Finska

Fler länkar från menyn Ämnen
Tyvärr hittades inga svenskspråkiga länkar. Motsvarande finska länkar nedan.
Julkaisu on tarkoitettu kansalaisopiston opettajille, jotka kohtaavat kursseillaan suomenoppijoita, mutta sopii myös muille maahanmuuttajien parissa työskenteleville. Se sisältää hyväksi koettuja toimintatapoja ja esimerkkejä selkokielisestä viestinnästä.
Webbplatsens språk: 
http://kansalaisopistojenliitto.fi/wp-content/uploads/2016/10/12-askelta-selkokielell%C3%A4-opettami...

Visa mera
Suomen kielen tutkijan, professori Aarni Penttilän syntymästä tuli 5. päivänä elokuuta 1999 kuluneeksi sata vuotta. Merkkipäivän kunniaksi on Marikki Penttilä laatinut isänsä kirjoitusten bibliografian, mukana myös kirjoitusten jäljennöksiä ja valokuvia.
Webbplatsens språk: 
https://aarnipenttila.net/

Visa mera
Abitreenien oppiaineen suomi toisena kielenä harjoitukset, oppimateriaalit ja yo-tehtävät.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/abitreenit/suomi

Visa mera
Abitreenien sivuilla on ohjeita hyvään tulokseen, harjoituksia sekä ylioppilastehtäviä.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/abitreenit/aidinkieli

Visa mera
Kotimaisten kielten keskuksen Agricola-kokonaisuudessa on tietoa suomen kirjakielen kehityksestä, Mikael Agricolasta, suomen sanaston ja nimien historiasta sekä linkkejä Agricolan teoksiin.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/nyt/teemakoosteet/agricola

Visa mera
Aristoteleen kantapää on ohjelma, jossa käsitellään kieltä, erityisesti suomen kieltä, kielitiedettä, kirjallisuutta sekä sanojen ja sanontojen historiaa. Ohjelman sivuilta löytyvät kuunneltavissa olevat radio-ohjelmat sekä artikkeleita.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/audio/1-2750116

Visa mera
Ylen selkouutisten sarjassa selvitetään, miten palvelu toimii virastoissa, jos asiakas ei osaa suomea kovin hyvin. Videoilla on asiointitilanteita ja tietoa viranomaisten palveluiden saatavuudesta helpolla suomen kielellä eli selkokielellä.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/1-65371019

Visa mera
Asiointisuomea on suomen kielen ja kulttuurin oppimateriaali maahanmuuttajille. Kieltä harjoitellaan erilaisissa arkisissa asiakaspalvelutilanteissa: lääkärissä, kirjastossa, kaupassa, puhelinoperaattorin liikkeessä, pankissa ja vakuutusyhtiössä.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/15/asiointisuomea

Visa mera
Kotuksen teemakooste sisältää kielen asiantuntijoiden eläinaiheisia kirjoituksia. Jutuissa pohditaan muun muassa sitä, mistä eläinsanat tulevat, millaisia merkityksiä eläimiin yhdistetään ja miten eläimet elävät arkisessa kielenkäytössä, nimistössä ja teksteissä. Nisäkkäiden, eväkkäiden, siivekkäiden ja lemmikkien lisäksi käsitellään ihmisen ja eläimen suhdetta.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/nyt/teemakoosteet/elain_elaa_ihminen_ihmettelee

Visa mera
Kirjassa paneudutaan julkisten hyvinvointialojen kielenkäyttöön. Tarkasteltavana on tekstejä ja tekstitöitä lasten päivähoidon, lastensuojelun, toimeentulotuen, kotihoidon ja terveydenhuollon alalta. Kirja on suunnattu mm. yhteiskuntatieteilijöille, kielentutkijoille sekä sosiaali- ja hoitoalojen kehittäjille.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk50/Elaman_ja_kuoleman_tekstit.pdf

Visa mera
Ylen Elävässä arkistossa on julkaistu 14 Kielikorva-ohjelmaa vuosilta 1969–1971. Ohjelmissa ruoditaan kielivirheitä, poliitikkojen kieltä, muotisanoja ja fraaseja.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/01/17/kielikorva-kuulosteli-alati-muuttuvaa-suomea#media=100208

Visa mera
Vetamix-videomaterial för undervisning av finska.
Webbplatsens språk: 
https://arenan.yle.fi/1-2905083

Visa mera
Ukrainalaisille suunnattu, maksuton oppimateriaali suomen kielen opiskeluun. Suomen kielen perusteet sisältävä kokonaisuus sopii kaikille, jotka haluavat parantaa kielellisiä valmiuksiaan esimerkiksi Suomessa asumista, opiskelemista ja työskentelemistä varten. Oppimateriaali toimii selaimessa eikä se vaadi lataamista.
Webbplatsens språk: 
https://reactored.com/finsku-fi/

Visa mera
Verkkojulkaisu Genreanalyysi – tekstilajitutkimuksen käytäntöä pureutuu erilaisten genrejen elämään, kuten politiikan kielen ja viranomaistekstien ominaisuuksiin. Teos on tarkoitettu kielen, tekstien ja merkitysten parissa työskenteleville tai muuten aiheesta kiinnostuneille.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk29/

Visa mera
Alkeisoppimateriaali turvapaikanhakijoiden suomen kielen opetukseen. Kuvitettujen arkisten tilanteiden kautta opiskellaan mm. tervehtimistä, numeroita ja ajanilmaisuja. Kirjan tekstit ovat myös äänitiedostona. Kirjassa on sanasto suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja arabiaksi.
Webbplatsens språk: 
https://hauskatavata.fi/

Visa mera
Lähinnä julkishallinnon kirjoittajien avuksi tarkoitettu opas tarjoaa käytännön neuvoja selkeiden ja ymmärrettävien virkatekstien kirjoittamiseen. Opas on suunnattu etenkin asiantuntijakirjoittajille, jotka eivät ole viestinnän ammattilaisia.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-287-822-9

Visa mera
Kaikille avoin verkkokurssi, jonka avulla oppii karsimaan tekstistä monimutkaisia lauserakenteita ja kirjoittamaan selkeästi.
Webbplatsens språk: 
https://www.eoppiva.fi/koulutukset/hyva-virkakieli/

Visa mera
Suomen kielen peruskurssi itseopiskeluun. Opetusmateriaalia voi käyttää ilman kirjautumista, mutta testien tekeminen edellyttää rekisteröitymistä.
Webbplatsens språk: 
https://openlearning.aalto.fi/course/view.php?id=59

Visa mera
Jäämaassa voi harjoitella suomen kieltä alkeista lähtien. Peli toimii Android-puhelimilla ja tietokoneilla.
Webbplatsens språk: 
https://www.oph.fi/fi/tilastot-ja-julkaisut/julkaisut/jaamaa-ensipeli-aikuisille-suomen-kielen-oppij...

Visa mera
Kotimaisten kielten keskuksen julkaisema sanasto sisältää kielen asemaan liittyviä käsitteitä ja niiden määritelmiä. Esimerkkeinä kotikieli, äidinkieli, asiointikieli ja työkieli. Sanastossa on termeille ruotsinkieliset vastineet.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/kielipolitiikkajulkaisut/kielen_asemaan_liittyvat_termit_hallinnossam...

Visa mera
Kotuksen teemakoosteessa tarkastellaan kasvikuntaa kielinäkökulmasta: mistä kasvien nimet tulevat, millä perusteilla kasvit jaetaan erilaisiin kategorioihin ja miten kasvisanastoa käytetään puhuttaessa muista asioista?
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/nyt/teemakoosteet/kielen_kasvistoa

Visa mera
Kirjassa perehdytään suomen kielen huollon suositusten syntyyn ja historiaan. Esimerkit kertovat suositusten muodostumiseen vaikuttaneista tekijöistä. Kirjassa käsitellään myös Kielitoimiston, kielilautakuntien ja Kielikello-lehden historiaa.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/kielioppi-_ja_kielenhuoltokirjat/kielenhuollon_juurilla

Visa mera
Kieli ja identiteetti tutkii kielen ja identiteetin suhdetta ja sen ilmentymiä. Kirjoittaja käsittelee seitsemää eri kielellistä identiteettiä: perinteinen maalaisuus, moderni maalaisuus, kaupunkilaisuus, yleissuomalaisuus, kansainvälisyys, alakulttuurit, ekspatriaatit. Teoksessa analysoidaan eri kieli-identiteetteihin kuuluvia tekstipätkiä tulkitsemalla mm. niiden äänteellisiä ja sanastollisia piirteitä.
Webbplatsens språk: 
http://neba.finlit.fi/oppimateriaali/kielijaidentiteetti/

Visa mera
Helsingin Sanomissa julkaistuja kirjoituksia kielen ilmiöistä vuodesta 1999 lähtien. Kirjoittajina on Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tutkijoita. Kirjoitukset käsittelevät mm. sanojen ja sanontojen alkuperää ja merkityksiä, kielen normeja, uudissanoja, lainautumista, yleiskieltä, murteita, slangia sekä nimistöä.
Webbplatsens språk: 
https://www.kotus.fi/nyt/kolumnit_artikkelit_ja_esitelmat/kieli-ikkuna_%281996_2010%29

Visa mera
Verkkopalvelu kaikille suomen kielestä kiinnostuneille. Tarjolla on havaintoja, artikkeleita ja keskustelua kielen ilmiöistä ja muutoksista sekä juttuja ihmisistä, jotka edistävät suomen kielen elinvoimaisuutta.
Webbplatsens språk: 
https://www.kielibaari.fi/

Visa mera
Kielibuusti tarjoaa tietoa, materiaaleja ja neuvoja suomen ja ruotsin kielen oppimiseen ja opiskelun tukemiseen. Sivustolla on itseopiskelumateriaaleja, vinkkejä kielenoppimiseen työssä, kielenoppimisen suunnittelun ja ohjauksen välineitä sekä pedagogisia materiaaleja. Kohderyhminä ovat opiskelijat, suomea tai ruotsia vieraana kielenä opettavat, opinto- ja uraohjaajat sekä työyhteisöt. Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston koordinoimassa Kielibuusti-hankkeessa on kehitetty kotimaisten kielten koulutusta niin, että se vastaa paremmin Suomeen rekrytoitavien ja maassa jo olevien kansainvälisten osaajien kielitaitotarpeisiin.
Webbplatsens språk: 
https://www.kielibuusti.fi/fi

Visa mera
Kielenhuollon tiedotuslehden arkisto on vapaasti kaikkien käytettävissä. Arkisto sisältää suurimman osan lehdessä julkaistuista teksteistä vuodesta 1968 lähtien.
Webbplatsens språk: 
https://www.kielikello.fi

Visa mera

Sidor