Viipurin kaupungin historia perustamisesta luovuttamiseen toisen maailmasodan jälkeen. Sivulta löytyy myös luovutetun Karjalan kartta ja kuvia Viipurista eri aikoina.
Webbplatsens språk: 
http://www.luovutettukarjala.fi/pitajat/viipuri/viipurihist.htm

Visa mera
Claes Wilhelm Gyldén (1802-1872) oli maanmittauksen ja metsänhoidon ylihallituksen ylitirehtööri vuosina 1854-72. Toimiessaan maanmittausinsinöörinä maanmittaushallituksessa vuosina 1837-1843 Gyldén julkaisi Suomen kaikkien silloisten kaupunkien kaupunkikartat, yhteensä 31 karttalehteä. Nämä asemakaavakartat painettiin kaikki samassa koossa 50,8 x 65,9 cm. Tästä johtuen karttojen mittakaavat vaihtelivat asteikkojen 1:3200 – 1:10000 välillä. Kaupungin asemakaavan lisäksi jokaisessa kartassa on yleissilmäyskartta, julkisten rakennusten luettelo sekä niiden sijainti. Karttojen digitaaliset kopiot ovat osa Kansalliskirjasto Pelasta kirja -kokoelmaa, ja ne vapaasti käytettävissä.
Webbplatsens språk: 
https://www.doria.fi/handle/10024/58895

Visa mera
Petri Neuvosen väitöskirjatutkimus käsittelee Viipurin vanhankaupungin fyysistä ja kulttuurista muutosta vuosina 1856–1939. Siinä käydään läpi kahdeksan vuosikymmentä alueen rakennushistoriaa. Samalla tutkimus tarkastelee kulttuurista muutosta, joka ilmeni viipurilaisten suhtautumisessa vanhankaupungin linnoitusmuureihin, rakennuksiin sekä katu- ja kaupunkinäkymiin.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-60-7590-7

Visa mera
Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran (VSKS) tuottama sivusto kokoaa yhteen Viipuria koskevia digitaalisia aineistoja. Wiipuri.fi sisältää otteita Wiipurin arkistoyhdistyksen (WAY) kuvakokoelmasta, tarinallistettuja tutkimukseen perustuvia kertomuksia Viipurin historiasta ja luentoja Viipuri-tutkimuksen teemoista.
Webbplatsens språk: 
https://wiipuri.fi/

Visa mera
Olli Hokkasen tarkastelee tutkimuksessaan suomalaista kaupunkipolitiikkaa ja sen kehitystä varhaisesta aluepolitiikasta nykyaikaan. Tutkimuksen pääasiallisen aineiston muodostavat 69 asiantuntijahaastattelua.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-5313-5

Visa mera
Palvelussa on nähtävillä typpidioksidin (NO2) pitoisuuskarttoja eri kaupungeista Suomessa. Kartoissa esiintyvä typpidioksidi on ilmansaaste, joka syntyy ensisijaisesti palamisprosessien sivutuotteena liikenteessä, energiantuotannossa ja teollisuusprosesseissa.
Webbplatsens språk: 
https://sampo.fmi.fi/airpollution/no2/fi/

Visa mera
Kansalliset kaupunkipuistot ovat arvokkaita kulttuuri- ja luonnonmaisemien ja virkistysalueiden kokonaisuuksia. Sivustolla on kohde-esittelyt, karttoja ja historiatietoa tässä vaiheessa kymmenestä kaupungista, mm. Forssasta, Hangosta, Heinolasta, Hämeenlinnasta, Kokkolasta ja Kotkasta.
Webbplatsens språk: 
https://kansallisetkaupunkipuistot.fi/

Visa mera
Peli, jossa voi opetella Suomen kaupunkien sijaintia.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/04/08/tiedatko-tarkalleen-missa-tampere-on-osaatko-sijoittaa-oulu...

Visa mera
Hakemistosta voi tarkistaa Suomen kaupunkien, kuntien, kylien ja kaupunginosien nimien taivutuksen, nimien nykysuositusten mukaisen kirjoitusasun sekä mahdolliset ruotsin- tai saamenkieliset rinnakkaisnimet.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/asutusnimihakemisto/

Visa mera
Ohjelmasarjassa tutustutaan suomalaiseen elämään keskiajalla. Jaksoissa asiantuntijat kertovat elämästä Turun linnassa, Porvoon kaupungissa, espoolaisessa kylässä ja porvariskodissa.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/audio/1-3529062

Visa mera
Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittaja arkeologi Ilari Aalto ja toimittaja Seppo Heikkinen kertovat radiosarjassa keskiajan Suomen elämästä ja olosuhteista matkalla Portaankylästä suureen kaupunkiin, Turkuun, ja takaisin.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/audio/1-3537693

Visa mera
Luoteisessa Keski-Suomessa sijaitsevan Saarijärven kaupungin kotisivut, joilta voi etsiä vaikkapa kaupunginhallituksen tai kaupunginvaltuuston päätöksiä. Sivuilla on myös palveluhakemisto yhteystietoineen, tapahtumakalenteri, matkailutietoa ja paljon muuta Saarijärvi-asiaa.
Webbplatsens språk: 
https://www.saarijarvi.fi

Visa mera
Suomen Matkailija-Yhdistyksen Suomi kartasto vuodelta 1902, Paul Kruhsen kokoelmasta
Webbplatsens språk: 
https://histdoc.net/historia/kartat.html

Visa mera
Hankkeessa on kerätty tietoja Baltian alueen ja Skandinavian vanhoista kaupungeista. Kaupunki valitaan kartalta tai listasta. Informaation määrä vaihtelee kaupungeittain, mutta useimmiten mukana on lyhyt yleiskatsaus historiaan, faktoja (esim. perustamisvuosi ja väkiluku eri aikoina), historiallisia kuvia ja tietoa merikaupasta. Kielinä on saksa, ruotsi, tanska ja englanti.
Webbplatsens språk: 
http://www.baltictowns.com

Visa mera
Oulun kaupungin historia vuodesta 1301 vuoteen 2000. Luettelomainen, kronologinen esitys
Webbplatsens språk: 
https://www.ouka.fi/oulu/oulu-tietoa/oulun-historia

Visa mera
Ylen Kirjakartalla oppaina on 90 kirjaa, joiden tarinat sijoittuvat eri paikkakunnille. Kartalle on valikoitu 2000-luvulla julkaistua kirjallisuutta.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/a/20-10005001

Visa mera