Info

Makupalat.fi - tiedonhaun lähteet

Makupalat.fi on Suomen yleisten kirjastojen tuottama valikoitujen tiedonlähteiden kokoelma tiedonhakuun. Aineistoksi on kerätty rajattu määrä laadukkaita verkkosivuja luotettavan tiedon etsijöille. Suurin osa materiaalista on kotimaista, muunkielisen aineiston arvioinnissa käyttäjää auttavat suomenkieliset kuvaukset. Rajallisen aineistomäärän, valikoinnin, hyvien kuvailujen ja hakumahdollisuuksiensa ansiosta Makupalat.fi on helppokäyttöinen. Se soveltuu myös verkossa aloittelevalle lapselle, seniorille ja maahanmuuttajalle. Uusia linkkejä seuraamalla on helppo pysyä ajan tasalla siitä, millaisia tietosisältöjä maassa tuotetaan verkkoon.

Miten käytän Makupalat.fi:tä?

Makupalat.fi:n sisältöä voi selata aiheiden mukaan. Haussa on tarjolla monipuoliset hakumahdollisuudet. Hakulaatikko tarjoaa hakijalle vaihtoehtoja sitä mukaa, kun siihen kirjoittaa. Palvelussa on myös tarkka haku, jossa hakua voi rajata perinteisin keinoin (ohje löytyy tarkan haun ohesta). Hakutulokset voi lajitella relevanssin mukaan tai aakkosjärjestykseen. Hakua voi myös rajata oikean puolen valikossa näkyvien vaihtoehtojen, asiasanan, luokan, kielen tai julkaisijan mukaan.

Makupalat.fi:n on myös koottu kokoelmia ajankohtaisista aiheista. Niihin on valikoitu merkittäviä sivustoja. Kokoelmat sopivat hyvin linkeiksi omille sivuille, tiedonhaun opastusmateriaaliksi ja levitettäväksi someen. Aihepaketteja voi toivoa toimituksesta palautelomakkeen kautta.

Lisää ohjeita, valmiita pikahakuja ja toivomusten pohjalta koottua materiaalia kouluille, Makupalat.fi : Miten käytän, https://www.makupalat.fi/fi/content/makupalatfi-miten-k%C3%A4yt%C3%A4n.

Puuttuuko hyvä linkki?

Otamme mielellämme vastaan käyttäjien linkkiehdotuksia ja ilmoituksia rikkinäisistä linkeistä. Toimitus valitsee hakemistoon sopivan materiaalin. Ensisijainen valintakriteeri on linkin tietosisältö. Palvelusivustoja emme enää kerää hakemistoomme. Myös muu palaute ja kehittämisehdotukset ovat tervetulleita.

Ylläpito

Makupalat.fi:tä ylläpidetään osana Kirjastot.fi -kokonaisuutta. Osoite on toimitus@kirjastot.fi.

Seuraa

Uusia linkkejä voi seurata RSS:nä ja X:ssä. Uusien linkkien ja uusien kokoelmien syötteen voi myös lisätä sivulleen. Tällöin lähde, Makupalat.fi on mainittava. Makupalat.fi:n sisältöä tuodaan esiin myös upokkeissa muun Kirjastot.fi:n sisällön kanssa.

Uudet linkit:
RSS:nä uusimmat linkit, https://www.makupalat.fi/fi/rss/uusimmat
uusimmat kokoelmat, https://www.makupalat.fi/fi/rss/kokoelmat
X:ssä, https://twitter.com/Makupalat

Upoke:
Kirjallisuusupoke https://www.kirjastot.fi/materiaalipankki/427

Kirjastot

Mikäli haluat osallistua Makupalat.fi:n ylläpitoon, ota yhteyttä toimitukseen, toimitus@kirjastot.fi. Muista Makupalat.fi tiedonhaussa sekä kirjastossasi järjestettävissä tiedonhaun opastuksissa sekä aineistonäyttelyissä verkkoaineisto-osuudessa. Jos et saa sopivaa aineistoa kokoon haulla tai tarkalla haulla, toivo aihepakettia toimituksesta joko osoitteella toimitus@kirjastot.fi tai palautteen kautta.

Materiaalia toiminnasta ja sisällöstä

Viimeisimmät toimintakertomukset:
Makupalat.fi 2023, https://www.kirjastot.fi/uutiset/uutiset/makupalat-fi-toimintakertomus-2023
Makupalat.fi 2022, https://www.kirjastot.fi/uutiset/uutiset/makupalat-fi-toimintakertomus-2022
Makupalat 2021, https://www.kirjastot.fi/uutiset/ajankohtaista-kehittamisesta/makupalat-...
Makupalat.fi 2020, https://www.kirjastot.fi/uutiset/uutiset/makupalat-fi-2020
Makupalat.fi 2019, https://www.kirjastot.fi/uutiset/uutiset/makupalat-fi-2019
Makupalat.fi 2018, https://www.kirjastot.fi/uutiset/uutiset/makupalat-2018
Aiemmat toimintakertomukset vuodesta 2013, https://www.kirjastot.fi/makupalat-fi-toimintakertomukset

Powerpoint-esityksiä:
Makupalat.fi-opastuksia, https://www.kirjastot.fi/makupalat-fi-opastuksia
Makupalat.fi pähkinänkuoressa, https://www.kirjastot.fi/sites/default/files/content/Makupalatfi.pptx
Makupalat.fi:n funktiot ja yhteydet muihin palveluihin kertoo, miten Makupalat.fi sijoittuu tiedonhaun palveluiden kartalle, https://www.kirjastot.fi/sites/default/files/content/Makupalatfi_funktio...
Makupalat.fi: miksi linkkihakemistoja taas tarvitaan? https://www.kirjastot.fi/sites/default/files/content/Makupalatfi_miksili...
Makupalat.fi: perustietoa ja osallistuminen, https://www.kirjastot.fi/sites/default/files/content/Makupalat.fi%20%284...
Makupalat.fi: arvioituja tiedonlähteitä opetuksen ja kasvatuksen käyttöön, https://www.kirjastot.fi/sites/default/files/content/Makupalat.fi-arvioi...

Saavutettavuusseloste

Saavutettavuusseloste


Päivitetty 19/01/2024 11:25