Introduktion till Afrikas litterära klimat samt uppgifter om närmare 500 verk, varav ett hundratal till svenska översatta (åren 1948-1993) behandlas utförligare - författarbiografi mm. Svenska tidskrifter och artiklar på temat afrikansk kultur och litteratur förtecknas också.
Webbplatsens språk: 
http://www.nai.uu.se/hundra_vagar/startsida.html

Visa mera
Presentation av Finlands svenska författareförenings verksamhet, styrelse och historia. Aktuellt och länkar ingår också. Föreningens syfte är att tillvarata medlemmarnas ideella samt allmänna och gemensamma ekonomiska intressen och bevaka deras författarrätt. Föreningen arbetar också för att främja den finlandssvenska litteraturen.
Webbplatsens språk: 
http://www.forfattarna.fi

Visa mera
Svenska folkskolans vänner är en förening vars uppgift är att stimulera det finlandssvenska bildningsarbetet, ge möjlighet till utbildning och kompetens för finlandssvenskarna och att arbeta för det svenska språket i Finland. SFV är huvudman för Svenska studiecentralen och Institutet för distansstudier (Distis) samt majoritetsägare i Schildts Förlag och i de bolag som driver verksamheten vid Solvalla idrottsinstitut, Finns folkhögskola, Lappfjärds folkhögskola och Kuggomskolan (Östra Nylands folkhögskola). Dessa är länkade till sidan. Dessutom finns uppgifter om organisationens understöd och stipendier, om publikationerna Svenskbygden och SFV-kalendern, samt om Arvid Mörne-tävlingen.
Webbplatsens språk: 
http://www.sfv.fi

Visa mera
Ett urval skönlitteratur från Afrika, Arabvärlden, Asien och Latinamerika, men tillgänglig i svensk översättning. Broschyr på 36 sidor (pdf-format), utarbetad vid Barnängens världsbibliotek.
Webbplatsens språk: 
http://www.sida.se/contentassets/28078a33c18947618316da3e98ee02be/heta-b246cker-fr229n-varma-l228nde...

Visa mera
På Karin Boye sällskapets webbsida kan du läsa lyrik och utdrag ur prosaverk av Karin Boye. Här finns också information om hennes liv och författarskap, samt ett antal fotografier av hennes akvareller och av henne själv.
Webbplatsens språk: 
http://www.karinboye.se/index.shtml

Visa mera
På den här webbsidan kan du läsa om den rikssvenska författaren Marie Hermanson, som bland annat har skrivit romanen Musselstranden. Här presenteras hennes böcker med korta innehållsbeskrivningar och analyser, samt med utdrag ur recensioner.
Webbplatsens språk: 
http://www.mariehermanson.se

Visa mera
Boksampo är en webbtjänst för skönlitteratur. På Boksampo finns information om böcker, författare, översättare och illustratörer. Boksampo innehåller även boktips och recensioner.
Webbplatsens språk: 
http://www.boksampo.fi/

Visa mera
Project Runeberg skapar sedan 1992 fritt tillgängliga elektroniska utgåvor av klassiska, nordiska litterära verk, som är äldre än 70 år, och därmed fria från upphovsrätt.
Webbplatsens språk: 
http://runeberg.org

Visa mera
Projekti Lönnrot digitaliserar litterära verk som är äldre än 70 år, och därmed fria från upphovsrätt. Största delen är verken är på finska, men några är på svenska. På sidan finns över 1000 verk finns som färdiga e-böcker. Projekti Lönnrot samarbetar med Project Gutenberg.
Webbplatsens språk: 
http://www.lonnrot.net

Visa mera
Klassikerbiblioteket en fritt tillgänglig källkritisk sammanställning av finsk- och svenskspråkig finländsk litteratur samt av forskningsdata som gäller denna litteratur. Joutsen – Svanen, elektronisk årsbok för forskning i finländsk litteratur finns också tillgänglig via tjänsten.
Webbplatsens språk: 
http://klassikkokirjasto.kansalliskirjasto.fi/?lng=sv

Visa mera
På webbplatsen ger Svenska litteratursällskapet i Finland ut i en fritt tillgänglig textkritisk och kommenterad digital utgåva av Zacharias Topelius produktion. Utgåvan planeras omfatta tjugo delar av varierande omfång. Webbplatsen innehåller också bakgrundsmaterial om Topelius liv, och arbete som författare och övriga verksamhet. Också en bildbank ingår.
Webbplatsens språk: 
https://topelius.sls.fi/#/home

Visa mera
I Litteraturbanken kan man läsa ett urval svenska klassiker i elektroniskt format. Verken är tillgängliga som elektronisk text, pdf eller faksimilbilder. Litteraturbankens syfte är att vara en fri kulturhistorisk och litterär resurs för forskning, undervisning och folkbildning. Mycket omfattande sida med texter av en mängd svenska och finlandssvenska författare, bibliografier och i många fall biografier. Även översättningar, artiklar om specialområden, presentationer av författarskap. Bakom sidan står en ideell förening, till vilken hör bl.a. Kungliga biblioteket, Svenska Akademin och Svenska litteratursällskapet.
Webbplatsens språk: 
https://litteraturbanken.se/

Visa mera