Claes Wilhelm Gyldén (1802-1872) oli maanmittauksen ja metsänhoidon ylihallituksen ylitirehtööri vuosina 1854-72. Toimiessaan maanmittausinsinöörinä maanmittaushallituksessa vuosina 1837-1843 Gyldén julkaisi Suomen kaikkien silloisten kaupunkien kaupunkikartat, yhteensä 31 karttalehteä. Nämä asemakaavakartat painettiin kaikki samassa koossa 50,8 x 65,9 cm. Tästä johtuen karttojen mittakaavat vaihtelivat asteikkojen 1:3200 – 1:10000 välillä. Kaupungin asemakaavan lisäksi jokaisessa kartassa on yleissilmäyskartta, julkisten rakennusten luettelo sekä niiden sijainti. Karttojen digitaaliset kopiot ovat osa Kansalliskirjasto Pelasta kirja -kokoelmaa, ja ne vapaasti käytettävissä.
Webbplatsens språk: 
https://www.doria.fi/handle/10024/58895

Visa mera
Ruotsin Valtionarkiston sivuilta löytyy opastusta ja reitti arkistojen materiaalien käyttöön, myös karttoja sekä ohjeita sukututkijalle.
Webbplatsens språk: 
https://sok.riksarkivet.se/

Visa mera
Kansalliskirjasto on julkaissut Suomea koskevia historiallisia karttoja 1500-luvulta 1900-luvun puoliväliin. Kartat havainnollistavat Suomen valtiollisen aseman ja sisäisen hallinnon historiaa, liikenneyhteyksien kehitystä ja asutuskeskuksien kasvua.
Webbplatsens språk: 
https://www.doria.fi/handle/10024/78800

Visa mera
Paikkatietopalveluun julkaistaan katsottavaksi yleisön saataville kymmeniä tuhansia ilmakuvia, joista vanhimmat ovat 1930-luvulta. Niitä voi käyttää hyväksi esimerkiksi tutkimustyössä, mutta myös sukututkimuksessa ja paikallishistoriaa tutkiessa. Kuvan saa näkyviin zoomaamalla kartaan merkittyjä alueita.
Webbplatsens språk: 
https://kartta.paikkatietoikkuna.fi/?zoomLevel=1&coord=525406_7159061&mapLayers=801+100+default,3400...

Visa mera
Maanmittauslaitos on julkaissut verkossa vanhoja painettuja peruskarttoja ja Ylä-Lapin topografikarttoja. Kartat on painettu vuosina 1949–1992.
Webbplatsens språk: 
http://vanhatpainetutkartat.maanmittauslaitos.fi/

Visa mera
Vaasan saariston vanhat kartat sisältää karttoja vuodesta 1727 eteenpäin. Huvilaelämää esittelee Vaasan seudun ja Pohjanmaan huvilakulttuurin, kesäasutuksen ja mökkeilyn historiaa 1700-luvun lopulta alkaen. Vaasan lisäksi mukana on kohteita Kokkolasta, Pietarsaaresta, Uudestakaarlepyystä ja Kristiinankaupungista.
Webbplatsens språk: 
https://kartta.vaasa.fi/Huvilaelamaa/vanhatkartat/

Visa mera
John Nurmisen Säätiön tarkoituksena on suomalaisen merenkulun kulttuuriperinteen vaaliminen. Sivuilla esitellään säätiön toimintaa, säätiön kartta-, taide- ja meriantiikkikokoelmia sekä kerrotaan näyttelyistä, joissa säätiö on mukana.
Webbplatsens språk: 
https://johnnurmisensaatio.fi/

Visa mera
Digitoituja karttoja tiedemies ja tutkimusmatkailija A. E. Nordenskiöldin keräämästä karttakokoelmasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.doria.fi/handle/10024/97216

Visa mera
Europeana.eu -palveluun on koottu eurooppalaisten museoiden, gallerioiden, arkistojen, kirjastojen ja audiovisuaalisten kokoelmien aineistoja digitaalisessa muodossa. Europeana tarjoaa hyödynnettäväksi miljoonien eurooppalaisten kulttuurikohteiden tiedot. Mukana on maalauksia, valokuvia, esineitä, kirjoja, sanomalehtiä, päiväkirjoja, asiakirjoja, elokuvia ja äänitteitä. Portaalista voi hakea myös suomalaista kulttuuriperintöaineistoa, muun muassa äänitteitä, museoesineitä, taidekuvia, vanhoja sanomalehtiä, kirjeitä, luonnontieteellistä aineistoa ja videoita eri kulttuurilaitoksista.
Webbplatsens språk: 
https://www.europeana.eu/fi

Visa mera
Ruotsin kansalliskirjasto Kungliga biblioteket on julkaissut kuvia kokoelmiinsa kuuluvista vanhoista kartoista, käsikirjoituksista sekä harvinaisista kirjoista Flickrissä.
Webbplatsens språk: 
https://www.flickr.com/photos/25300312@N08/albums

Visa mera
Maanmittauslaitos on arkistoinut maanmittaustoimituksiin liittyviä asiakirjoja ja karttoja. Asiakirjoista löytyy tietoja esimerkiksi kiinteistöjen syntyhistoriasta, rajamerkeistä ja tieoikeuksista. Sivuilla kerrotaan laitoksen palveluista ja neuvotaan, miten vanhoja asiakirjoja voi tilata. Lisäksi esitellään verkosta löytyviä karttapalveluja.
Webbplatsens språk: 
https://www.maanmittauslaitos.fi/tietoa-maanmittauslaitoksesta/teemat/vanhat-kartat-ja-asiakirjat

Visa mera
Kansalliskirjaston digitoima, 1400–1500-luvuilla julkaistu Ptolemaios-atlasten kokonaisuus, joka sisältää Klaudios Ptolemaioksen laatiman antiikin ajan Geographia-teoksen, karttoja sekä aihepiiriä käsitteleviä tekstejä. Ptolemaios-atlakset ovat osa A. E. Nordenskiöldin 1800-luvulla keräämää tieteellistä kokoelmaa.
Webbplatsens språk: 
https://digi.kansalliskirjasto.fi/collections?id=821

Visa mera