Internet. Digitalt stöd

Fler länkar från menyn Ämnen
Sivuilla esitetään tiiviissä muodossa Internetin synty ja kehitys 1960-luvulta vuoteen 1998. Myös monet aiheeseen liittyvät käsitteet kuten TCP/IP ja WWW selitetään.
Webbplatsens språk: 
http://www.funet.fi/index/FUNET/history/internet/fi

Visa mera
Internetguide om källkritik på nätet. I guiden lär du dig vad en källa och källkritik är, hur källkritik fungerar och varför det är viktigt, hur du bedömer en källas trovärdighet, hur du hittar olika sorters källor, fördelar och nackdelar med källkritik, källkritik på nätet i praktiken och teknisk granskning av källor på nätet.
Webbplatsens språk: 
https://www.iis.se/lar-dig-mer/guider/kallkritik-pa-internet/

Visa mera
Vanhemmille ja lasten ja nuorten parissa toimiville suunnattu teos tarjoaa tietoa lasten ja nuorten internetin käytöstä. Riskien lisäksi teoksessa kiinnitetään huomiota myös internetin käytön tarjoamiin mahdollisuuksiin.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/materiaali/lapset-netissa-puheenvuoroja-lasten-ja-nuorten-netin-kaytosta-ja...

Visa mera
Tutkimuksia Internetistä ja sen turvallisuudesta sekä turvallisemmaksi saattamiseksi lapsille.
Webbplatsens språk: 
https://www.betterinternetforkids.eu/

Visa mera
Web-sivujen arkistohakupalvelu, johon on tallennettu yli 10 miljardia sivua. Hakupalvelu kattaa Web-sivujen eri versioita vuodesta 1996 nykypäivään. Haku aloitetaan kirjoittamalla saitin URL hakuikkunaan. Tulokseksi saadaan taulukko, jossa on linkit eri versioihin.
Webbplatsens språk: 
https://archive.org/web/

Visa mera
DuckDuckGon listaa tahoista, jotka keräävät tietoja käyttäjistään ja tiedoista, joita he keräävät. Setissä on mukana linkki blogiin, jossa avataan Tracker Radarin toimintaa.
Webbplatsens språk: 
https://github.com/duckduckgo/tracker-radar

Visa mera
ISOC maailmanlaajuinen järjestö, jonka tavoitteena on internetin toimivuus. Sivulla myös tietoa tapahtumista ja teknologian kehittymisestä ja vaikutuksista.
Webbplatsens språk: 
https://www.internetsociety.org/

Visa mera
Uutisia internetistä alan ammattilaisille.
Webbplatsens språk: 
https://www.internetnews.com/

Visa mera
Palvelu, jossa yritetään ratkaista internetissä syntyneitä kiistatapauksia, joita ovat esim. tekijänoikeudet, mainosten pakkosyöttö, domain-nimien omistusoikeus.
Webbplatsens språk: 
https://odr.info/

Visa mera
Nettimaailman kulttilehti: kahdeksan eri aihealuetta, mm. uutuuslista.
Webbplatsens språk: 
https://www.wired.com/

Visa mera
Uutisia ja arvosteluja tietotekniikan, laitteiden ja sisältöjen alalta.
Webbplatsens språk: 
https://www.zdnet.com/

Visa mera
Verkosta virtaa! -hanke toteuttaa yli 65-vuotialle suunnattua opastusta tietokoneiden, tietoverkon ja sähköisten palvelujen käytössä. Opastajina toimivat vertaisohjaajat. Sivuilla on tietoa opastuksista ja vertaisohjaajakoulutuksista sekä tietotekniikan opastusmateriaaleja aloittelijoille.
Webbplatsens språk: 
https://www.verkostavirtaa.fi/

Visa mera
Helsingin kaupunki tarjoaa yhteistyössä järjestöjen kanssa tukea sähköiseen asiointiin ja tietotekniikan hyödyntämiseen. Neuvontaa on tarjolla myös tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien käyttöön. Sivustolle on koottu tiedot digineuvontaa tarjoavista toimipisteistä. Sivuilla on myös linkkejä, joista löytyy ohjeita sähköisten palveluiden käyttäjille.
Webbplatsens språk: 
https://digituki.hel.fi/

Visa mera
Ylen kampanja haastoi auttamaan netistä pudonneet tai syrjäytymisvaarassa olevat nettiin. Kampanjan materiaalit ovat käytettävissä kampanjan päätyttyäkin. Sivuilla on selkeät ohjeet whatsappin käyttöön, sähköpostiosoitteen luomiseen, tunnistautumiseen verkkopankkitunnuksilla sekä Yle Areenan katseluun.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/nettia-ika-kaikki

Visa mera
Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminnan sivuilla on koko Suomen kattava karttahaku paikoista, joista saa opastusta digilaitteiden käyttöön. Sivuilta löytyy tekstitettyjä videoita ikäihmisten rohkaisuun ja motivointiin. Opastusmateriaalia sekä -videoita löytyy sekä opastajien käyttöön että itsenäisen opiskelun tueksi.
Webbplatsens språk: 
https://www.seniorsurf.fi/

Visa mera
Digiopastus kokoaa yhteen paikkaan ohjeita ja oppaita kirjastojen digitaalisen opastuksen ohjaamisen tueksi. Siitä löytyy myös tiedonhaun opastusta ja lähteitä.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastot.fi/digiopastus

Visa mera
Sivuston sisältönä on perinteisten lähteiden arvioinnissa käytettyjen kriteereiden soveltaminen Internetissä. Lisänä on hyödyllistä tietoa esim. tekijänoikeuksista.
Webbplatsens språk: 
https://guides.library.jhu.edu/evaluate

Visa mera
Lista sisältää maakohtaiset domainit eli toimialue-päätteet. Yhteystiedot domaineita hallinnoiviin organisaatioihin sekä teknisiin tukiin. Www-osoitteet maakohtaisiin rekisteröintipalveluihin.
Webbplatsens språk: 
http://www.iana.org/domains/root/db

Visa mera
Internetin protokollia kehittävä sivusto. Dokumentit ovat käytettävissä ilmaiseksi. Postituslistalle voi myös ilmoittautua ilmaiseksi.
Webbplatsens språk: 
https://www.ietf.org/

Visa mera
Scambusters sivusto raportoi maailmalla kiertävistä nettihuijauksista. Nettihuijausten muodot ja ilmiasu ovat yhtä vaihtelevia kuin muidenkin huijausten: ketjukirjeet, nigerialaiset rahanvaihtajat, kerjuukirjeet, miljoonan dollarin vuositulot, roskakirjeet, luottokortin velkasaldon poistaminen, tohtorin tittelin hankkiminen kahdessa kuukaudessa, tautien parantaminen yrttilääkkeillä. Scambusters tarjoaa neuvoja myös roskapostin välttämiseen ja lisäksi mahdollisuuden tilata säännöllisen sähköpostitiedotteen.
Webbplatsens språk: 
https://scambusters.org/

Visa mera
ResearchBuzz erikoistuu uutisoinnissaan hakukoneisiin, tietokantoihin, sosiaaliseen mediaan ja digitaalisiin arkistoihin.
Webbplatsens språk: 
https://researchbuzz.me/

Visa mera
Google-hakujen trendit. Käytettävissä myös Hakujen vuosi -koosteet.
Webbplatsens språk: 
https://trends.google.com/trends/

Visa mera
Moz Blog käsittelee verkon aiheita laidasta laitaan: välineitä, sisältöjä, julkaisemista, ohjelmointia ja optimointia.
Webbplatsens språk: 
https://moz.com/blog

Visa mera
Search Engine Land julkaisee artikkeleita verkon toiminnasta, hakukoneista ja hakukoneoptimoinnista sekä markkinoinnista.
Webbplatsens språk: 
https://searchengineland.com/

Visa mera
Johanna Vehkoo kertoo misinformaatiosta verkossa, siitä millaista valheellista tai värittynyttä tietoa verkossa liikkuu ja miten tämän ilmiön eri muodot voi tunnistaa.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastokaista.fi/johanna-vehkoo-misinformaatio-verkossa-miksi-siihen-uskotaan-ja-miten-...

Visa mera
Verkkoarkistoon on tallennettu edustavasti ja monipuolisesti verkon sisältöä vuodesta 2006. Hakemistosta voi etsiä verkkoarkistoon tallennettuja sisältöja ja selata teemakeräyksiä. Verkkoarkistoa voi käyttää vapaakappalekirjastoissa: Kansalliskirjasto, Turun yliopiston kirjasto, Jyväskylän yliopiston kirjasto, Åbo Akademin kirjasto, Oulun yliopiston kirjasto ja Itä-Suomen yliopiston kirjasto. Näiden lisäksi arkisto on käytettävissä Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa ja Eduskunnan kirjastossa.
Webbplatsens språk: 
https://verkkoarkisto.kansalliskirjasto.fi/

Visa mera
Kaikille avoin, maksuton verkkokurssi esineiden internetistä (IoT). Kurssilla perehdytään internetin eri osa-alueisiin: sovelluksiin ja laitteistoihin, käyttöjärjestelmiin ja ohjelmistoihin, sensoreihin, tietoverkkoihin, datanhallintaan ja turvallisuuteen sekä yksityisyyteen.
Webbplatsens språk: 
https://courses.mooc.fi/org/uh-cs/courses/introduction-to-the-internet-of-things-mooc

Visa mera
Ylen artikkeli tarjoaa vinkkejä nettitiedonhakuun. Artikkelissa käydään läpi hyödyllisiä hakuoperaattoreita ja rajauksia, jotka auttavat löytämään etsimäsi tiedon entistä paremmin.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/a/20-10006095

Visa mera