Miljöskydd

Fler länkar från menyn Ämnen
Tietoa Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiristä, hallituksesta, paikallisyhdistyksistä ja niiden tapahtumista, piirin lausunnoista ja tiedotteista. Lisäksi osiot perinnemaisemien hoidosta ja liito-oravista.
Webbplatsens språk: 
http://www.sll.fi/varsinais-suomi

Visa mera
Kulttuuriympäristökasvatuksen opetuspakettiin perustuva sivusto on suunnattu peruskoulujen 3-9 -luokille ja lukiolaisille. Sisältää eri oppiaineisiin liittyviä tekstejä ja tehtäviä Pirkanmaan maisemista eri aikakausina, esihistoriasta lähtien.
Webbplatsens språk: 
http://www.tampere.fi/ekstrat/vapriikki/pmv

Visa mera
Seppo Leinosen ympäristöaiheisia pilakuvia ja sarjakuvia
Webbplatsens språk: 
http://www.seppo.net

Visa mera
Suomen riistakeskuksen Kosteikko-sivustossa kuvaillaan kosteikkojen luontoa, merkitystä ekosysteemille, kosteikkojen suojelua sekä kerrotaan, miten kosteikko perustetaan. Riistakeskuksen Kosteikko-opas löytyy sivulta pdf-muodossa.
Webbplatsens språk: 
https://kosteikko.fi/

Visa mera
Kiertotaloutta ja kestävää kehitystä käsitteleviä oppimateriaaleja yläkoulun ja lukion opettajille ja oppilaille.
Webbplatsens språk: 
https://circularclassroom.com/fi/

Visa mera
Lahopuun säilyttäminen pihoilla ja puutarhoissa on tärkeää luonnon monimuotoisuuden kannalta. Sivustolla on vinkkejä, miten lahopuuta voi hyödyntää esimerkiksi aidoissa, istumapaikkoina ja lasten leikkipaikkana. Lisää vinkkejä löytyy oppaasta "Lahopuusta elämää – opas puutarhan hoitoon".
Webbplatsens språk: 
https://www.sll.fi/2019/07/03/perusta-lahopuutarha/

Visa mera
Yläasteelle ja lukioon opetuksen tausta-aineistoksi suunniteltu sivusto tarjoaa tietoa luonnonvarojen määrittelystä, luokittelusta ja merkityksestä. Oppimateriaalissa käsitellään erikseen Suomen luonnonvaroja ja niiden riittävyyttä sekä luonnonvarojen käyttöä energiantuotannossa ja teollisuudessa.
Webbplatsens språk: 
https://www.oph.fi/fi/tilastot-ja-julkaisut/julkaisut/luovasti-luonnonvaroista

Visa mera
Oppaassa kuvataan valtiota, kuntia ja seurakuntia metsänomistajina ja niiden metsiä koskevaa päätöksentekoa sekä kerrotaan eri tavoista, joilla voi vaikuttaa metsien suojeluun.
Webbplatsens språk: 
https://wwf.fi/vaikutametsiin/

Visa mera
Suomen ympäristökeskuksen palvelusta voi hakea tietoa mm. ympäristöhallinnon paikkatieto- ja kaukokartoitusaineistoista, tietojärjestelmistä, tutkimuksen aineistoista, ympäristöraportointiin liittyvistä aineistoista sekä rajapintapalveluista ja karttapalveluista.
Webbplatsens språk: 
https://ckan.ymparisto.fi/

Visa mera
Jari Lyytimäen kirja huumoritutkimuksen ja ympäristönsuojelun suhteesta. Teoksessa esitellään huumorin ominaispiirteitä ja luodaan yleiskuva huumoritutkimuksen erilaisista lähestymistavoista sekä niiden linkeistä ympäristökysymyksiin.
Webbplatsens språk: 
http://hdl.handle.net/10138/234633

Visa mera
Ympäristökeskuksen tiivis tietopaketti siitä, mitä mikromuovit ovat ja miten ne vaikuttavat ympäristöön. Julkaisussa on myös esitetty keinoja ja suosituksia mikromuovien vähentämiseksi. Julkaisu on joulukuulta 2017.
Webbplatsens språk: 
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/177566/SYKE_PolicyBrief_mikromuovi_FI_web.pdf

Visa mera
Ympäristönmuutosta ja sen tutkimusta käsittelevä oppimateriaali sisältää 10 lyhyttä videopätkää ja niihin liittyvää lisäaineistoa. Mukana on tieteellisiä artikkeleita, lisäkysymyksiä ja projekti-ideoita. Materiaali on suunnattu yläasteelle ja lukioon.
Webbplatsens språk: 
https://luonnonmonimuotoisuus.fi/

Visa mera
Toimittaja Niina Mäkeläinen etsii vastauksia viisivuotiaan lapsensa esittämiin vaikeisiin kysymyksiin, jotka liittyvät ympäristönmuutokseen. Sarja on kuunneltavissa Yle Areenassa.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/audio/1-50738685

Visa mera
Hankkeessa käsitellään ilmastoahdistukseen liittyviä tunteita sekä koulun mahdollisuuksia auttaa nuoria toimimaan ympäristön hyväksi. Sivustolla julkaistaan materiaaleja opetuksen tueksi, esimerkkinä Ilmastokasvatus ja tunteet -artikkeli ilmastokriisin herättämien tunteiden käsittelyyn.
Webbplatsens språk: 
https://toivoajatoimintaa.fi/

Visa mera
Tänne on koottu tietolähteitä, menetelmiä ja toimintatapoja, joita käyttämällä opettajat ja ohjaajat voivat käsitellä ilmastoteemoja lasten ja nuorten kanssa rakentavasti, innostavasti ja käytännöllisesti toiminnan ja yhteiskehittämisen kautta.
Webbplatsens språk: 
https://ilmastokirjo.fi/

Visa mera
Palveluikkuna tarjoaa pääsyn Museoviraston arkeologisesta kulttuuriperinnöstä ja rakennetuista kulttuuriympäristöistä tuottamiin kulttuuriympäristöä koskeviin rekistereihin, arkistomateriaaliin ja kokoelmiin. Sen kautta voi etsiä tietoa muinaisjäännöksistä ja niihin liittyvistä tutkimushankkeista sekä arkeologisista esinelöydöistä. Rakennusperintörekisteristä löytyyy tietoja rakennuksista, jotka on suojeltu rakennussuojelulainsäädännöllä. Perushaussa voi tehdä hakuja kunnittain valitsemalla yhden tai useamman rekistereistä. Tarkemmat hakuominaisuudet saa käyttöön rekisterikohtaisessa haussa. Palvelun kautta voi ilmoittaa arkeologisista kansalaishavainnoista.
Webbplatsens språk: 
https://www.kyppi.fi/palveluikkuna/portti/read/asp/default.aspx

Visa mera
Suomen luontokeskus Haltian sivuilla neuvotaan, miten käsitellä ympäristöongelmia lasten ja nuorten kanssa rakentavasti ja tunteet huomioiden.
Webbplatsens språk: 
https://haltia.com/luontokoulu/tyokalut-ymparistoasioista-puhumiseen/

Visa mera
Sivusto tarjoaa tukea ympäristöahdistuksen lievittämiseen. Sieltä löytyy kirjoituksia ympäristötunteisiin liittyen sekä harjoituksia, joiden avulla voi käsitellä tunteita yksin tai ryhmässä.
Webbplatsens språk: 
https://www.ymparistoahdistus.fi/

Visa mera
Hiilineutraalisuomi.fi julkaisee tutkimustietoa ja työkaluja hiilineutraalin Suomen rakentamiseksi. Sivustolle on koottu artikkeleita ja webinaareja aiheesta.
Webbplatsens språk: 
https://hiilineutraalisuomi.fi/

Visa mera
Lahden kaupungin ympäristövahti kertoo kaupungin toimenpiteistä ja mittareista, joilla pienennetään päästöjä ja seurataan toimien vaikutusta.
Webbplatsens språk: 
https://lahdenymparistovahti.fi/

Visa mera
Metsähallituksen sivulla esitellään kulttuuriperinnön, perinneympäristöjen ja luonnonsuojelua, ympäristönhoitoa, kestävän luontomatkailun periaatteita ja esimerkkejä luonnonsuojelualueilla, erämaa-alueilla ja suojeluohjelmakohteilla.
Webbplatsens språk: 
https://www.metsa.fi/luonto-ja-kulttuuriperinto/

Visa mera
Terveyskirjaston sivuilla on julkaistu tarkistettu ja ajantasaistettu versio Jouko Tuomiston teoksesta, joka vastaa lukuisiin ympäristöä ja terveyttä koskeviin kysymyksiin.
Webbplatsens språk: 
https://www.terveyskirjasto.fi/sisalto/arsenikista-oljyyn-100-kysymysta-ymparistosta-ja-terveydesta

Visa mera
Valtioneuvoston kanslian julkaisema sivusto tarjoaa tietoa kestävästä kehityksestä, kestävän kehityksen toimikunnan työstä, Agenda2030:sta ja yhteiskuntasitoumuksesta.
Webbplatsens språk: 
https://kestavakehitys.fi/etusivu

Visa mera
Oppimateriaali kestävästä arjesta ja kiertotaloudesta alakoulun vuosiluokille 3–6. Oppimateriaali sisältää yli 80 valmista oppituntia ja neljän kestävää arkea tavoittelevan ihmisen tarinat. Materiaali sopii muun muassa äidinkielen ja kirjallisuuden, maantiedon, kuvataiteen sekä elämänkatsomustiedon opetukseen. Aineiston käyttö edellyttää rekisteröitymistä.
Webbplatsens språk: 
https://www.oph.fi/fi/tilastot-ja-julkaisut/julkaisut/kierroksia

Visa mera
Ympäristöjärjestöjen metsäkarttaan on koottu tietoa kiireellistä suojelua vaativista kohteista ympäri Suomea. Kartta on kooste useista eri suojeluesityksistä ja -hankkeista.
Webbplatsens språk: 
http://www.metsakartat.fi/

Visa mera
Valonian sivuilta voi etsiä materiaalia kestävästä kehityksestä, ympäristökasvatuksesta ja -tietoisuudesta, vesiensuojelusta sekä liikenteestä ja yhdyskuntarakenteesta.
Webbplatsens språk: 
https://www.valonia.fi/

Visa mera
WWF:n Green Office on toimistoille tarkoitettu ympäristöpalvelu, jonka avulla työpaikat voivat vähentää ympäristökuormitustaan ja samalla saavuttaa säästöjä materiaali- ja energiakustannuksissa.
Webbplatsens språk: 
https://wwf.fi/greenoffice/

Visa mera
Pimeä taivas kiinnittää huomiota taivaan pimeyteen ja sitä häiritsevään ylimääräiseen valaistukseen. Sivustolla kerrotaan, mitä hukkavalo on, miten se vaikuttaa luontoon ja miten hukkavaloa voidaan vähentää.
Webbplatsens språk: 
https://www.ursa.fi/pimeataivas/

Visa mera
Ilmastovahdista voi seurata Tampereen kaupungin ilmastonsuojelun toimenpiteitä ja niiden vaikutuksia.
Webbplatsens språk: 
https://ilmastovahti.tampere.fi/

Visa mera
Biomassa-atlas tuo kartalle biomassatiedot. Tietoa voi hakea maankäytöstä, metsävaroista, hakkuista, peltokasvien tuotannostasekä teollisuuden ja yhdyskuntien biohajoavista jätteistä ja lietteistä. Sivustossa on kuvailtu tarkemmin erityyppisiä biomassoja.
Webbplatsens språk: 
https://www.luke.fi/biomassa-atlas/

Visa mera

Sidor