Elämäkerrat. Muistelmat

Enemmän linkkejä Aiheet-valikosta
32 osumaa haulle. Näytetään 1 - 30 tulosta.
Ainolan kotisivuilla kerrotaan Sibeliusten kodista Tuusulanjärven rannalla: arkkitehtuurista, sisustuksesta, pihapiiristä ja taloon liittyvistä Jean Sibeliuksen ja hänen perheensä elämänvaiheista. Sivuilla on myös lyhyt kuvaus Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä.
Sivuston kieli: 
https://www.ainola.fi

Näytä enemmän
Mikael Agricolan nuoruus, matkat ja opiskeluaika Saksassa sekä paluu Suomeen ovat tämän sivuston keskeistä sisältöä. Siinä pohditaan myös, millainen Mikael Agricola olisi nykyaikana,
Sivuston kieli: 
https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/agricolan-matkassa

Näytä enemmän
SKS:n verkkojulkaisussa esitellään lähes 500 keisarillista Venäjää palvellutta suomalaista kenraalia ja amiraalia. Pienoiselämäkerrat käsittävät kohdehenkilöiden henkilö- ja perhetietojen lisäksi tietoja heidän uransa etenemisestä sekä saaduista kunnia- ja ansiomerkeistä. Tietoa voi hakea joko hakulomakkeella tai sukunimen mukaan aakkosittain järjestetystä listasta.
Sivuston kieli: 
https://kansallisbiografia.fi/kenraalit

Näytä enemmän
Sivuille on kerätty keskeinen tieto Antti (Anders) Chydeniuksesta: lyhyt elämäkerta, kuvia, karttoja ja muita dokumentteja sekä tietoa ja sitaatteja Chydeniuksen keskeisestä tuotannosta. Digitaalisen lukuseuran sivuilla on luettavana Antti Chydeniukseen ja hänen aikaansa liittyviä artikkeleita.
Sivuston kieli: 
https://www.chydenius.net/

Näytä enemmän
Verkkonäyttelyssä esitellään suomalaisia tiedenaisia ja heidän työtään. Sivuilla kerrotaan myös naisen asemasta suomalaisessa tiedemaailmassa yleisemminkin. Tiedenaisia voi etsiä aakkosellisesta luettelosta, tieteenaloittain ja aikakausittain. Runsaasti kirjallisuusviitteitä.
Sivuston kieli: 
https://www.mv.helsinki.fi/home/eisaksso/tiedenaiset/

Näytä enemmän
Sivut sisältävät kuvauksen Mannerheim-museon toiminnasta, näyttelyitä, tietoa Mannerheimista ja valokuvia. Lisäksi museo on koonnut sivustoonsa linkkejä samankaltaisille sivuille.
Sivuston kieli: 
https://www.mannerheim-museo.fi/

Näytä enemmän
Suomen Sotahistoriallinen Seura on julkaissut kaikki Kansa taisteli -lehden numerot verkossa. Lehti ilmestyi vuosina 1957-1986 Sotamuisto-yhdistyksen julkaisemana. Sivustolla voi lukea myös aiemmin julkaisemattomia kirjoituksia, jotka eivät mahtuneet lehteen.
Sivuston kieli: 
http://kansataisteli.sshs.fi/

Näytä enemmän
Täällä voi tutustua suomalaisiin tutkimusmatkailjoihin aikajanalla ja kuunnella heistä kertovaa Ylen 12-osaista radiosarjaa.
Sivuston kieli: 
https://yle.fi/aihe/kulttuuri/suomalaisia-tutkimusmatkailijoita

Näytä enemmän
Miina Sillanpää oli Suomen ensimmäinen naisministeri ja merkittävä kansalaisvaikuttaja. Näillä sivuilla kerrotaan Miina Sillanpään elämänvaiheista, luottamustehtävistä ja poliittisesta toiminnasta. Tietoa löytyy myös selkokielellä. Sivuilla on julkaistu lyhytdokumentti Tahtoa, uskoa, uskallusta.
Sivuston kieli: 
https://miinasillanpaaseura.fi/

Näytä enemmän
Täällä voi tutustua Suomen historiaan presidenttiemme tarinoiden avulla. Edesmenneistä presidenteistä on tarjolla myös dramatisoidut lyhytfilmit sekä tietoa heidän muistomerkeistään Helsingissä.
Sivuston kieli: 
https://suomenpresidentit.fi/

Näytä enemmän
Karttapohjainen palvelu, joka kertoo Suomen historiasta henkilöhistoriallisesta näkökulmasta. Sivustolla voi jakaa oman sukunsa tai yhteisönsä tarinan itsenäisestä Suomesta.
Sivuston kieli: 
https://www.100tekijaa.fi/

Näytä enemmän
Andreas McKeough on tutkinut, miten aikalaiset kokivat vuoden 1918 sodan, miten he kirjoittivat siitä ja miten sodasta kirjoittaminen on toiminut henkilökohtaisten kokemusten käsittelemisen välineenä.
Sivuston kieli: 
http://hdl.handle.net/10138/174000

Näytä enemmän
Verkkogalleria kertoo sata tarinaa suomalaisista, jotka ovat jättäneet jäljen 100-vuotiaaseen Viron tasavaltaan. Mukana on tiedemiehiä, vapaussotureita, kulttuurivaikuttajia, tavallisia kansalaisia ja päättäjiä.
Sivuston kieli: 
https://estofilia.finland.ee/

Näytä enemmän
Biografiasampo tarjoaa mahdollisuuden tutkia suomalaisten merkkihenkilöiden elämäkertoja eri näkökulmista, henkilön, paikan ja henkilön verkostojen suhteen.
Sivuston kieli: 
https://biografiasampo.fi/

Näytä enemmän
Yle klassisen Musiikin syntymäpäiväkalenteri kertoo monipuolisesti Suomen musiikkielämän vaikuttajista. Kalenterin karikatyyrit ovat Lassi Rajamaan käsialaa.
Sivuston kieli: 
https://yle.fi/aihe/klassinen/musiikin-syntymapaivakalenteri

Näytä enemmän
Lena von Bonsdorffin kirjoittama elämäkerta Martin Wegeliuksesta (1846–1906). Wegelius johti lähes neljännesvuosisadan ajan perustamaansa Helsingin musiikkiopistoa, Sibelius-Akatemian edeltäjää. Hän toimi myös oopperakapellimestarina, säveltäjänä, kuoronjohtajana, kuorosäveltäjänä ja sovittajana.
Sivuston kieli: 
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-329-112-6

Näytä enemmän
Osuuskunta Poesian sivuilla on vapaasti luettavissa saksalaisen Johann Gottfried Seumen (1763–1810) kirja matkalta, jonka hän teki suureksi osaksi kävellen. Kirjeitä ja päiväkirjamerkintöjä sisältävä Kesä 1805 on ensimmäinen Seumelta suomennettu teos.
Sivuston kieli: 
https://poesia.fi/teokset/kesa-1805/

Näytä enemmän
Artikkeli kertoo Wivi Lönnin ja Hanna Parviaisen elämästä ja työstä. Lönn oli ensimmäinen suomalainen oman arkkitehtitoimiston perustanut nainen. Parviainen oli puolestaan teollisuusyrittäjä, joka sai ensimmäisenä naisena Suomessa kauppaneuvoksen arvonimen.
Sivuston kieli: 
https://yle.fi/uutiset/3-11851431

Näytä enemmän
Sotamuistosampo-palvelussa voi katsoa veteraanihaastatteluja, jotka Tammenlehvän Perinneliitto ja Suomen Sotaveteraaniliitto toteuttivat vuosina 2007–2009. Haastateltavat kertovat kokemuksistaan talvi-, jatko- ja Lapin sodassa sekä ajasta ennen sotia ja niiden jälkeen. Kertojina ovat eri aselajien miehet, virolaiset vapaaehtoiset, suomalaisessa SS-vapaaehtoisjoukoissa palvelleet, lotat, sotilaskotisisaret ja sotilaspojat. Palvelussa voi tehdä hakuja haastattelujen sisältöihin.
Sivuston kieli: 
https://sotamuistot.arkisto.fi/fi/

Näytä enemmän
Postimuseon verkkonäyttelyssä on muotokuvat ja henkilöesittely postin pääjohtajista vuodesta 1811 alkaen. Johtaijen kuvauksen rinnalle on koottu tietolaatikot postihistoriasta ja Suomen historian tapahtumista kunkin pääjohtajan aikakaudella.
Sivuston kieli: 
https://www.postimuseo.fi/postin-paajohtajat/

Näytä enemmän
Jenna Saarenketo on tutkinut lottien kokemuksia toisen maailmansodan aikana Saksaan tehdyiltä palkinto- ja virkistysmatkoilta. Saarenketo on selvittänyt mm. matkustamisen syitä ja saksalaisten motiiveja kutsuille. Tutkimusaineistona ovat lottien matkapäiväkirjat ja kirjeet sekä heidän lehtiin kirjoittamansa matkakertomukset ja antamansa haastattelut.
Sivuston kieli: 
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021081843532

Näytä enemmän
Mikko Virta tarkastelee tutkimuksessaan Urho Kekkosen ja johtavien länsivaltojen, eli Britannian ja Yhdysvaltojen, suhteita toisen maailmansodan jälkeisen kahden vuosikymmenen aikana.
Sivuston kieli: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-7062-0

Näytä enemmän
Yle Areenassa on katsottavissa kaikki Itse asiassa kuultuna -sarjan jaksot, joissa merkittävät suomalaiset kertovat urastaan omin sanoin. Vanhimmat ohjelmat ovat 1970-luvulta.
Sivuston kieli: 
https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/57-E0dVDxXdX

Näytä enemmän
Tokoi-seuran sivuilla on julkaistu mm. kansanedustajana toimineen Oskari Tokoin (1873 - 1963) muistelmateokset sekä hänestä kertovia artikkeleita ja esitelmiä.
Sivuston kieli: 
https://oskaritokoiseura.wordpress.com/

Näytä enemmän
Johan Knut Harju oli perinteenkerääjä, joka tallensi erityisesti yhteiskunnan marginaaleissa eläneiden ihmisten elämää ja perinnettä. Sivustolla voi tutustua SKS:n arkistoon tallennettuun aineistoon. Kokoelma sisältää muun muassa omakohtaisia kuvauksia asunnottomuuden kokemisesta ja korvikealkoholista, paikallistarinoita Helsingistä, yömajahaastatteluita, vankila- ja huoltolaperinnettä, lapsuuden, nuoruuden ja sota-ajan muistelua sekä aiheita kuvittavia piirroksia.
Sivuston kieli: 
https://aineistot.finlit.fi/exist/apps/harju/index.html

Näytä enemmän
Ann-Marie Ivars on koonnut kirjaansa Etelä-Pohjanmaalta Amerikkaan 1900-alussa lähteneiden siirtolaisten ja paluumuuttajien kokemuksia ja elämäntarinoita.
Sivuston kieli: 
https://www.sls.fi/sv/utgivning/amerikaminnen

Näytä enemmän
Täällä voi tutustua säveltäjä Kaija Saariahon (1952-2023) teoksiin ja henkilöhistoriaan.
Sivuston kieli: 
https://saariaho.org/

Näytä enemmän
Tietopaketti Diakonissalaitoksen perustajasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttajasta Aurora Karamzinista. Sivuilla kerrotaan Diakonissalaitoksen vaiheista sekä Aurora Karamzinin elämästä ja työstä.
Sivuston kieli: 
https://www.hdl.fi/meista/historia/aurora-karamzin/

Näytä enemmän

Sivut