Fysik

Fler länkar från menyn Ämnen
Videossa tutkitaan lämpöenergian johtumisesta eli lämmön siirtymisestä aineesta toiseen. Aiheeseen liittyy myös muita verkkomateriaaleja, esimerkiksi tehtäviä ja tietotesti.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/06/25/lampo

Visa mera
Säteilyturvakeskuksen katsauksessa käydään läpi auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksia ihmiseen. Julkaisussa kuvataan eri ihotyyppejä ja niiden reaktiota ultraviolettisäteilyyn, opastetaan auringolta suojautumisessa, havainnollistetaan ympäristön vaikutuksia säteilyyn sekä kerrotaan ihomuutoksista ja -syövästä. Lisäksi annetaan tietoisku solariumin käyttäjälle.
Webbplatsens språk: 
http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/125041/katsaus-ultraviolettisateily-ja-ihminen-6-2008.p...

Visa mera
Runsas määrä materiaalia fysiikasta ja matematiikasta lukion kurssien tueksi. Aineisto on jaoteltu kurssien mukaan. Sitä voivat tietenkin käyttää kaikki muutkin kiinnostuneet.
Webbplatsens språk: 
http://www.fyma.eu/

Visa mera
Kokeita ja käytännön havaintoja fysiikan, kemian ja kaiken maailman ilmiöistä videoilla lapsille.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/1-4256527

Visa mera
Julkaisussa analysoidaan arjen radiotaajuista säteilyä tuottavia laitteita sekä niiden aiheuttamaa säteilyä. Näitä ovat esimerkiksi matkapuhelimet, mikroaaltouunit, langattomat internetyhteydet, tutkat ja radio- ja TV-lähetykset
Webbplatsens språk: 
https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/125181/radioaallot-ymparistossamme_tammikuu2009.pdf

Visa mera
LUMA-projektissa on tuotettu luonnontieteellisten aineiden oppimateriaalia. Nämä matematiikan, fysiikan ja kemian sekä teknologiakasvatuksen materiaalit ovat käytettävissä verkossa.
Webbplatsens språk: 
https://suomi.luma.fi/materiaalit/

Visa mera
Abitreenien fysiikan tehtäviä, oppimateriaaleja sekä ylioppilastehtäviä.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/abitreenit/fysiikka

Visa mera
Lukion fysiikan oppimateriaali sisältää teorian ja harjoitustehtävien ohella videoita esimerkkilaskuista ja fysiikan demonstraatioista
Webbplatsens språk: 
https://fysiikka.omaantahtiin.com/

Visa mera
Sivulla tietoa väreistä; värien historiaa, mistä värit syntyvät, mitä väri on ja mikä on värien ja pigmenttien symbolinen ja kulttuurihistoriallinen merkitys. Tietoa myös värjäämisestä ja kankaanpainosta.
Webbplatsens språk: 
https://www.coloria.net/

Visa mera
LUMA-keskusten ja yhteistyötahojen julkaisemia virtuaalimateriaaleja matematiikan, ympäristöopin, luonnontieteiden ja teknologian opiskeluun, opettamiseen ja harrastamiseen.
Webbplatsens språk: 
https://www.luma.fi/opettajille/virtuaaliluma/

Visa mera
Tiedeykkönen -ohjelmasarjassa käsitellään tieteellisiä ongelmia erityisesti luonnontieteiden alalta. Ohjelmia on mammuteista asteroideihin ja paaviin asti.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-1403833

Visa mera
Fyysikkoseuran uutisia, tapahtumatietoja, jäsenasioita, pöytäkirjoja ja julkaisuja.
Webbplatsens språk: 
https://www.fyysikkoseura.fi

Visa mera
101 oppimateriaalia 61 eri aiheesta matematiikan, fysiikan ja kemian aloilta. Aiheet on koettu opetuksessa haastaviksi ja ne on valittu opettajille tehdyn kyselyn perusteella. OTA-menetelmässä painotetaan tieteen merkitystä yhteiskunnassa ja edistetään taidetta välineenä luonnontieteiden opetuksessa.
https://elearning.ota-project.eu/fi/activities/

Visa mera
Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan perustama keskus biologian, fysiikan, kemian, maantieteen ja tietotekniikan opetuksen ja sen tutkimuksen tukemiseksi. Tiedekasvatuksen sivuilta löytyvät LUMA-tiedeluokat, opastuksia ja videoita sekä materiaalipankki oppiaineistoiksi.
Webbplatsens språk: 
https://www.helsinki.fi/fi/tiedekasvatus

Visa mera
Teos Säteilyn terveysvaikutukset keskittyy antamaan tietoa säteilyn vaikutuksesta terveyteen. Siinä käsitellään solubiologian perusasioita, kerrotaan säteilyn vaikutuksesta soluun sekä haittavaikutuksista: syövän synnystä ja säteilyvammoista. Teoksessa kerrotaan myös säteilyn vaikutuksista raskauden aikana. Tsernobylin onnettomuutta ja sen vaikutuksia tutkitaan myös. Teoksen tarkoituksena on antaa tietoa säteilysuojan kehittämiseksi ja neuvoja, miten säteilyturvallisuutta voidaan parantaa.
Webbplatsens språk: 
https://stuk.fi/sateilyn-terveysvaikutukset

Visa mera
Säteilyturvakeskuksen tietopaketti kertoo, mitä säteily on, miten sitä käytetään, mitataan ja miten siltä turvaudutaan.
Webbplatsens språk: 
https://stuk.fi/mita-sateily-on

Visa mera
Sivusto on tarkoitettu kaikille, jotka joutuvat työssään tekemisiin säteilyn kanssa. Sivuilla on monipuolista tietoa säteilyn käyttöön liittyvistä vaatimuksista, valvonnasta, säteilytoimintaa koskevista säännöistä, suojelukoulutuksesta ja säteilymittauksesta.
Webbplatsens språk: 
https://stuk.fi/sateilyn-kayttajalle

Visa mera
Säteilyturvakeskuksen sivuilla on tietoa ydin- ja säteilyturvallisuudesta. Erilaiset ympäristöstä tulevat säteilyt sekä niiden vaikutukset terveyteen on selvitetty. Tietoa on myös säteilyn käytöstä lääketieteessä. Lomakkeella voi tilata radonmittauspurkin, jolla mitataan asunnon radonsäteilyn määrä. Sivuilta löytyy alan sanasto.
Webbplatsens språk: 
https://www.stuk.fi/

Visa mera
Markus Ahlskog tarkastelee kirjassaan suomalaisen ydinteknologian varhaista historiaa. Asiaa katsotaan luonnontieteen näkökulmasta, mutta esiin tuodaan myös se, miten aikakauden suuret poliittiset jännitteet vaikuttivat nousevan atomiteknologian kehitykseen Suomessa.
Webbplatsens språk: 
https://doi.org/10.54572/ssc.173

Visa mera
Ilmatieteen laitoksen sivun värikoodatussa kartassa näkyvät päivän ylimmät UV-indeksit Euroopan alueella. Tarkan paikan voi valita kartalta tai pudotusvalikosta.
Webbplatsens språk: 
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste

Visa mera