Pääkaupunkiseudun historia

Enemmän linkkejä Aiheet-valikosta
42 osumaa haulle. Näytetään 1 - 30 tulosta.
Varuskuntasaaren historian lisäksi sivuilta löytyy tietoa alueen luonnosta ja siellä toimivista yhdistyksistä ja viranomaisista.
Sivuston kieli: 
https://www.santahamina.fi/

Näytä enemmän
Espoon kaupunginmuseon päätilat sijaitsevat WeeGee-talossa. Niiden lisäksi museoon kuuluvat Glims talomuseo, Lagstadtin koulumuseo ja Huvilamuseo Villa Rulludd. Sivulla on mm. tietoa näyttelyistä ja lainattavasta oppimateriaalista.
Sivuston kieli: 
https://www.espoo.fi/fi/kamu-espoon-kaupunginmuseo

Näytä enemmän
Helsingin kaupunginosasivustojen portaali, johon on koottu kaupunginosayhdistysten yhteystietoja ja muuta kaupunginosatoimintaan liittyvää aineistoa.
Sivuston kieli: 
https://kaupunginosat.fi/

Näytä enemmän
Kaupunginmuseon sivuilla on tietoa eri museoista, näyttelyistä, verkkonäyttelyitä sekä Kysy museolta -palvelu.
Sivuston kieli: 
https://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/

Näytä enemmän
Luettelo sisältää tiedot Helsingin seudulla toimineista elokuvateattereista 1900-luvun alusta lähtien sekä niiden toiminta-ajat ja mahdolliset nimenmuutokset.
Sivuston kieli: 
https://kavi.fi/erikoiskirjasto-sornaisissa/helsingin-seudun-elokuvateatterit/

Näytä enemmän
Helsingfors stadsmuseum ger på sina sidor information om muséet, uppgifter om utställningar och evenemag. På sidorna också bildmaterial och webbutställningar
https://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/sv/

Näytä enemmän
Espoon historiaan ja kulttuuriin liittyviä virtuaalinäyttelyitä.
Sivuston kieli: 
https://www.espoo.fi/fi/kamu-espoon-kaupunginmuseo/historiaa-verkossa

Näytä enemmän
Helsingin kaupunginmuseon ratikkamuseo esittelee raitioliikenteen ja raitiovaunujen historiaa. Sivustossa on kuvia raitiovaunuista kautta aikain.
Sivuston kieli: 
https://ratikkamuseo.fi/

Näytä enemmän
Sisältää tietoa maa- ja merilinnoituksen historiasta ja nykypäivästä sekä linnoituslaitteista. Sisältää myös karttoja ja retkiohjeita linnoituksille.
Sivuston kieli: 
http://www.novision.fi/viapori

Näytä enemmän
Kokoelmatietokanta Sinettiä voi käyttää kaupunginarkistossa säilytettävien asiakirjojen hakuun. Tietokannassa on viitetiedot Helsingin kaupungin virastojen ja laitosten, toimikuntien ja komiteoiden tuottamista, pääosin yli 20 vuotta vanhemmista asiakirjoista. Sinetissä on myös yksityisarkistojen viitetietoja. Joitain aineistoja löytyy digitoituina.
Sivuston kieli: 
https://yksa.disec.fi/Yksa4/public/HELKA/?rd=0

Näytä enemmän
Helsingin olympialaisista kertova sivusto kuvaa valmistautumista kisoihin, järjestelyjä, kisamuistoja ja Suomea vuonna 1952. Mukana on ääninäytteitä radio-ohjelmista, aikalaisten muistelmia ja tehtäviä koululaisille.
Sivuston kieli: 
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/10/17/helsingin-olympialaiset-1952

Näytä enemmän
Verkkonäyttely vie katsojansa läpi muuttuvan helsinkiläisen katumaiseman. Kaupungin katujen sähkökaappeihin kiinnitetyt valokuvat muodostavat kuusi polkua, joita voi seurata Katajanokalla, Runeberginkadulla, Helsinginkadulla, Länsi-Pasilassa, Malmilla ja Herttoniemessä.
Sivuston kieli: 
https://www.hel.fi/hel2/kaumuseo/kuvapolut/

Näytä enemmän
Kansallisarkisto on digitoinut Helsinkiä koskevat uudistuskartat. Uudistuskartat ovat maanmittareiden käsin valmistamia jäljennöksiä maanmittausasiakirjoista. Karttojen lisäksi ne sisältävät jakokirjoja, rajapyykkiselityksiä, pöytäkirjoja sekä muita asiakirjoja.
Sivuston kieli: 
https://astia.narc.fi/uusiastia/aineistot.html?haku=%7B%22searchTarget%22%3A%22aineisto%22%2C%22sear...

Näytä enemmän
Helsingin kaupunginarkisto on digitoinut kunnallishallinnon painettuja asiakirjakokoelmia, joiden avulla voi tutustua Helsingin kaupungin päätöksenteon historiaan. Sivuilta löytyy kunnalliskertomuksia, kaupunginvaltuuston painettuja asiakirjoja sekä Helsingin esikaupunkiliitos -selvitys.
Sivuston kieli: 
https://www.hel.fi/static/tieke/digitoidut_asiakirjat/index.html

Näytä enemmän
Raportissa esitellään Helsingin historiallisia kyläpaikkoja, jotka Museovirasto inventoi syksyllä 2011. Inventoinnissa selvitettiin muun muassa sitä, onko kaupungin alueella joko kokonaan tai osittain autioituneita keskiaikaisia tai uuden ajan alun kylätontteja.
Sivuston kieli: 
https://www.hel.fi/hel2/kaumuseo/rakennusinventoinnit/raportit/kyl_paikkainventointi.pdf

Näytä enemmän
Väitöskirjassa tarkastellaan Helsinkiä ja helsinkiläisten elämää ensimmäisen maailmansodan aikana. Tutkimuksessa on selvitetty, miten kriisiaika vaikutti kaupunkilaisten elämään, miten he kokivat ongelmatilanteet ja minkälaisia ratkaisuja he hakivat ongelmiin.
Sivuston kieli: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-9194-0

Näytä enemmän
Teos esittelee kuvin ja sanoin Helsingin 137 raitiovaunupysäkkiä ja niiden nimistön ja lähiympäristön historiaa.
Sivuston kieli: 
https://www.hel.fi/hel2/hkl/pysakkikirja/HKL_Pysakkiopas_digi_150dpi.pdf

Näytä enemmän
Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin voi tutustua Finna-palvelun kautta. Selailtavana on jatkuvasti karttuva valikoima esineitä, valokuvia, taideteoksia sekä rakennusten tietoja. Palvelusta löytyy esimerkiksi Signe Branderin valokuvia sadan vuoden takaisesta Helsingistä. Helsingin kaupunginmuseon kuvia voi ladata ja käyttää vapaasti, mutta kuvaaja ja lähde on ilmoitettava.
Sivuston kieli: 
https://hkm.finna.fi/

Näytä enemmän
Helsingin historiaa kuvien, videoiden ja karttojen muodossa.
Sivuston kieli: 
https://helsinkiennen.fi/

Näytä enemmän
Visualisoinnin avulla voi tutkia Helsingin kehitystä kartalla. Tarkasteltavan tilanteen voi valita vuosiluvun mukaan tai seurata kaupungin kasvua animaationa. Näkymää voi rajata kaupunginosa- ja osoitehaulla.
Sivuston kieli: 
https://wolski.fi/rakhel/

Näytä enemmän
Länsi-Käpylän asuinalue Helsingissä on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Julkaisu kertoo kaupunginosan ominaispiirteistä, rakentamisesta ja historiasta.
Sivuston kieli: 
https://www.hel.fi/hel2/ksv/liitteet/2014_hankepalvelu/0816_1_ymparistohistoriaselvitys.pdf

Näytä enemmän
Suomen valokuvataiteen museo on julkaissut Flickrissä I.K. Inhan Helsinki-aiheisia valokuvia vuodelta 1908. Inha kuvasi kaupungin keskustaa, rantoja ja puistoja opaskirjaa varten, joka julkaistiin vuonna 1910. Kuvat ovat vapaasti käytettävissä, mutta kuvaajan nimi ja kuvien lähde on mainittava.
Sivuston kieli: 
https://www.flickr.com/photos/valokuvataiteenmuseo/sets/72157650075006210/

Näytä enemmän
Helsinki-aiheisia valokuvia Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista. Kuvia on mm. keväisestä kaupungista, raitiovaunuista ja lähiöiden lapsista. Mukana ovat myös Signe Branderin kuvat viime vuosisadan alusta sekä Simo Ristan ja Eeva Ristan kokoelma 1970-luvulta. Palvelussa voi selata museon luomia kuva-albumeita ja luoda omia. Valokuvat on julkaistu painokelpoisina. Kuvat on julkaistu CC BY 4.0 –lisenssillä: niitä voi käyttää vapaasti, mutta kuvan yhteydessä on mainittava kuvaajan nimi ja Helsingin kaupunginmuseo. Henkilökuvien kaupalliseen käyttöön liittyy rajoituksia.
Sivuston kieli: 
https://www.helsinkikuvia.fi/

Näytä enemmän
Täällä voi tutustua Suomenlinnan historian venäläiseen aikakauteen. Sveaborgiksi nimetty linnoitus siirtyi Venäjän keisarikunnalle vuonna 1908. Venäläinen aika linnoituksessa kesti vuoteen 1918 saakka. Näyttely kertoo mm. Viaporin sotilaallisesta merkityksestä, tekniikan kehityksestä, rakentamisen uudistuksista ja kasarmin arjesta.
http://suomenlinna.fi/krepostsveaborg/

Näytä enemmän
Kirjasarja helsinkiläisistä kadunnimistä, niiden historiasta, synnystä ja muutoksista. Sisältää myös artikkeleita nimenantamisen periaatteista ja käytännöistä.
Sivuston kieli: 
https://www.hel.fi/static/tieke/digitoidut_asiakirjat/helsingin_kadunnimien_historia/index.html

Näytä enemmän
Insinööri Hellman ja Seutulan konnien antama diplomi vuodelta 1952 kertoo mielenkiintoisen tarinan Seutulan lentokentän rakentamisesta. Hellman oli lentokentän suunnittelija ja rakennuspäällikkö ja suuri osa rakennustöistä teetettiin vankityövoimalla. Seutulan työsiirtolassa työskenteli lähinnä rattijuopumuksesta joko vankeus- tai sakkorangaistuksen saaneita. Artikkelissa kerrotaan diplomista, jonka insinööri Hellman sai työsiirtolalaisilta sekä hieman työsiirtolan historiaa vuoden 1952 jälkeen. Toiminta jatkui aina vuoteen 2009 saakka (Kokoelmat kertovat 3/2015).
Sivuston kieli: 
http://ilmailumuseo.fi/wp-content/uploads/2015/07/kokoelmat_3_2015.pdf

Näytä enemmän
Museoviraston digitoimille kaitafilmeille on tallennettu tunnelmia Helsingin Länsisatamasta, Helsingin olympialaisista sekä vuoden 1956 yleislakosta.
Sivuston kieli: 
https://www.museovirasto.fi/fi/ajankohtaista/digitoidut-kaitafilmit

Näytä enemmän
Valokuvia muuttuneesta kaupungista: Katajanokalta, Kalasatamasta, Arabianrannasta, Malmilta, Etelä-Haagasta jne.
Sivuston kieli: 
https://public.flourish.studio/story/73657/

Näytä enemmän
Täällä voi tutustua valtioneuvoston edustuskartanona toimivan Königstedtin historiaan 1500-luvulta nykypäivään. Julkaisu tarjoaa tietoa kartanoa koskevista kaavoista ja suojelumääräyksistä, nykyisestä rakennuskannasta sekä puretuista tai tuhoutuneista rakennuksista. Lisäksi käsitellään maisemaa ja puutarhaa osana kartanokokonaisuutta.
Sivuston kieli: 
https://www.senaatti.fi/app/uploads/2021/06/978-952-368-077-7_Konigstedt_kulttuuriymparistoselvitys_...

Näytä enemmän

Sivut