Allmän kulturhistoria

Fler länkar från menyn Ämnen
Tyvärr hittades inga svenskspråkiga länkar. Motsvarande finska länkar nedan.
Täällä on tietoa aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta, Unescon yleissopimuksesta ja alan järjestöistä. Sivuilla on julkaisuja sekä eri maiden elävän perinnön luetteloita.
Webbplatsens språk: 
https://www.aineetonkulttuuriperinto.fi/fi/

Visa mera
Artefactum (ISSN 2242-7414) on esinetutkimuksen vertaisarvioitu verkkojulkaisu.
Webbplatsens språk: 
https://www.doria.fi/handle/10024/176210

Visa mera
Ranskan kansalliskirjaston verkkonäyttelyt tuovat kotiin näyttelyitä laajasti kulttuurin eri aloilta. Englannin kielisessä palvelussa on eri näyttelyitä kuin ranskan kielisessä.
Webbplatsens språk: 
http://expositions.bnf.fr/index_eng.php

Visa mera
Ranskan kansalliskirjaston Gallica-kokoelmasta löytää kuvia, äänityksiä, karttoja, kirjoja, kirjoitusta vaikka mistä. Kokonaisuudesta löytää selaamalla musiikkiäänitteitä ja paljon kuvamateriaalia, esimerkiksi karttapalloja, kartastoja, luontopiirroksia, joita voi hyödyntää, vaikkei kielitaito riittäisikään tekstien tutkimiseen.
Webbplatsens språk: 
https://gallica.bnf.fr/

Visa mera
Sivulla tietoa väreistä; värien historiaa, mistä värit syntyvät, mitä väri on ja mikä on värien ja pigmenttien symbolinen ja kulttuurihistoriallinen merkitys. Tietoa myös värjäämisestä ja kankaanpainosta.
Webbplatsens språk: 
https://www.coloria.net/

Visa mera
Ylen 30-osaisessa ohjelmasarjassa arkkitehti Aaro Söderlund ja toimittaja Jorma Kallenautio luotaavat antiikin historiaa ja sen perintöä nyky-Euroopalle. Sarja länsimaisen kulttuurimme perustasta aloittaa aikamatkansa noin 5 000 vuoden takaa. Ohjelmasarja on esitetty radiossa vuosina 2002-2004.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-50591369

Visa mera
Radiosarjassa tutustutaan pelon kulttuurihistoriaan toimittaja Kaisa Pulakan seurassa. Matkaoppaina toimivat eri aikakausien kulttuurihistorian tutkijat. Sarja ei pelottele kuulijaansa, vaan tarjoaa mahdollisuuden oppia pelkokriittisyyttä.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/audio/1-50474025

Visa mera
Niina Mäkeläisen toimittamassa radiosarjassa sukelletaan käsin kirjoittamisen historiaan ja pohditaan kirjoittamisen merkitystä nykyaikana ja tulevaisuudessa.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-50473745

Visa mera
Kaksiosaisessa radiosarjassa tutustutaan länsimaisen lääketieteen historiaan Galenoksesta parantajanaisiin.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-3996943

Visa mera
Lottamuseon juhlavuoden lifestyle –blogissa tarjolla kauneutta, terveyttä, muotia, käsitöitä ja reseptiikkaa 1920-1940-luvuilta.
Webbplatsens språk: 
https://www.nostalgisetnaiset.fi/

Visa mera
Pieleen mennyt historia -podcastsarja pohtii, ovatko ihmiskunnan edistysaskeleet olleetkaan edistysaskeleita vai ovatko kansallisvaltioiden syntyminen, maanviljelyn kehittyminen, kivihiilen käyttö tai kielen kehittyminen johtaneet tielle tuhoon.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/audio/1-50677839

Visa mera
Ranskan kulttuuriaarteet selattavissa avoimesti. Kulttuuriministeriön tuottamassa palvelussa voi tutkia kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia, taideteoksia, valokuvia henkilöistä ja paikoista sekä museoiden esineitä.
Webbplatsens språk: 
https://www.pop.culture.gouv.fr/

Visa mera
New Delhissä sijaitsevan museon kokoelmissa on käymäläesineistöä useista maista eri aikakausilta; osa näistä on esillä verkkonäyttelyssä. Sivuilta löytyy myös Bindeswar Pathakin artikkeli käymälöiden historiasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.sulabhtoiletmuseum.org/

Visa mera
Kulttuuriperintökasvatuksen seura vahvistaa lasten ja nuorten kulttuurista osaamista ja tukee kasvatus-, opetus- ja nuorisoalan ammattilaisten työtä kulttuuriperintökasvattajina. Sivuilla on seuran julkaisuja sekä tietoa toiminnasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.kulttuuriperintokasvatus.fi/

Visa mera
Keräilijä Marko Repo esittelee kirjassaan puu-, keramiikka- ja merenvahapiippuja ja niiden tekijöitä sekä piipunpolttoon liittyvää esineistöä. Kirjassa on valokuvia lähes 200 Turun museokeskuksen ja yksityishenkilöiden kokoelmiin kuuluvasta piipusta.
Webbplatsens språk: 
https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files//vanhoja_suomalaisia_piippuja_pdf-kirja.pdf

Visa mera
Sveaborg, Gamla Raumo, Petäjävesi gamla kyrka, Verla träsliperi och pappfabrik, Sammallahdenmäki fornlämningsområde, Struves kedja samt Kvarkens skärgård presenteras i ord och bild.
Webbplatsens språk: 
https://www.maailmanperinto.fi/wp-content/uploads/V%C3%A4rldsarvet-i-Finland.pdf

Visa mera
Unescon ylläpitämä lista Unescon maailmanperintökohteista, mukana sekä kulttuurihistorialliset kohteet että luonnonkohteet. Lista on maittain aakkosissa. Suojelukohteet valitsee Maailmanperintökomitea.
Webbplatsens språk: 
https://whc.unesco.org/en/list

Visa mera