Ordbok över de vanligast förekommande begreppen i bygg- och fastighetsutvecklingsprocessen. Som utgångspunkt har Helena Evertssons examensarbete \Byggkunskap till husbehov\ använts.
http://www.bekon.lth.se/fileadmin/byggnadsekonomi/education/Begrepp070728.pdf

Visa mera
Ordlistan innehåller de svenska och finska namnen på alla i Finland förekommande däggdjur, fåglar, fiskar, kräldjur, groddjur, storfjärilar och kärlväxter. I ordlistan finns dessutom namnen på ett stort antal övriga organismer, främst insekter, men också spindeldjur, kräftdjur, blötdjur, mossor, lavar och svampar. Databasen innehåller namnen på över 7000 arter.
http://www.welanders.fi/artordlista/

Visa mera
Termbank med språkliga rekommendationer för svenskt språkbruk kring datorer, nätverk, internet och webben. Uppdateras och byggs på kontinuerligt. I arbetet deltar språkvårdsorgan och renommerade dataföretag i Sverige och Finland. Omfattar sökmaskin, ordlista, frågor och svar i översikt, frågesamlingar kring termer, skrivregler och övrigt språkligt stoff, artiklar om språkliga och tekniska frågor samt sökordsregister. Presentation av Datatermgruppens medlemmar och verksamhet samt principerna för termarbetet ingår.
Webbplatsens språk: 
http://www.nada.kth.se/dataterm

Visa mera
Ordboken är en tjänst som länkar till ordböcker, uppslagsverk och liknande sajter på nätet.
Webbplatsens språk: 
http://www.ordboken.nu

Visa mera
Klassiska textutdrag inom samhällsvetenskaperna, bl.a. sociologi, på originialspråk och i svensk övers. Urvalet omfattar Bourdieu, Comte, Durkheim, Kant, Marx, Pierce, Saussure m.fl. och är ursprungligen tänkt för studenter i pedagogik med samhällsvetenskaplig inriktning.
Webbplatsens språk: 
http://www.skeptron.uu.se/broady/sec/sec-6.pdf

Visa mera
TSK är den nationella terminologicentralen i Finland, vars uppgift är att erbjuda experthjälp i frågor som berör facktermer och ordlistearbete. TSK:s webbplats innehåller information om organisation, uppgifter och verksamhet. Även TSK:s serviceformer och kontaktuppgifter ingår. Vidare finns en länk till medlemstidningen Terminfo med aktuell information om terminologi-arbetet. TSK:s online-termbank TEPA som innehåller tekniska termer med definitioner och termmotsvarigheter på flera språk ingår på sidan. TSK:s termtjänst presenteras. Därtill finns länkar till terminologisamarbete inom Norden, samt länkförteckning till finska och engelska webbplatser.
Webbplatsens språk: 
http://www.tsk.fi/sv

Visa mera
Den förvaltningshistoriska ordboken ger förklaringar till termer som har använts inom den offentliga förvaltningen i Finland från medeltiden till 1950.
Webbplatsens språk: 
http://fho.sls.fi/

Visa mera
Lista med fäkttermer på franska och dess svenska översättning.
Webbplatsens språk: 
https://static-fencing-eu.s3.amazonaws.com/uploads/attachments/ord_Fra-Sve.pdf

Visa mera
Webbplatsen innehåller information om genetik och genteknik. Bland annat fakta om genmodifierade växter, djur och mikroorganismer, genetiska sjukdomar, genterapi, mutationer, kloning och lagstiftning (i EU och Sverige). Webbplatsen innehåller dessutom en ordlista med ord som används inom områdena genetik, genteknik och molekylärbiologi.
Webbplatsens språk: 
http://genteknik.nu/

Visa mera
Varför sitter det en slips i boken? Var är närmaste akutlåda? Emil Stenback är bokbindare, och en av dem som bloggar på Kungliga bibliotekets avdelning för bevarande och nybindning. Läs om hans arbete med att rädda skadade böcker.
Webbplatsens språk: 
http://bevarande.blogg.kb.se/author/emiste/

Visa mera
Alfabetisk lista med specialord rörande böcker och boksamlande.
Webbplatsens språk: 
http://www.svaf.se/abc.html

Visa mera
En mycket omfattande upplagsbok i webbformat med handelspolitiska termer, t.ex. förklaringar till olika internationella handelsavtal och organisationer. Lättbegripligt språk.
Webbplatsens språk: 
http://www.kommers.se/Handelspolitiskt-ABC/

Visa mera
Här listas ett stort antal webbplatser för språkanvändning, språkverktyg etc för svenska och engelska.
https://www.kth.se/social/group/sprakkommitten/page/sprakresurser-och-sprakverktyg/

Visa mera
Här förklaras vad ord och förkortningar som har med klimat att göra betyder. Skriv in ditt ord i sökrutan, eller bläddra bland orden i listan på sidan. På sidan hittar du definitioner, förklaringar och bilder – allt skrivet så enkelt som möjligt. Det används mycket engelska när det talas om klimat, så de orden finns i klimatordlistan – men allt översätts till svenska. Klimatordlistan är mer inriktad på klimatfrågans politiska sidor än de naturvetenskapliga sidorna. Klimatförhandlingarna under FNs klimatkonvention UNFCCC får därför mycket utrymme i ordlistan.
Webbplatsens språk: 
http://www.klimatordlista.se/

Visa mera
Språkbanken är en forskningsenhet vid Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet. Språkbankens forskning handlar om att utveckla språkteknologi för svenska språket genom tiderna. Språkbanken skapar och tillgängliggör språkresurser för forskare och allmänheten. På webbplatsen kan du söka stora svenska textsamlingar med hjälp av verktyget Korp och i svenska elektroniska lexikon med hjälp av verktyget Karp.
Webbplatsens språk: 
https://spraakbanken.gu.se/swe

Visa mera
Svenska datatermgruppen är en brett sammansatt grupp som ger rekommendationer om hur aktuella datatermer bör hanteras på svenska. Det går att söka termer, förkortningar och svar på frågor.
Webbplatsens språk: 
http://www.datatermgruppen.se/

Visa mera
Flera dansk-svenska fackordlistor och sökbar orddatabas, med 140 000 sökord. Med ämnen som: medicin, kläder, livsmedel, fåglar, EU-ord, växter, botaniska termer, svampar, byggteknik, fiske, lantbruk, svetsteknik och kemi. Även en lista med vardagliga ord.
Webbplatsens språk: 
http://www.danska-svenska.se/danskt_lexikon.htm

Visa mera
Nordterm är ett samarbetsforum för nordiska organisationer och samfund som har intresse av terminologiarbete, samt utbildning och forskning i terminologi. Webbplatsen innehåller fakta om organisationen Nordterm, information om utvecklingsprojekt, länkar till nordiska webbplatser med terminologisk information och Nordtermbanken som är en flerspråkig nordisk termbank med terminologi från olika fackområden.
http://www.nordterm.net/info/main-sv.html

Visa mera
Synskadades centralförbunds svenska webbsidor innehåller information om förbundet, Daisy, taltidningar och tillgänglighet beaktad-stämpel.
Webbplatsens språk: 
https://www.nkl.fi/sv

Visa mera
Institutet för språk och folkminnen samlar in, bevarar och forskar om dialekter, ortnamn, personnamn och folkminnen. Institutet arbetar också med språkvård och språkpolitik och med att levandegöra och sprida kunskap samt ge råd i språkfrågor. På sidorna information också om klarspråk och minoritetsspråk.
Webbplatsens språk: 
https://www.isof.se/

Visa mera
Information om Elias Lönnrots liv och verk. Elias Lönnrot är känd såväl för sina diktsamlingsresor som för Finlands nationalepos Kalevala. Lönnrot var en mångkunnig man som också gjorde sig bemärkt som läkare, tidningsman, forskare i och utvecklare av det finska språket samt författare och översättare av skön- och facklitteratur. På sidorna berättas bl.a. om Lönnrots folkbilningsarbete, utarbetande av finskspråkig terminologi inom särskilt läkarvetenskapen och matematiken och hans hållning språkfrågan.
Webbplatsens språk: 
https://375humanistia.helsinki.fi/sv/humanisterna/elias-lonnrot

Visa mera
Artikel plus ordlistor särskilt avsedda för företag som önskar beakta såväl svenskt redovisningsspråk som finländska lagar och normer. Lämpar sig även som introduktion till företagsekonomisk terminologi.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/www/ordlistor/redoart.html

Visa mera
Ordlistan baserar sig på ord och uttryck från finländska författningstexter, från läroplaner, rapporter och broschyrer och täcker i stort sett alla utbildningsformer från förskola till forskarutbildning.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/www/ordlistor/utbildningsordlista_05.html

Visa mera
Artikel om korrekt domstols- och rättegångsterminologi, inkl. finsk-svensk ordlista över juridiska termer - domstolsväsendet och straffprocessen. Sammanställd av finlandssvenskt justitieråd.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/www/ordlistor/gronart.html

Visa mera
En artikel som är en introduktion till de termer och begrepp som vanliga datoranvändare kommer i kontakt med. Trespråkig ordlista (svenska-finska-engelska) över i artikeln nämnda termer ingår.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/www/ordlistor/dataordlista.html

Visa mera