Suomen historia 1155–1809
Enemmän linkkejä Aiheet-valikosta
43 osumaa haulle. Näytetään 1 - 30 tulosta.
Information om Anders Chydenius liv och verksamhet, tänkande och tidevarv (1729-1803) och om Anders Chydenus stiftelsen. Syftet med stiftelsen är att utgående från Anders Chydenius` idéer och tradition främja debatten om den fria ekonomin och dess följder, stöda den vetenskapliga forskningen som riktar sig till detta samt påverka beslutsfattandet som rör dessa genom att lägga vikt vid de etiska värderingarna.
Näytä enemmän
Sivuille on kerätty keskeinen tieto Antti (Anders) Chydeniuksesta: lyhyt elämäkerta, kuvia, karttoja ja muita dokumentteja sekä tietoa ja sitaatteja Chydeniuksen keskeisestä tuotannosta. Digitaalisen lukuseuran sivuilla on luettavana Antti Chydeniukseen ja hänen aikaansa liittyviä artikkeleita.
Sivuston kieli:
Näytä enemmän
Sivuille on koottu koko Suomenlinnan historia aikakausittain, tiedot saaren museoista, ravintoloista ja muista palveluista sekä siellä toimivista organisaatioista. Opaskarttaan on koottu suosituimmat kohteet.
Näytä enemmän
Verkkokokoelma sisältää 1600-luvun maakirjakarttoja (geometriset maakirjat) digitoituina kuvatiedostoina. Kartta-aineisto sisältää fyysisen ympäristön kuvailun lisäksi myös taloudellisia ja verotuksellisia tietoja. Karttoja voi hakea lääniluettelosta tai karttakuvasta.
Sivuston kieli:
Näytä enemmän
Kansallisarkiston säilyttämiä Suomen sotaan liittyviä asiakirjoja Finnassa.
Näytä enemmän
Verkkojulkaisu perustuu Timo Alasen vuonna 2006 ilmestyneeseen samannimiseen teokseen. Se sisältää Savossa laaditun maantarkastusluettelon, johon on merkitty tiedot veronmaksajille kuuluneista viljelysmaista. Lisäksi löytyy henkilön- ja paikannimien hakemistot.
Sivuston kieli:
Näytä enemmän
Tietokanta Käkisalmen läänin 1600-luvun tuomiokirjoista, talollisten ja säätyläisten nimiä, paikannimiä ja erillisiä hakusanoja
Sivuston kieli:
Näytä enemmän
Vasamuseon sivuilla tietoa kuninkaallisesta sotalaiva Vasasta, joka on maailman ainoa 1600-luvulta säilynyt laiva.
Näytä enemmän
Aarnimetsän paronikunta on Suomen keskiakaharrastajien seura, joka järjestää tapahtumia keskiajan ja renessanssin tiimoilta.
Näytä enemmän
Kolmen turkulaisen koulun yhteisesti tuottama havainnollinen aineisto keskiajan kuvakielestä ja käsityöperinteestä. Sivuilla on esimerkkejä keskiaikaisesta kuvastosta: ornamentit, kirjaimet, sinetit ja vaakunat. Nykyajan käsityötekniikoista esitellään huovutusta, kirjontaa ja applikointia. Sivuilla on kuvia työsuunnitelmista ja oppilastöistä sekä raportteja ja kokemuksia projektin toteutuksesta. Lisäksi tietoja käsityökasvatuksesta ja käsityön opetuksen suunnittelusta.
Sivuston kieli:
Näytä enemmän
I grevens tid on ruotsin kielen kurssi, jonka tekstit ovat Ruotsi-Suomen aikaan sijoittuvia tarinoita aikakauden tavallisten ihmisisten elämästä. Materiaalista löytyy tekstejä sanastoineen sekä harjoituksia.
Sivuston kieli:
Näytä enemmän
Olaus Petrin tuomarinohjeet vuodelta 1545.
Näytä enemmän
Turun akatemiassa hyväksyttyjä väitöskirjoja sekä muita opinnäytetöitä vuosilta 1642-1828.
Näytä enemmän
Kansallisarkiston kehittämä tietokanta ja verkkopalvelu Suomen keskiaikaa koskevista asiakirjoista. Diplomatarium Fennicumin lähtökohtana on ollut valtionarkistonhoitaja Reinhold Hausenin toimittama teossarja Finlands medeltidsurkunder (FMU) sekä Åbo Domkyrkas Svartbok (Turun tuomiokirkon Musta kirja).
Sivuston kieli:
Näytä enemmän
SKS:n julkaisema Suomen keskiajan ja 1500-luvun käsikirjoitusten digitaalinen kirjasto sisältää tekstejä hallinnon, juridiikan, liturgian, historian ja teologian aloilta. Palvelussa voi selata käsikirjoituksia korkealaatuisina kuvina sekä tutustua käsikirjoituksiin ja niiden historiaan kuvailutietojen avulla.
Näytä enemmän
Emmi Lahti tarkastelee väitöskirjassaan taikuuden harjoittajia ja taikuuden harjoittamista Suomessa 1700-luvun jälkipuoliskolla. Huomion kohteena on erityisesti taikuuden olemus ja rooli arkielämässä. Analyysin aineistona on 174 noituuden ja taikuuden harjoittamisesta nostettua oikeusjuttua.
Sivuston kieli:
Näytä enemmän
Noituus, taikuus ja noitavainot Suomessa -sivustoon on koottu artikkeleita noituuden ja noitavainojen historiasta Suomessa, tarinoita, tapahtumia ja vuosilukuja. Toinen julkaisijoista on väitellyt aiheesta.
Sivuston kieli:
Näytä enemmän
Seppo Eskola käsittelee tutkimuksessaan verohallinnon kirjanpitoa Ruotsissa 1500-luvun puolivälissä. Tutkimuksessa tarkastellaan muun muassa sitä, kuinka kirjanpidon prosessi toimi ja millaisia kirjanpitoaineistoja tuotettiin. Empiirisesti tutkimus keskittyy Lounais-Suomessa sijaitsevaan Juhana III herttuakuntaan.
Näytä enemmän
Artikkelissa tutkitaan vanhan Viipurin hiippakunnan kirjakokoelmia, niiden alkuperää ja kohtaloa ja kirjahistoriaan tiivisti limittyviä kirjastojen historiaa ja koulutuksen historiaa. Artikkeli on julkaistu teoksessa Kirkkohistorian alueilla (Toim. Ilkka Huhta ja Juha Meriläinen. SKHST 217). Helsinki: SKHS, 2011.
Sivuston kieli:
Näytä enemmän
Turun yliopiston kolmivuotinen projekti, jossa tutkitaan Suomen ja sen lähialueiden varhaishistoriaa ja keskiaikaa koskevaa näennäistiedettä. Sivuilla voi tutustua tutkimusryhmän julkaisuihin.
Näytä enemmän
Löytöpaikkansa mukaan nimetty Codex Aitolahti on 1640-luvulla laadittu suomenkielinen käännös ns. kuningas Kristofferin laista vuodelta 1442. Maanlaki koostuu 14 kaaresta, joita ovat mm. Kuninkaankaari, Naimiskaari, Perintökaari, Maakaari, Kauppakaari ja Rauhavalan kaari. Suomenkielisen lakikirjan lisäksi koodeksi sisältää ruotsinkielisiä kirjeitä, määräyksiä ja ohjeita.
Näytä enemmän
Diakonia-ammattikorkeakoulun viittomakielen tulkkiopiskelijat ovat julkaisseet yhteistyössä Turun museokeskuksen kanssa viittomakielisen kierroksen Turun linnan keskiaikaisiin osiin.
Sivuston kieli:
Näytä enemmän
Sarjassa seurataan rantasalmelaisen Kiiskisen suvun ja satakuntalaisen Teukun suvun tarinoita läpi 1500-1600-luvun myrskyisten vuosien. Sarja perustuu historioitsija Perttu Immosen kirjoittamaan kirjaan Suomen rahvaan historia.
Sivuston kieli:
Näytä enemmän
Ohjelmasarjassa tutustutaan suomalaiseen elämään keskiajalla. Jaksoissa asiantuntijat kertovat elämästä Turun linnassa, Porvoon kaupungissa, espoolaisessa kylässä ja porvariskodissa.
Sivuston kieli:
Näytä enemmän
Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittaja arkeologi Ilari Aalto ja toimittaja Seppo Heikkinen kertovat radiosarjassa keskiajan Suomen elämästä ja olosuhteista matkalla Portaankylästä suureen kaupunkiin, Turkuun, ja takaisin.
Sivuston kieli:
Näytä enemmän
Tiedettä ja sirkushuveja -podcast keskittyy antiikin ja keskiajan ilmiöiden analyysiin.
Sivuston kieli:
Näytä enemmän
Ruotsinsalmen tarinat kertovat nykyisen Kotkan edustalla käydystä Itämeren suurimmasta meritaistelusta ja sen jälkeen rakennetusta linnoituskaupungista.
Sivuston kieli:
Näytä enemmän
Ylen palkitussa televisiosarjassa syvennytään Ruotsin vallan ajan merkitykseen Suomen kehitykselle.
Sivuston kieli:
Näytä enemmän
Työssä analysoidaan, miten yleistä sotilaskarkuruus oli Suomen sodassa ja voidaanko karkuruudesta löytää erityispiirteitä.
Sivuston kieli:
Näytä enemmän
Historiaa kouluun -kanavalla on esitykset renessanssista, löytöretkistä, Kalmarin unionista, Kustaa Vaasasta ja uskonpuhdistuksesta. Kanavalta löytyy myös esitys historian keskeisistä aikakausista ja käsitteistä.
Sivuston kieli:
Näytä enemmän