Bibliotek

Fler länkar från menyn Ämnen
Tyvärr hittades inga svenskspråkiga länkar. Motsvarande finska länkar nedan.
Kansalliskirjasto-lehti sisältää artikkeleita kirjastomaailmasta. Verkkoversio on ilmestynyt vuodesta 2006 alkaen.
Webbplatsens språk: 
https://issuu.com/kansalliskirjasto

Visa mera
Tutkimuksen kohde: miten asiakkaat käyttävät kirjastotilaa, mitä he odottavat tilalta ja palveluilta, mistä he pitävät ja mistä eivät, ideoita palvelujen parantamiseen ja uusiin palvelukonsepteihin. Vastauksia saatiin yli 700. Tuloksena oli paljon mielenkiintoista tietoa kirjastokäyttäytymisestä. Käyttäjätutkimus vahvisti kirjaston henkilökunnan käsitystä kirjaston käytön muuttumisesta. Pikaisen lainaamisen ja asioinnin sijaan käyttäjät oleskelevat kirjastossa yhä kauemmin ja viettävät siellä vapaa-aikaansa lukien, opiskellen tai työskennellen, hoitaen asioita, tavaten ystäviään ja oleskellen.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastot.fi/sites/default/files/content/Loppuraportti_K%C3%A4yts%C3%A4%20t%C3%A4%C3%A4l...

Visa mera
Tietolinja on Kansalliskirjaston julkaisema verkkolehti, joka on tarkoitettu kirjasto- ja tietopalvelualan ammattilaisille ja muille tietohuollosta kiinnostuneille. Lehti on erikoistunut digitaalisen kirjaston tekniikkaan ja palveluihin sekä tietohuollon standardointiin.
Webbplatsens språk: 
https://tietolinja.kansalliskirjasto.fi/

Visa mera
Ammattikorkeakoulujen kirjastoyhteistyökonsortion sivuilla on linkit Amkit-kirjastoihin. Lisäksi tietoa konsortiosta ja sen toiminnasta.
Webbplatsens språk: 
http://www.amkit.fi/

Visa mera
Tampereen yliopiston informaatiotieteiden yksikköön kuuluvan Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median koulutusohjelman sivuilla on ohjelman esittely, tietoa opiskelusta sekä työelämästä ja -harjoittelusta.
Webbplatsens språk: 
https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/informaatiotutkimus-viestinnan-monitieteinen-koulutus

Visa mera
Informaatiotutkimus-lehti (vuoteen 1995 Kirjastotiede ja informatiikka) on vuodesta 1981 lähtien ilmestynyt tieteellinen aikakausjulkaisu. Sivuilta löytyvät verkkoversiot lehden kaikista numeroista.
Webbplatsens språk: 
https://journal.fi/inf/index

Visa mera
Käsikirja tarjoaa tietoa lukutaidosta sekä käytännön ohjeita ja toimintatapoja, joilla innostaa lukemaan tottumattomia nuoria aikuisia lukemisen pariin. Opas on laadittu Lukemattomat mahdollisuudet -hankkeessa yhdessä kirjastoammattilaisten kanssa.
Webbplatsens språk: 
https://www.lukulux.fi/

Visa mera
Vuonna 1979 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on edistää informaatiotutkimusta tieteenä ja tutkimusalana. Sen ydintoimintaa ovat Informaatiotutkimus-lehden julkaiseminen sekä alan seminaarien järjestäminen.
Webbplatsens språk: 
http://www.informaatiotutkimus.fi/

Visa mera
Artikkelissa tutkitaan vanhan Viipurin hiippakunnan kirjakokoelmia, niiden alkuperää ja kohtaloa ja kirjahistoriaan tiivisti limittyviä kirjastojen historiaa ja koulutuksen historiaa. Artikkeli on julkaistu teoksessa Kirkkohistorian alueilla (Toim. Ilkka Huhta ja Juha Meriläinen. SKHST 217). Helsinki: SKHS, 2011.
Webbplatsens språk: 
https://blogs.helsinki.fi/tvhlaine/files/2012/01/Vanhan-Viipurin-kirjahistoria1.pdf

Visa mera
Suomen kirjastoseura on koonnut kuusi syytä, miksi kirjasto on tärkeä. Niitä ovat demokratia, talous, yhteisöllisyys, lukutaito, digi ja kestävä kehitys. Sivuilla voi tehdä testin, joka kertoo, mikä vastaajalle on tärkeintä kirjastossa.
Webbplatsens språk: 
https://www.tarkeintakirjastossa.fi/

Visa mera
Laki yleisistä kirjastoista: yleisen kirjaston tehtävät, toiminnan järjestäminen, maksuttomuus, maksut, kirjaston käyttöön ja lainaustoimintaan liittyvät määritelmät, kunnan ja valtion tehtävät.
Webbplatsens språk: 
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2016/20161492

Visa mera
Tampereen yliopiston informaatiotutkimuksen ja mediatutkimuksen opiskelijoiden ainejärjestön tapahtumat ja yhteystiedot.
Webbplatsens språk: 
https://www.udk.fi/

Visa mera
Tutkimuksessa selvitetään, mikä asema yleisellä kirjastolla on kuntalaisten arjen toiminnoissa verrattuna muihin vastaaviin kulttuurin ja tiedon tarjoajiin, sekä missä määrin kirjasto tyydyttää kuntalaisten tiedon, virkistyksen ja kulttuurin tarpeita. Tarkastelun lähtökohtana ovat kuntalaisten keskeiset päivittäiset toiminnot kuten opiskelu, työ, arjen askareet, ihmissuhteet ja harrastukset. Tutkimuksessa valotetaan niitä hyötyjä, joita kuntalaiset kokevat saavansa tarkasteltaviin toimiinsa käyttämällä kirjaston ja muiden vastaavien instituutioiden, kuten internet, televisio tai lehdet, tarjoamia palveluja. Julkaisu on vuodelta 2011.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-050-6

Visa mera
Kreodi on Suomen ammattikorkeakoulujen yhteinen lehti, jossa julkaistaan artikkeleita linformaatiotieteestä, tiedosta, julkaisemisesta sekä tiedonhausta.
Webbplatsens språk: 
https://www.kreodi.fi/

Visa mera
Kirjastolehden sivuilla on tietoa alan ammattilaisille ja kaikille kirjastoista kiinnostuneille. Ne tarjoavat kirjastouutisten koosteen, tiivistelmän alalla meneillään olevasta keskustelusta ja tuoreimpia taustatietoja kirjastoista. Ammattilaisille on kerätty tietoa tapahtumista, kursseista ja tiivistelmät viranhakuilmoituksista. Sivuilta löytyy myös kirjavinkkejä eri aiheista. Lehden lukijat voivat lähettää omia lukukokemuksia julkaistavaksi.
Webbplatsens språk: 
https://suomenkirjastoseura.fi/kirjastolehti/

Visa mera
Liboppi on verkko-oppimisalusta, josta löytyy täydennyskoulutuskursseja kirjastoammattilaisille. Palvelu on suunnattua Suomen yleisten kirjastojen henkilökunnalle, mutta rekisteröityä voivat muutkin kiinnostuneet.
Webbplatsens språk: 
https://liboppi.fi/

Visa mera
Kirjastot.fi on kaikille verkonkäyttäjille avoin tiedonhaun ja kirjastopalveluiden kokonaisuus. Palvelu koostuu kanavista ja itsenäisistä sivustoista, jotka tarjoavat väylän kirjastopalveluihin, tiedonhakuun, kirjallisuuteen ja lasten aineistoon.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastot.fi

Visa mera
Kirjastohakemistoon on koottu Suomen kirjastojen yhteystiedot, sijaintitiedot sekä palvelut.
Webbplatsens språk: 
https://hakemisto.kirjastot.fi/

Visa mera
Kirjastokaista on kaikille avoin verkkopalvelu, joka tarjoilee näkökulmia kirjastoihin ja kirjastoalaan videoiden ja radio-ohjelmien muodossa. Tapaat kirjastokaistalla mielenkiintoisia kirjastolaisia, vaihtuvia kirjastoteemoja sekä lukuisia kirjastojen ystäviä ja yhteistyökumppaneita.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastokaista.fi

Visa mera
Yksi kirjastojen tehtävistä on opastaa asiakkaita digitaitojen pariin. Huoltokirjaan on koottu hyödyllistä digitietoa ja käytännön esimerkkejä ja harjoituksia, joista on apua kirjastopalvelujen kehittämisessä.
Webbplatsens språk: 
https://www.tampere.fi/kirjasto/pike/digijulkaisu/#p=1

Visa mera
Sivustolla kerrotaan FUN Suomen yliopistokirjastojen verkoston toiminnasta, yliopistokirjastojen ajankohtaisista teemoista mm. blogin muodossa. Sivustolta löytyvät myös järjestettyjen koulutustilaisuuksien materiaalit.
Webbplatsens språk: 
https://yliopistokirjastot.fi/

Visa mera
Oulun yliopiston informaatiotutkimuslaitoksen kotisivulta löytyvät laitoksen yhteystiedot, henkilökunta, tietoa oppiaineista, opintojen kulusta sekä tutkimuksesta. Sivuilla on laitoksella toimivien julkaisuluettelo, osa materiaalista on luettavissa myös kokotekstimuodossa tätä kautta.
Webbplatsens språk: 
https://www.oulu.fi/fi/yliopisto/tiedekunnat-ja-yksikot/humanistinen-tiedekunta/historia-kulttuuri-j...

Visa mera
Suomen kirjastoseura toimii kirjastojen puolesta Suomessa. Sivuilla on tietoa seurasta, sen tominnasta, sen myöntämistä apurahoista, kansainvälisestä toiminnasta jäsenyydestä. Sivuilta löytyy myös linkki Kirjastolehteen.
Webbplatsens språk: 
https://suomenkirjastoseura.fi/

Visa mera
Sivuilla on tietoa Suomen tieteellisen kirjastoseuran ja sen työryhmien toiminnasta. Seuran jäsenlehdessä, Signumissa, julkaistut artikkelit löytyvät vuodesta 2005 lähtien.
Webbplatsens språk: 
https://www.stks.fi

Visa mera
Yleisten kirjastojen 200-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistu juhlakirja sisältää asiantuntijoiden artikkeleita yleisten kirjastojen aatteen sekä toteutuksen kehittymisestä, kirjojen historiasta Suomessa sekä Vaasan vanhojen kirjastojen historiaa.
Webbplatsens språk: 
https://www.tritonia.fi/sukkula/juhlakirja/etusivusu.html

Visa mera
OKM kokoaa ajankohtaisasiat kirjastotoimessa, kirjastoja sivuavia otteita hallitusohjelmasta, budjetin, kirjastohallinnon organisaation, työryhmät sekä kirjastotoimen arvioinnin ja koulutuksen.
Webbplatsens språk: 
https://okm.fi/kirjastot

Visa mera
Suomen kirjastomuseon sivuilla esitellään museon toimintaa, sijainti, museokirjastoyhdistyksen yhteystiedot ja toimintaa sekä museon ajankohtaisia asioita.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastomuseo.fi

Visa mera

Sidor