Parallellt med folkskolväsendet uppstod under 1800-talet även ett specialskolväsen i Finland. Avhandlingen behandlar det senare, främst blind- och dövstumskolan, ur idé-, person- och miljöhistoriskt perspektiv.
Webbplatsens språk: 
http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/kas/kasva/vk/jossfolk

Visa mera
Webbplats för Årstasällskapet för Fredrika Bremer studier. Webbsidorna innehåller information om sällskapet och Fredrika Bremers liv som författarinna och föregångare för den svenska kvinnorörelsen. Information om hennes verk och lästips.
Webbplatsens språk: 
http://www.fredrikabremer.net

Visa mera
Den här tjänsten innehåller digitaliserade orginalbrev som Albert Edelfelt skrev till sin mor Alexandra Edelfelt. I samband med varje brev ges referat av brevets innehåll. Tjänsten uppdateras kontinuerligt. Sammanlagt kommer upp mot 1300 brev från åren 1867−1901 att ingå. Tjänsten innehåller också digitaliserade fotografier av Edelfelts verk och skisser.
Webbplatsens språk: 
http://edelfelt.sls.fi/

Visa mera
Ett pågående projekt, startat 2013, som syftar till att ge en övergripande bild av litteraturens historia. Sök i den stora mängden artiklar genom att klicka på århundrade eller gå in via författarens namn, i den kronologiska listan uppdelad enligt litterära epoker. Oskar Mark är fil. kand. i litteraturvetenskap.
Webbplatsens språk: 
http://litteraturhistorien.se

Visa mera
Digi innehåller Nationalbibliotekets historiska tidningsbibliotek, historiska tidskrifter och småtryck. Tidskrifter och tidningar som utkommit fram till och med 1910, samt alla småtryck är fritt tillgängligt att läsa via internet. På sidan även länk till Nationalbibliotekets övriga digitala samlingar, samt en instruktionsvideo om hur man kan samla klipp i sin egen klippbok.
Webbplatsens språk: 
http://digi.kansalliskirjasto.fi

Visa mera
Klassikerbiblioteket en fritt tillgänglig källkritisk sammanställning av finsk- och svenskspråkig finländsk litteratur samt av forskningsdata som gäller denna litteratur. Joutsen – Svanen, elektronisk årsbok för forskning i finländsk litteratur finns också tillgänglig via tjänsten.
Webbplatsens språk: 
http://klassikkokirjasto.kansalliskirjasto.fi/?lng=sv

Visa mera
Biografisk artikel om författaren, redaktören och professor
n Zacharias Topelius. Biografiskt lexikon för Finland är ett uppslagsverk på svenska med anknytning till Finlands historia och nutid.
Webbplatsens språk: 
http://www.blf.fi/artikel.php?id=2854

Visa mera
Fotografier på Flickr ur SLS arkiv föreställande Zacharias Topelius, hans familj och hans hem Fotografierna har identifierats som fria från kända upphovsrättsliga restriktioner (Public Domain) och de får kopieras, spridas och framföras, även i kommersiellt syfte. Svenska litteratursällskapet i Finland ska anges som källa.
Webbplatsens språk: 
https://www.flickr.com/photos/slsarkiva/sets/72157632495594924/

Visa mera
Presentation av Minna Canth och hennes verk, bl.a. Työmiehen vaimo (Arbetarens hustru), Hanna, Papin perhe (1891, Prästens familj), Salakari (1887, Blindskär) och Anna Liisa (1895).
Webbplatsens språk: 
https://nordicwomensliterature.net/se/2011/01/04/den-nya-tidens-manniska/

Visa mera
Text som handlar om Minna Canth som författare, teaterförnyare, samhällsdebattör, företagare och främjare av internationalism och flickors utbildning. Information också om Minna Canths tvåspråkighet, hennes städer och porträtt av Minna Canth.
Webbplatsens språk: 
https://minnacanthinseurassa.com/minna-canth-175-ar/

Visa mera
Topelius för gymnasiet är ett gratis, digitalt läromedel som gör 1800-talet levande och drar paralleller till dagens samhälle och elevers vardag. Materialet består av temahelheter anpassade till den nya läroplanen och utgår från Zacharias Topelius författarskap. Läromedlet är ämnesöverskridande och har utarbetats med tanke på undervisningen i historia och modersmål. Läromedlet kan med fördel kan användas också för andra ämnesstudier och målgrupper eller som diskussionsunderlag för frågeställningar om världssyn och värderingar.
Webbplatsens språk: 
https://digi.sets.fi/Topelius/

Visa mera
På sidorna finns bl.a. en kort personhistoria, presentation av författarskapet och samhällsengagemang samt bildgalleri. Dessutom ingår självbiografin Min pennas saga i pdf-format.
Webbplatsens språk: 
http://www2.sls.fi/FredrikaRuneberg/index.htm

Visa mera
Kortfilmerna från utställningen Historier inom finsk konst presenterar de kända klassikerna i ett nytt ljus.
Webbplatsens språk: 
https://ateneum.fi/nayttelyt-nyt/historier-inom-finsk-konst-kortfilmer/?lang=sv

Visa mera
På webbplatsen finns fotografier med hög resolution av totalt 55 klassiska verk ur Ateneums samlingar försedda med data om verken. Ett av Ateneums betydande verk, Eero Järnefelts mest kända målning Trälar under penningen (Sved) (1893), har fotograferats med s.k. gigapixel-teknik. Tekniken är synnerligen noggrann; ett konstverk som fotograferats med gigapixel-teknik kan granskas mera detaljerat på nätet än i verkligheten.
Webbplatsens språk: 
https://artsandculture.google.com/partner/ateneum-art-museum

Visa mera
Här kan du bekanta sig med utvalda verk ur utställningen Historier inom finsk konst med en audioguide.
Webbplatsens språk: 
https://ateneum.fi/guidningar/audioguide/audioguide-till-ateneums-samlingar/?lang=sv

Visa mera
Sveriges utbildningsradios (UR:s) videor om Europas och världens historia under nya tiden och modern tid.
Webbplatsens språk: 
https://urplay.se/amne/historia/nya-tiden-europa-och-varlden

Visa mera
Militär Historia är Sveriges ledande militärhistoriska tidning. På webbplatsen finns ett stort antal artiklar om militär historia som fritt kan läsas.
Webbplatsens språk: 
https://militarhistoria.se/

Visa mera
Privat hemsida med ett utförliga register över regenter, historiska personer och händelser i Sverige. Webbplatsen innehåller även information om t.ex. mynt och brott och straff, bl.a. en förteckning över avrättade i Malmö slottsförsamling.
Webbplatsens språk: 
http://www.historiesajten.se

Visa mera
Under tiden 1837-1843 arbetade C. W. Gyldén som kartläggningsingenjör vid lantmäteristyrelsen i Finland. Han publicerade stadskartor över alla städer i Finland vid den tiden, totalt 31 kartblad. Dessa stadskartor trycktes alla i samma storlek 50,8 x 65,9 cm. Som ett resultat varierade kartans skalor från 1: 3200 till 1: 10000. Förutom stadens stadsplan innehåller varje karta en översiktskarta, en lista över offentliga byggnader och deras plats. De digitaliserade kartorna får fritt användas.
Webbplatsens språk: 
https://www.doria.fi/handle/10024/58895

Visa mera