Väitöskirjassa tutkitaan suomalaisten nuorten arvoja sekä asenteita tietoyhteiskuntaan. Lisäksi tutkimuksessa selvitellään, mitä yhteyksiä tietoyhteiskunta-asenteilla ja nuorten arvoilla on.
Webbplatsens språk: 
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/21609/nuortena.pdf?sequence=1

Visa mera
Lastensuojelun Keskusliitto on selvittänyt, hyväksyvätkö suomalaiset edelleen lapsiin kohdistuvan kuritusväkivallan sekä missä määrin erilaisia väkivallan muotoja pidetään haitallisena lapsen kasvulle ja kehitykselle. Tulosten pohjalta arvioidaan, millaisia tarpeita lasten oikeuksien edistämiselle Suomessa on.
Webbplatsens språk: 
https://www.lskl.fi/verkkokauppa/piiskasta-jaahypenkkiin/

Visa mera
Kirjanmerkit on työväline, jonka avulla opettajat ja muut kasvattajat voivat käsitellä vihapuheen ongelmaa. Kirja on suunniteltu työskentelyyn 13–18-vuotiaiden kanssa, mutta harjoituksia voidaan muokata myös muille ikäryhmille sopiviksi.
Webbplatsens språk: 
https://rm.coe.int/16806f9ac3

Visa mera
Toimittaja Tuija Siltamäen näkemys siitä, millaisia Y- ja Z-sukupolvet ovat ja millaista tulevaisuuden yhteiskuntaa heidän voi odottaa rakentavan. Aiheina nuorten suhde koulutukseen, työhön ja politiikkaan.
Webbplatsens språk: 
https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2020/02/EVA_pamfletti_2020_1-kansineen.pdf

Visa mera
Selvityksessä on kartoitettu suuren yleisön tekijänoikeustietämystä, digitaalisessa muodossa olevien sisältöjen luvallista ja luvatonta käyttöä, teosten jatkokäyttöä sekä tekijänoikeusjärjestelmään liittyviä mielipiteitä.
Webbplatsens språk: 
https://www.cupore.fi/fi/julkaisut/cuporen-julkaisut/suomalaisten-naekemykset-tekijaenoikeusjaerjest...

Visa mera
Vuosittaiset Nuorisobarometri-tutkimukset vapaasti luettavina ja ladattavina tiedostoina. Tietoa nuorten asenteista, käyttäytymisestä, mieltymyksistä jne. Nuorisobarometri on vuodesta 1994 lähtien vuosittain toteutettu kyselytutkimus. Sen kohteena ovat Suomessa asuvat 15–29-vuotiaat. Osa barometrin kysymyksistä toistuu samoina, osa on vaihtuvien teemojen mukaisia.
Webbplatsens språk: 
https://tietoanuorista.fi/nuorisobarometri/

Visa mera
Vanheneminen.fi -hankkeen haastattelututkimuksen raportissa kerrotaan, mitä ajatuksia ihmisillä on vanhenemisesta, miten vanhenemiseen asennoidutaan ja miten sekä milloin siihen varaudutaan. Raportti on julkaistu vuonna 2021.
Webbplatsens språk: 
https://vtkl.fi/wp-content/uploads/2021/02/Tutkimusraportti2021_vanhustyon_keskusliitto_A4_web.pdf

Visa mera
Tulevaisuusbarometri 2021 on Sitran teettämä kyselytutkimus, jossa tutkitaan 15–84-vuotiai­den mannersuomalaisten näkemyksiä tulevaisuudesta. (Sitran selvityksiä 184, maaliskuu 2021)
Webbplatsens språk: 
https://www.sitra.fi/julkaisut/tulevaisuusbarometri-2021/

Visa mera
Sivusto on keskittynyt Yhdysvaltojen suvaitsevaisuustilanteen seuraamiseen ja työkalujen tarjoamiseen asenteiden parantamiseksi. Omat osiot ja keskustelupalstat aikuisille, lapsille ja opettajille. Sivustolla voit myös testata oman suvaitsevaisuutesi asteen.
Webbplatsens språk: 
https://www.learningforjustice.org/

Visa mera
Tutkimuksessa on kartoitettu kansalaisten, suuryritysten johtajien ja poliittisten päättäjien ilmastonmuutosta koskevia asenteita, motivaatiotekijöitä ja tiedontasoa sekä ihmisten sisäisiä ja keskinäisiä asenneristiriitoja.
Webbplatsens språk: 
https://www.uwasa.fi/sites/default/files/2020-11/Ilmassa_ristivetoa%20loppuraportti_30_11_2020.pdf

Visa mera
Opas kouluille yhdenvertaisuuden edistämiseen ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintaan.
Webbplatsens språk: 
http://rauhankasvatus.fi/koulu-vailla-vertaa/

Visa mera
Teoksessa on selvitetty, mitä suomenkielinen enemmistö ajattelee ruotsinkielisyydestä Suomessa. Kirja perustuu kyselytutkimukseen, jossa kartoitettiin muun muassa suhtautumista ruotsinkielisiin julkisiin palveluihin, kaksikielisyyteen, kielipolitiikkaan ja siihen, tarvitaanko Pohjoismaissa ruotsin kielen taitoa.
Webbplatsens språk: 
https://www.sls.fi/sv/utgivning/ur-majoritetens-perspektiv

Visa mera
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn raportti sisältää taloustieteen nobelistin, professori Bengt Holmströmin haastattelun, jossa pohditaan populismin olemusta ja syntyä. Valtiotieteiden maisteri, tohtorikoulutettava Juha Ylisalo käsittelee artikkelissaan tällä vuosituhannella aikuistuneiden demokratia-asenteita. Muita kirjoittajia ovat Fareed Zakaria, Ilkka Haavisto, Matti Apunen ja Francis Fukuyama.
Webbplatsens språk: 
https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2017/06/eva_raportti_populismi_kansilla_low_res.pdf

Visa mera
Punaisen Ristin laatimat rasisminvastaiset toimintaohjeet, tietoa rasismin muodoista sekä nuorten ajatuksia rasismista.
Webbplatsens språk: 
https://www.punainenristi.fi/rasisminvastainen-viikko/

Visa mera
Tuomas Enbuske pyrkii pamfletissaan puolustamaan johdonmukaista ajattelua ja kriittistä asennetta keskustelussa yritystoiminnasta, markkinataloudesta ja talouspolitiikasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.eva.fi/blog/2012/06/13/eva-pamfletti-ajatusten-alennusmyynti-yhdeksan-helpointa-hokemaa-...

Visa mera
Raportti kertoo, mitä mieltä suomalaiset ovat markkinataloudesta, valtion roolista taloudellisena toimijana, suomalaisesta työstä ja politiikan arvostuksesta.
Webbplatsens språk: 
https://www.eva.fi/wp-content/uploads/files/2416_kapitalismi_kansan_karajilla.pdf

Visa mera
Materiaali sisältää toiminnallisia, osallistavia menetelmiä, joiden avulla vihapuhetta voi käsitellä nuorten kanssa ja kehittää yhdessä ratkaisuja vihapuheeseen. Harjoitukset on suunnattu yläkoululaisille, lukion ja toisen asteen opiskelijoille sekä soveltuvin osin myös alakouluun.
Webbplatsens språk: 
https://www.globaalikoulu.net/wp-content/uploads/2017/09/Plan_Vihapuhe_koulutusmateriaali_34s.pdf

Visa mera
Yhdenvertaisuus.fi sisältää tietoa yhdenvertaisuudesta, yhdenvertaisuuskoulutuksesta sekä materiaalia yhdenvertaisuuden edistämiseen ja syrjinnän vastustamiseen.
Webbplatsens språk: 
https://www.yhdenvertaisuus.fi

Visa mera
EVA on kartoittanut suomalaisten arvoja ja asenteita vuodesta 1984. Tutkimuksissa on selvitetty suhtautumista muun muassa politiikkaan, hyvinvointiin, yrittäjyyteen, ympäristönsuojeluun ja työelämän kysymyksiin.Tällä sivustolla voi tutustua tutkimusten tuloksiin, hakea tietoja ja ladata tutkimusraportteja.
Webbplatsens språk: 
https://www.eva.fi/arvopankki/

Visa mera
Opas kahden kulttuurin perheille, adoptioperheille ja perheitä kohtaaville ammattilaisille. Oppaassa käsitellään mm. antirasistista kasvatusta, lapsen identiteetin kehittymistä, tunnetaitojen merkitystä rasismin kokemusten käsittelyssä sekä sitä, miten ilmoittaa rasismin ja syrjinnän kokemuksista.
Webbplatsens språk: 
https://www.familiary.fi/kuinka-puhua-rasismista-ja-syrjinnaumlstauml--opas.html

Visa mera
Tietomilli on kaikille avoin verkkopalvelu, jossa voi analysoida tieteellisin menetelmin tuotettuja suomalaisia kyselytutkimusaineistoja. Käyttöliittymän avulla voi selvittää, miten mielipiteet eroavat, kun niitä tarkastellaan eri taustatekijöiden perusteella, miten oma mielipide sijoittuu muiden mielipiteisiin ja miten mielipiteet ovat ajan kuluessa muuttuneet. Mielipidetutkimuksista, niiden uutisoinnista sekä tutkimusten ja uutisointien arvioinnista löytyy materiaalia opiskelukäyttöön.
Webbplatsens språk: 
https://www.fsd.tuni.fi/tietomilli

Visa mera
Ulla Pielan kirjassa perehdytään ylioppilaiden runonkeruuseen autonomian ajan Suomessa, sen ideologisiin lähtökohtiin ja tavoitteisiin, konkretiaan ja tuloksiin. Kirjassa tarkastellaan runonkerääjien matkakertomuksia ja niiden teemoja, joiden perusteella voi jäljittää kirjoittajien käsityksiä, toiveita ja pelkoja Suomesta ja suomalaisuudesta. Muita kirjan aiheita ovat runonkeruuseen vaikuttaneet autonomian kauden tapahtumat, kansallisuusaate, nuori sivistyneistö, sivistyneistön suhde rahvaaseen sekä toiseuttaminen.
Webbplatsens språk: 
https://oa.finlit.fi/site/books/m/10.21435/tl.282/

Visa mera
Ylen radiosarjassa keskustellaan siitä, miten vihainen ja loukkaava puhe on ilmennyt historian eri aikakausina, antiikin Ateenasta lähtien.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-61184712

Visa mera
Ylen ja Erätauko-säätiön hanke, jonka tavoitteena on kohottaa suomalaisen keskustelukulttuurin tasoa ja innostaa ihmisiä mukaan toisia kunnioittavaan, erilaisia näkemyksiä arvostavaan keskusteluun. Sivuilta löytyy mm. keskustelun pelisäännöt, tapahtumakalenteri sekä tietoa mukana olevista yhteistyökumppaneista.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/hyvin-sanottu

Visa mera
Sitran julkaisemassa kyselytutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten asenteita arjen valinnoista ja luonnon monimuotoisuudesta.
Webbplatsens språk: 
https://www.sitra.fi/julkaisut/luonto-ja-arki-kyselytutkimus/

Visa mera