Namnforskning. Namn. Ord

Fler länkar från menyn Ämnen
Tänne on koottu Kotimaisten kielten keskuksen digitoimat sadan vuoden aikana kerätyt paikannimikokoelmat. Sisältöjä täydennetään edelleen. Palveluun on tulossa myös toiminto, jonka avulla käyttäjät voivat osallistua tietojen tuottamiseen.
Webbplatsens språk: 
https://nimiarkisto.fi/

Visa mera
Nimistöntutkija Laila Lehikoisen teos luovutetun Karjalan pitäjien nimien alkuperästä ja nimiin liittyvistä kansantarinoista. Kirjassa esitetään myös nimien vanhoja kirjoitusasuja ja kerrotaan lyhyesti pitäjien historiasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/antreasta_ayrapaahan

Visa mera
Nimistöntutkija Saulo Kepsu on selvittänyt Karjalankannaksen asutusnimistön alkuperää, ikää ja levikkiä. Tutkimustulosten pohjalta hän tekee päätelmiä alueen asutushistoriasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/kannaksen_kylat

Visa mera
Kotimaisten kielten keskuksen julkaisu sisältää noin 5 000 suomenkielistä ja 700 ruotsinkielistä sukunimiehdotusta. Julkaisu on tarkoitettu avuksi niille, jotka haluavat ottaa käyttöön kokonaan uuden sukunimen.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/ehdotuksia_uusiksi_sukunimiksi

Visa mera
En databas där du hittar betydelsen och ursprunget till svenska förnamn.
Webbplatsens språk: 
http://www.historiska.se/misc/gemensam/Nomina/nomina

Visa mera
Ohjeita viranomaisten nimien sekä kaava- ja osoitenimien suunnitteluun. Mielenkiintoista luettavaa myös nimistä kiinnostuneille.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/ohjeet/nimistonsuunnittelun_ohjeita

Visa mera
Suomen vanhimman sanaston etymologinen sanakirja selittää kantasuomesta periytyvien, siis vähintään noin 1500 vuoden ikäisten sanojen alkuperää. Sanoja selittäviä artikkeleja on alkuun 50, mutta niitä päivittyy sanakirjaan lisää myöhemmin.
Webbplatsens språk: 
https://blogs.helsinki.fi/etymologinenverkkosanakirja/

Visa mera
Kotuksen nimijulkaisuista löytyy nimistöntutkimusta aiheittain: Henkilönnimet, kotimaiset paikannimet, luovutetun Karjalan paikannimet, kaupunkinimistö, nimet vanhoissa asiakirjoissa ja ulkomaiset paikannimet.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut

Visa mera
Sukunimi-info sisältää tietoja Suomessa esiintyvistä sukunimistä. Ne ovat selattavissa aakkosellisessa luettelossa.
Webbplatsens språk: 
https://www.tuomas.salste.net/suku/nimi/index.html

Visa mera
Nimistöntutkija Saulo Kepsun teos Varsinais-Suomen asutusnimistön alkuperästä ja alueen asutushistoriasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/varsinais-suomen_kylannimet

Visa mera
Turun kaupungin nimistökortistosta voi hakea tietoa Turun kadunnimistä ja puistojen sekä yleisten alueitten nimistä. Hakutuloksena on kadun nimi suomeksi ja ruotsiksi, milloin nimi on vahvistunut, kaupunginosa jossa katu sijaitsee, karttalehden numerot, osassa myös nimen selitystä ja historiaa sekä katuun tai nimeen tulleet muutokset.
Webbplatsens språk: 
https://www.turku.fi/nimisto-ja-osoitteet

Visa mera
Kysymyksiä ja Kotuksen vastauksia sanojen alkuperästä aakkosellisessa järjestyksessä.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/nyt/kysymyksia_ja_vastauksia/sanojen_alkuperasta

Visa mera
Täällä voi lukea Kotuksen asiantuntijoiden vastauksia henkilön- ja paikannimien alkuperää koskeviin kysymyksiin.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/nyt/kysymyksia_ja_vastauksia/nimien_alkuperasta

Visa mera
Tutkimuksessa on selvitetty 1850-luvulta lähtien sukunimilain voimaan tuloon mennessä 1921 Länsi-Suomessa otettujen sukunimien nimeämisperusteita ja motiiveja. Tänä ajanjaksona tavallisen kansan nimijärjestelmä muuttui niin, että sukunimettömille joko annettiin sukunimi tai he ottivat sen itse.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-9345-6

Visa mera
Nimisamposta voi tutkia paikannimistöä Suomessa. Aineistona palvelussa on Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkisto ja Maanmittauslaitoksen Paikannimirekisteri.
Webbplatsens språk: 
https://nimisampo.fi

Visa mera
Tiina Aallon tutkimus ukko-sanan sisältävistä paikannimistä. Aalto on selvittänyt muun muassa ukko-paikkojen ominaisia topografisia piirteitä ja pohtinut niiden osuutta nimeämisperusteisiin.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-5350-0

Visa mera
Paikannimen tarina -sivusto esittelee paikannimiä osana kulttuuriympäristöä sekä paikannimistön eri kerrostumia maaseudulla ja kaupungissa.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/nimiaiheiset_verkkonayttelyt/paikannimen_tarina

Visa mera
Kotuksen verkkopalvelu tarjoaa ohjeita sukunimien taivutukseen. Luettelosta löytyy noin 1 500 sukunimeä, joiden taivutus saattaa herättää kysymyksiä.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/sukunimientaivutus/

Visa mera
Kaupunkinimistön historia sisältää yleisesittelyn kaavanimistöstä ja sen historiasta sekä kaupunkinimistön historiaa Oulunsalosta, Turusta ja Helsingistä.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk125/

Visa mera
Täältä löytyy apua etunimien taivutukseen. Luetteloon on koottu Suomen kansalaisten yleisimmät sekä taivutukseltaan usein ongelmia aiheuttavat etunimet.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/etunimientaivutus/

Visa mera
Paikannimilaari on tietokanta, joka sisältää osan Nimiarkiston paikannimikokoelmista. Tietokannassa on noin 158 000 nimitietoa.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/paikannimilaari/

Visa mera
Hakemistosta voi tarkistaa Suomen kaupunkien, kuntien, kylien ja kaupunginosien nimien taivutuksen, nimien nykysuositusten mukaisen kirjoitusasun sekä mahdolliset ruotsin- tai saamenkieliset rinnakkaisnimet.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/asutusnimihakemisto/

Visa mera
Julkaisuun on koottu keskeisimmät ulkomaisten paikkojen nimet, jotka kirjoitetaan suomen kielessä eri tavalla kuin niiden paikalliset nimet. Julkaisu on verkkoversio kirjasta Pariisista Papukaijannokkaan – suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden vieraskieliset vastineet.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/eksonyymit/

Visa mera
Nimiarkiston historia alkaa vuodesta 1915, jolloin perustettiin Tieteellisten seurain paikannimitoimikunta. Kotuksen sivuilla kerrotaan Nimiarkiston edeltäjistä, kokoelmien historiasta, tehtävistä ja paikannimien keruusta.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/nimiaiheiset_verkkonayttelyt/nimiarkisto_100_vuotta

Visa mera
Sirkka Paikkalan vuonna 2004 ilmestyneessä väitöskirjassa kerrotaan seikkaperäisesti, miten moderni sukunimikäsitys ja yhtäläinen nimikäytäntö kehittyivät ja ketkä niitä olivat kehittämässä.
Webbplatsens språk: 
https://scripta.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk42/Se_tavallinen_Virtanen.pdf

Visa mera
Kotimaisten kielten keskuksen julkaisemassa artikkelissa tutkitaan laskiaisen ja pääsiäisen ajan sanoja, niiden merkitystä ja alkuperä sekä ajanjaksoon liittyviä sanontoja.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/nyt/kolumnit_artikkelit_ja_esitelmat/tiesitko_taman_%282004_2014%29/laskiais-_j...

Visa mera
Kielipankin ylläpitämä Sanat-wiki sisältää sanastoja ja sanakirjoja. Niiden joukossa on mm. monikielisiä sanakirjoja sekä synonyymisanakirjoja.
Webbplatsens språk: 
https://sanat.csc.fi/

Visa mera
Almanakkatoimisto sivulla voi selata Yliopiston almanakkoja sekä tutkia nimipäiväuudistuksiin ja nimipäivien kehitykseen liittyviä dokumentteja 1800-luvun lopulta saakka. Nimipäivähaulla voi etsiä kalentereissa olevia suomalaisia, suomenruotsalaisia, saamelaisia tai ortodoksisia nimiä tai nimipäiviä.
Webbplatsens språk: 
https://almanakka.helsinki.fi/nimipaivat

Visa mera
Sivuilta löytyy tietoa etenkin Yhdysvalloissa käytössä olevista etunimistä ja niiden alkuperästä. Nimiä voi hakea aakkosellisesta luettelosta tai hakuohjelmalla; tehostetussa haussa mahdollisuus hakea mm. ääntämiseltään samantapaisia nimiä. Luetteloita suosituimmista etunimistä. Lähdeluettelo. Linkkejä muille nimiä käsitteleville sivuille.
Webbplatsens språk: 
https://www.behindthename.com

Visa mera
Digi- ja väestötietoviraston sivuilta löytyvät organisaation itsensä ja väestötietojärjestelmän esittely, osoitepalvelu, ohjeet muuttoilmoituksen tekemisestä sekä ohjeet tietojen luovutuksen estämiseksi. Tietoa ja lomakkeita on myös avioliiton esteiden tutkinnasta, siviilivihkimisestä, nimenmuutosasioista ja perukirjojen osakasluetteloiden vahvistamisesta.
Webbplatsens språk: 
https://dvv.fi/

Visa mera

Sidor