8 träffar. Visar 1 - 8 träffar.
Fakta om Svenska Akademien och dess publiceringsverksamhet. Information om Svenska Akademiens bibliotek, Nobelpriset i litteratur och Akademiens andra priser, samt information om alla nobelpristagare.
Webbplatsens språk:
Visa mera
Den finlandssvenska ordbokens nätutgåva. Ordboken innehåller cirka 2 550 finlandismer med rekommendationer om vilka som bör undvikas och vilka som kan accepteras I saklig textstil.
Webbplatsens språk:
Visa mera
Fornsvensk lexikalisk databas är en databas över det fornsvenska ordförrådet och omfattar c:a 54.000 uppslagsord.
Webbplatsens språk:
Visa mera
Språkbanken är en forskningsenhet vid Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet. Språkbankens forskning handlar om att utveckla språkteknologi för svenska språket genom tiderna. Språkbanken skapar och tillgängliggör språkresurser för forskare och allmänheten. På webbplatsen kan du söka stora svenska textsamlingar med hjälp av verktyget Korp och i svenska elektroniska lexikon med hjälp av verktyget Karp. På webbplatsen finns också verktygen Sparv- Språkbankens analysplattform, Strix - språkbankens textforskningsplattform, Mink - Språkbankens dataplattform och Lärka - språkbankens inlärningsplattform.
Webbplatsens språk:
Visa mera
Svenska Akademiens ordbok (SAOB) är den mest omfattande svenska ordboken. SAOB, är en historisk ordbok som beskriver svenskt skriftspråk från Gustav Vasas tid till våra dagar. .Webbversionen tillhandahåller fritextsökning på uppslagsord,. Allmän presentation ingår. SAOB beskriver all slags skriven svenska, men det är skäl att komma ihåg det historiska perspektivet.
Webbplatsens språk:
Visa mera
Svenska datatermgruppen är en brett sammansatt grupp som ger rekommendationer om hur aktuella datatermer bör hanteras på svenska. Det går att söka termer, förkortningar och svar på frågor.
Webbplatsens språk:
Visa mera
På Svenska Akademiens sida kan man söka i tre ordböcker samtidigt: Svenska Akademiens ordlista (SAOL), Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO) och Svenska Akademiens ordbok (SAOB). SAOL betraktas som den inofficiella normen för stavning och böjning av modern svenska, SO ger en beskrivning av ordförrådet i modern svenska och SAOB är en historisk ordbok som beskriver svenskt skriftspråk från 1521 till våra dagar.
Webbplatsens språk:
Visa mera
Digitala Lexin är en lexikon på nitton minoritetsspråk i Sverige samt svenska. Språken är albanska, amhariska, arabiska, azerbajdzjanska, bosniska, finska, grekiska, kroatiska, nordkurdiska, pashto, persiska, ryska, serbiska, somaliska, spanska, svenska, sydkurdiska, tigrinska, turkiska och ukrainska.
Webbplatsens språk:
Visa mera