Namnforskning. Namn. Ord

Fler länkar från menyn Ämnen
Tyvärr hittades inga svenskspråkiga länkar. Motsvarande finska länkar nedan.
Tutkimuksessa on selvitetty 1850-luvulta lähtien sukunimilain voimaan tuloon mennessä 1921 Länsi-Suomessa otettujen sukunimien nimeämisperusteita ja motiiveja. Tänä ajanjaksona tavallisen kansan nimijärjestelmä muuttui niin, että sukunimettömille joko annettiin sukunimi tai he ottivat sen itse.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-9345-6

Visa mera
Almanakkatoimisto sivulla voi selata Yliopiston almanakkoja sekä tutkia nimipäiväuudistuksiin ja nimipäivien kehitykseen liittyviä dokumentteja 1800-luvun lopulta saakka. Nimipäivähaulla voi etsiä kalentereissa olevia suomalaisia, suomenruotsalaisia, saamelaisia tai ortodoksisia nimiä tai nimipäiviä.
Webbplatsens språk: 
https://almanakka.helsinki.fi/nimipaivat

Visa mera
Aristoteleen kantapää on ohjelma, jossa käsitellään kieltä, erityisesti suomen kieltä, kielitiedettä, kirjallisuutta sekä sanojen ja sanontojen historiaa. Ohjelman sivuilta löytyvät kuunneltavissa olevat radio-ohjelmat sekä artikkeleita.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/audio/1-2750116

Visa mera
Hakemistosta voi tarkistaa Suomen kaupunkien, kuntien, kylien ja kaupunginosien nimien taivutuksen, nimien nykysuositusten mukaisen kirjoitusasun sekä mahdolliset ruotsin- tai saamenkieliset rinnakkaisnimet.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/asutusnimihakemisto/

Visa mera
Sivuilta löytyy tietoa etenkin Yhdysvalloissa käytössä olevista etunimistä ja niiden alkuperästä. Nimiä voi hakea aakkosellisesta luettelosta tai hakuohjelmalla; tehostetussa haussa mahdollisuus hakea mm. ääntämiseltään samantapaisia nimiä. Luetteloita suosituimmista etunimistä. Lähdeluettelo. Linkkejä muille nimiä käsitteleville sivuille.
Webbplatsens språk: 
https://www.behindthename.com

Visa mera
Digi- ja väestötietoviraston sivuilta löytyvät organisaation itsensä ja väestötietojärjestelmän esittely, osoitepalvelu, ohjeet muuttoilmoituksen tekemisestä sekä ohjeet tietojen luovutuksen estämiseksi. Tietoa ja lomakkeita on myös avioliiton esteiden tutkinnasta, siviilivihkimisestä, nimenmuutosasioista ja perukirjojen osakasluetteloiden vahvistamisesta.
Webbplatsens språk: 
https://dvv.fi/

Visa mera
Julkaisuun on koottu keskeisimmät ulkomaisten paikkojen nimet, jotka kirjoitetaan suomen kielessä eri tavalla kuin niiden paikalliset nimet. Julkaisu on verkkoversio kirjasta Pariisista Papukaijannokkaan – suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden vieraskieliset vastineet.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/eksonyymit/

Visa mera
Etunimien antamista ja sukunimen määräytymistä säädellään Suomessa nimilailla. Kielitoimiston ohjepankissa kerrotaan yleistajuisesti nimilain sisällöstä: millaisen etunimen lapselle voi antaa, miten lapsen sukunimi määräytyy, miten nimeään voi muuttaa?
Webbplatsens språk: 
https://kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/etu-ja-sukunimilaki/

Visa mera
Täältä löytyy apua etunimien taivutukseen. Luetteloon on koottu Suomen kansalaisten yleisimmät sekä taivutukseltaan usein ongelmia aiheuttavat etunimet.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/etunimientaivutus/

Visa mera
Julkishallinnon työntekijöille tarkoitettu opas sisältää ohjeita nimien suunnittelijoille ja nimistä päättäville.
Webbplatsens språk: 
https://kielitoimistonohjepankki.fi/hyvan-nimiston-opas/

Visa mera
Kaupunkinimistön historia sisältää yleisesittelyn kaavanimistöstä ja sen historiasta sekä kaupunkinimistön historiaa Oulunsalosta, Turusta ja Helsingistä.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk125/

Visa mera
Portaalissa voi hakea useista Kotimaisten kielten keskuksen sanakirjoista yhdellä kertaa. Sanakirjoja on niin yleiskielestä kuin murteista ja vanhasta kirjasuomestakin. Kielivalikoimaan kuuluvat suomi, ruotsi, karjala, somali, sorani ja kurmandži.
Webbplatsens språk: 
https://kotus.fi/sanakirjaportaali/

Visa mera
Täällä voi lukea Kotuksen asiantuntijoiden vastauksia henkilön- ja paikannimien alkuperää koskeviin kysymyksiin.
Webbplatsens språk: 
https://kotus.fi/ajankohtaista/kysymyksia-ja-vastauksia/nimien-alkupera/

Visa mera
Kysymyksiä ja Kotuksen vastauksia sanojen alkuperästä aakkosellisessa järjestyksessä.
Webbplatsens språk: 
https://kotus.fi/ajankohtaista/kysymyksia-ja-vastauksia/sanojen-alkupera/

Visa mera
Kotimaisten kielten keskuksen julkaisemassa artikkelissa tutkitaan laskiaisen ja pääsiäisen ajan sanoja, niiden merkitystä ja alkuperä sekä ajanjaksoon liittyviä sanontoja.
Webbplatsens språk: 
https://kotus.fi/kolumni/laskiais-ja-paasiaisajan-sanastoa/

Visa mera
Nimistöntutkija Saulo Kepsu selvittää teoksessaan vanhan Mikkelin läänin asutusnimistön alkuperää ja alueen asutushistoriaa. Tutkimuksen kohteena on noin tuhat vanhoista asiakirjoista poimittua nimeä.
Webbplatsens språk: 
https://kotus.fi/nimistonhuolto/nimijulkaisut/kotimaisia-paikannimia-kasittelevat-julkaisut/#Mikkeli...

Visa mera
Tänne on koottu Kotimaisten kielten keskuksen digitoimat sadan vuoden aikana kerätyt paikannimikokoelmat. Sisältöjä täydennetään edelleen. Palveluun on tulossa myös toiminto, jonka avulla käyttäjät voivat osallistua tietojen tuottamiseen.
Webbplatsens språk: 
https://nimiarkisto.fi/

Visa mera
Kotuksen nimijulkaisuista löytyy nimistöntutkimusta aiheittain: Henkilönnimet, kotimaiset paikannimet, luovutetun Karjalan paikannimet, kaupunkinimistö, nimet vanhoissa asiakirjoissa ja ulkomaiset paikannimet.
Webbplatsens språk: 
https://kotus.fi/nimistonhuolto/nimijulkaisut/

Visa mera
Nimipalvelusta voi kysellä etu- ja sukunimien lukumääriä Suomessa sekä tutkia tilastoja yleisimmistä nimistä eri ajanjaksoilta. Sivuilta löytyvät myös suosituimmat etunimet ja yleisimmät sukunimet.
Webbplatsens språk: 
https://nimipalvelu.dvv.fi/

Visa mera
Nimisamposta voi tutkia paikannimistöä Suomessa. Aineistona palvelussa on Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkisto ja Maanmittauslaitoksen Paikannimirekisteri.
Webbplatsens språk: 
https://nimisampo.fi

Visa mera
Sivustolla on runsaasti hyödyllistä tietoa nimistä sekä ohjeita ja suosituksia mm. paikannimien käytöstä, oikeinkirjoituksesta ja taivutuksesta.
Webbplatsens språk: 
https://kotus.fi/nimistonhuolto/

Visa mera
Paikannimilaari on tietokanta, joka sisältää osan Nimiarkiston paikannimikokoelmista. Tietokannassa on noin 158 000 nimitietoa.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/paikannimilaari/

Visa mera
Kielipankin ylläpitämä Sanat-wiki sisältää sanastoja ja sanakirjoja. Niiden joukossa on mm. monikielisiä sanakirjoja sekä synonyymisanakirjoja.
Webbplatsens språk: 
https://sanat.csc.fi/

Visa mera
Nimistöntutkija Saulo Kepsun selvitys Satakunnan asutusnimistön alkuperästä ja alueen asutushistoriasta.
Webbplatsens språk: 
https://kotus.fi/nimistonhuolto/nimijulkaisut/kotimaisia-paikannimia-kasittelevat-julkaisut/#Satakun...

Visa mera
Sirkka Paikkalan vuonna 2004 ilmestyneessä väitöskirjassa kerrotaan seikkaperäisesti, miten moderni sukunimikäsitys ja yhtäläinen nimikäytäntö kehittyivät ja ketkä niitä olivat kehittämässä.
Webbplatsens språk: 
https://scripta.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk42/Se_tavallinen_Virtanen.pdf

Visa mera
Sukunimi-info sisältää tietoja Suomessa esiintyvistä sukunimistä. Ne ovat selattavissa aakkosellisessa luettelossa.
Webbplatsens språk: 
https://www.tuomas.salste.net/suku/nimi/index.html

Visa mera
Kotuksen verkkopalvelu tarjoaa ohjeita sukunimien taivutukseen. Luettelosta löytyy noin 1 500 sukunimeä, joiden taivutus saattaa herättää kysymyksiä.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/sukunimientaivutus/

Visa mera
Kotimaisten kielten keskuksen toimittama sanakirja tarjoaa tietoa suomen kielen sanojen alkuperästä. Sanakirjassa on noin 56 000 hakusanaa ja se sisältää ajantasaista tietoa lähes kaikista yleiskielen sanavartaloista.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/ses/

Visa mera
Kotimaisten kielten keskuksen ohjeissa luetellaan Suomen maakuntien nimet suomeksi ja ruotsiksi.
Webbplatsens språk: 
http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/196

Visa mera

Sidor