoisuudesta ja sen suojelusta.
Webbplatsens språk: 
https://www.luonnonkirjo.fi/

Visa mera
Rion ympäristökokouksessa solmitun kansainvälisen sopimuksen tavoitteena on maapallon luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja kestävä kehitys. Sivuilla on mm. sopimuksen historia, sopimusteksti, vaikutustavat, ohjelmat sekä raportteja.
Webbplatsens språk: 
https://www.cbd.int

Visa mera
Julkaisussa esitellään Espoon kaupungin alueelta tiedossa olevat arvokkaat luontokohteet. Mukana on kaikkiaan 303 säilyttämisen arvoista kohdetta ja 50 luonnonmuistomerkkinä rauhoitettua pientä kohdetta.
Webbplatsens språk: 
https://static.espoo.fi/cdn/ff/R5QOg5_Sfol8WzV0_5CGFy_rJ7Ot9J46RuXYbCPpSd0/1635407561/public/2021-10...

Visa mera

Sidor