Taidehistorian seura on ainut yksinomaan taidehistoriaan ja taiteentutkimukseen keskittyvä tieteellinen seura Suomessa.
Webbplatsens språk: 
http://www.taidehistorianseura.fi

Visa mera
Kalevalaseuran toteuttama sivusto pohjautuu SKS:n julkaisemaan Kalevalan kulttuurihistoria -teokseen. Sivusto esittelee monipuolisesti Kalevalan tulkintoja ja merkityksiä, joita tarkastellaan viidestä eri näkökulmasta: Kalevala taiteessa, kansallinen Kalevala, poliittinen Kalevala, Kalevala ja kansanrunous sekä kertautuva Kalevala.
Webbplatsens språk: 
https://kaku.kalevalaseura.fi/

Visa mera
Verkkojulkaisu liittyy Teatterimuseossa syksyllä 2013 esillä olleeseen näyttelyyn. Artikkeleissa käsitellään mm. antiikin kreikkalaisten tragedioiden ihmiskuvaa sekä modernin ajan esityskäytäntöjä Euroopassa ja Suomessa. Julkaisussa on listattuna Suomessa esitetyt tragediat sekä tehdyt käännökset.
Webbplatsens språk: 
https://www.teatterimuseo.fi/fi/Tragedia-ajassa-ajaton-tragedia

Visa mera
In memoriam sui et suorum posuit on väitöskirja, joka käsittelee lahjoittajien Suomen kirkkoihin asettamia muistokuvia, niiden sisältöä, muotoa ja merkitystä.
Webbplatsens språk: 
http://bibbild.abo.fi/ediss/2005/TuhkanenTuija.pdf

Visa mera
Tutkimus, jossa esitellään 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun suomalaisten kirkkojen alttaritauluja, niiden tekijöitä ja heidän esikuviaan sekä arvioidaan teosten synnyttämiä keskusteluja.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-6166-4

Visa mera
Taidekoulussa tutustutaan kuvallisiin sommittelukeinoihin, kuten muotoon, viivaan sekä valoon ja varjoon. Tehtävien avulla voi tutkia myös värejä, liikettä ja perspektiiviä. Sivustolta löytyy myös taidesanasto sekä tarinoita taiteesta.
Webbplatsens språk: 
https://serlachius.fi/suunnittele-vierailusi/koululaisohjelmat/taidekoulu/

Visa mera
Taidehistorian aikajana esihistoriasta nykytaiteeseen.
Webbplatsens språk: 
https://koppa.jyu.fi/avoimet/taiku/taidehistorian-aikajana

Visa mera
Tutkielma käsittelee jälleenrakennuskauden arkkitehtuuria taidehistorian kirjoituksen valossa. Siinä valotetaan aikakauden arkkitehtuurikäsitteitä sekä käsittelyä taidehistoriassa. Tutkielmasta löytyy taidehistorian analyysin lomasta tietoja ajan arkkitehdeistä ja heidän tuotannostaan.
Webbplatsens språk: 
https://core.ac.uk/download/pdf/14925777.pdf

Visa mera
Maalauksia ja grafiikkaa Ateneumin taidemuseon kokoelmista. Esittelyssä on 125 teosta, kaupunkinäkymiä, saaristoa, tuntureita jne.
Webbplatsens språk: 
https://www.kansallisgalleria.fi/fi/galleries/4cu205

Visa mera
Näyttelyssä on teoksia muun muassa Marcus Collinilta, Antti Favénilta, Karin Hildéniltä, Einar Ilmonilta, Eero Järnefeltiltä ja Helene Schjerfbeckiltä ja Eva Törnwall-Collinilta. Teos- ja taiteilijaesittelyjen ohella mukana on runsaasti tausta-aineistoa ja kuvamateriaalia.
Webbplatsens språk: 
https://taidekotikirpila.fi/1920-luku-kirpilan-kokoelmassa/

Visa mera
Kirjassa käsitellään avantgardea suomalaisessa taiteessa ja kulttuurissa 1900-luvun alusta nykypäivään. Teoksessa esitellään taiteilijoita ja ryhmiä sekä arvioidaan niiden yhteyttä kansainväliseen avantgardeen. Lisäksi tarkastellaan avantgarden ja modernismin vastaanottoa suomalaisessa kritiikissä ja taiteen instituutioissa.
Webbplatsens språk: 
https://oa.finlit.fi/site/books/e/10.21435/tl.267/

Visa mera
Sivuilla on värivalokuvia Suomen, Ruotsin, Norjan ja Portugalin kivikautisista kalliomaalauksista. Suomalaisia maalauksia on kuvattu laaja kokoelma. Lisäksi sivustossa on kokonaisuus Tarinoita Hirven mailta ja kuvaus Kärmetär-kirjasuunnitelmasta.
Webbplatsens språk: 
http://www.ismoluukkonen.net/kalliotaide/suomi/index.html

Visa mera
Verkkonäyttelyssä tutustutaan kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen uraan ja teoksiin kahden kaupungin näkökulmasta. Matka alkaa Turusta ja jatkuu Helsinkiin, jonne taiteilija muutti vuonna 1927.
Webbplatsens språk: 
https://visit.virtualartgallery.com/digimuseo-wam-waino/?lang=fi

Visa mera
Teatterikorkeakoulun Tila, kuva, aatteet -luentosarjan oheismateriaaliksi laadittu aineisto kuvaa taidehistorian pääpiirteitä 1800-luvun loppuun asti. Arkkitehtuurin ja kuvataiteen lisäksi mukana on myös viittauksia teatterin, tanssin ja oopperan ilmiöihin.
Webbplatsens språk: 
https://disco.teak.fi/tila/

Visa mera
Teatterikorkeakoulun oppimateriaalissa tarkastellaan esityspaikkaa suhteessa teatterilliseen esitykseen eri aikakausina ja eri konteksteissa. Jukka O. Miettinen käsittelee mm. eurooppalaisen teatterirakennuksen ja näyttämön kehitystä antiikista 1800-luvulle. Jukka von Boehmin tarkastelussa on historiallinen jatkumo Ranskan vallankumouksesta toisen maailmansodan loppuun. Laura Gröndahlin aiheena on nykyteatteriin vaikuttaneet avantgardistiset suuntaukset 1800-luvun lopulta 2010-luvulle.
Webbplatsens språk: 
https://disco.teak.fi/esityspaikka/

Visa mera
Suomen taidehistoriaa käsittelevän luentosarjan runkomoniste sisältää materiaalia Suomen taidehistorian aikakausien tutkimisen tueksi. Erityisesti keskiajan taiteesta on perusteellinen esitys monisteessa.
Webbplatsens språk: 
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/24652/Suomen%20taidehistoria%202011.pdf?sequence=5&...

Visa mera
Jyväskylän yliopiston taidehistorian laitoksella laadittu sanasto pdf-muodossa.
Webbplatsens språk: 
https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/47722/951-34-0991-0.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Visa mera
Lyhytelokuvat esittelevät Ateneumin taidemuseon Suomen taiteen tarina -näyttelyn teoksia. Sarjan ensimmäiset osat kertovat tutuista klassikoista, Helene Schjerfbeckin maalauksesta Toipilas ja Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset. Kaikki sarjan 13 elokuvaa valmistuvat vuoden 2017 aikana.
Webbplatsens språk: 
https://www.youtube.com/playlist?list=PLobI_xOAzc5cx_cOItpbad0mrY3UBoTNI

Visa mera
Suomen Pankin taidekokoelmaa alettiin kerätä 1920- ja 1930-lukujen vaihteessa. Kokoelma sisältää maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia. Täällä voi tutustua taideteoksiin ja niiden taustoihin sekä Ludwig Bohnstedtin suunnittelemaan Suomen Pankin päärakennukseen.
Webbplatsens språk: 
https://taide.art/yhteisot/wPc5NaQvLkWV82_N86j9nQ/Suomen%20Pankki

Visa mera
Bibliografia sisältää viitetietoja suomalaisesta kuvataiteesta, joka koskee taide-elämää ennen vuotta 1970. Bibliografiassa on huomioitu suomalaisten kirjoittama, Suomessa julkaistu ja suomalaisten kirjoittama ulkomaista taidetta koskeva aineisto, käännöskirjallisuus sekä ulkomailla Suomen vanhemmasta kuvataiteesta julkaistu materiaali. Palvelu on linkitetty Kansallisgallerian kokoelmatietokantaan sekä sen kirjaston kokoelmatietokantaan.
Webbplatsens språk: 
http://kirjava.fng.fi/bibliografia/bibliografiat.php

Visa mera
Taiteentutkija Liisa Väisänen avaa taidehistoriaa ja taideteoksia kuvailun keinoin. Näkövammaisten liiton sivuilla on linkit kurssitallenteisiin. Tarjolla on myös yksittäisten teosten kuvailuja.
Webbplatsens språk: 
https://nkl.fi/fi/artikkeli/taidehistoriaa-nakovammaisille-ihmisille

Visa mera
Bysantin historiaa, kirjallisuutta, taidetta ja musiikkia käsittelevä verkkojulkaisu löytyy sekä html- että pdf-muodossa.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/urn:isbn:9514270606

Visa mera
Taidehistorian kurssilla käydään läpi taidehistorian aikakaudet esihistoriallisella ajalta 1900-luvulle. Samalla kuvataan aikakauden yleisiä piirteitä, erityisesti renessanssia kuvataan kokonaisvaltaisesti.
Webbplatsens språk: 
https://blog.edu.turku.fi/hi8taidehistoria1/2011/10/25/

Visa mera
Teoksen neljätoista vertaisarvioitua tapaustutkimusta tarjoaa uusia näkemyksiä visuaalisen kulttuurintutkimuksen, taidehistorian ja sukupuolitutkimuksen aloilta. Kirja sisältää runsaasti kuva-aineistoa, kuten valokuvia ja postikortteja 1900-luvun alkupuolelta.
Webbplatsens språk: 
https://oa.finlit.fi/site/books/e/10.21435/tl.276/

Visa mera
Monet toisen maailmansodan jälkeisen ajan muotoilijat, taiteilijat ja arkkitehdit suunnittelivat tapettimalleja, joita kutsuttiin jo aikanaan taiteilijatapeteiksi". Minna Tuulas-Inkinen on tutkinut taiteilijatapetteja ilmiönä ja tuo samalla esille tapettien suunnittelun ja tuotannon historiaa.
Webbplatsens språk: 
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-6655-31-4

Visa mera
Helsinkiläinen taidegalleria järjesti vuosina 1914 ja 1916 kolme näyttelyä, joissa esittäytyi sittemmin maailmankuuluja modernisteja Saksasta ja Venäjältä. Jyrki Siukonen tarkastelee kirjassaan kolmea taidenäyttelyä, niiden taustaa ja vastaanottoa sekä esillä olleita taiteilijoita ja heidän teostensa myöhempiä vaiheita 1900-luvun taiteen historiassa.
Webbplatsens språk: 
https://oa.finlit.fi/site/books/m/10.21435/tl.278/

Visa mera
Kuvataideakatemian taidekokoelmaan kuuluu yli 300 teosta sekä satoja teoksia sisältävä taidegrafiikan kokoelma. Verkkopalvelussa teoksia on noin 80. Kokoelma koostuu pääosin Kuvataideakatemian opiskelijoiden töistä, jotka tarjoavat näkymän suomalaiseen taideopetukseen ja kuvataiteen historiaan 1800-luvulta nykypäivään.
Webbplatsens språk: 
https://www.uniarts.fi/yleistieto/kuvataideakatemian-taidekokoelma/

Visa mera
Suomen Ateenan-instituutti harjoittaa ja edistää monipuolisesti Kreikan historian ja kulttuurin tutkimusta.
Webbplatsens språk: 
https://www.finninstitute.gr/

Visa mera