Miljöskydd

Fler länkar från menyn Ämnen
Ympäristönmuutosta ja sen tutkimusta käsittelevä oppimateriaali sisältää 10 lyhyttä videopätkää ja niihin liittyvää lisäaineistoa. Mukana on tieteellisiä artikkeleita, lisäkysymyksiä ja projekti-ideoita. Materiaali on suunnattu yläasteelle ja lukioon.
Webbplatsens språk: 
https://luonnonmonimuotoisuus.fi/

Visa mera
Toimittaja Niina Mäkeläinen etsii vastauksia viisivuotiaan lapsensa esittämiin vaikeisiin kysymyksiin, jotka liittyvät ympäristönmuutokseen. Sarja on kuunneltavissa Yle Areenassa.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/audio/1-50738685

Visa mera
Kansainvälisen luontopaneeli IPBES:n julkaisema laaja raportti maailman luonnon tilasta ja monimuotoisuuden köyhtymisestä. Siinä ennustetaan vaihtoehtoisia tulevaisuudennäkymiä seuraaville vuosikymmenille.
Webbplatsens språk: 
https://ipbes.net/global-assessment

Visa mera
Suomen ympäristökeskuksen palvelussa esitellään ja jaetaan toteutettuja toimenpiteitä, jotka edistävät ilmastonmuutoksen hillintää, kiertotaloutta ja luontokadon pysäyttämistä. Palvelu on tarkoitettu kunnille, yrityksille, järjestöille, asukkaille jne.
Webbplatsens språk: 
https://kestavyysloikka.ymparisto.fi/

Visa mera
Varhaiskasvatuksen, alkuopetuksen ja perusopetuksen tueksi julkaistut oppaat tarjoavat tietoa ja toimintavinkkejä luonnon monimuotoisuuden käsittelemiseen lasten ja nuorten kanssa.
Webbplatsens språk: 
https://vihrealippu.fi/luonnonkirjo/

Visa mera
Aiheina mitä on biodiversiteetti, kuinka luonnon monimuotoisuutta suojellaan sekä Australian ainutlaatuinen luonto.
Webbplatsens språk: 
https://australian.museum/learn/science/biodiversity/

Visa mera
Rion ympäristökokouksessa solmitun kansainvälisen sopimuksen tavoitteena on maapallon luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja kestävä kehitys. Sivuilla on mm. sopimuksen historia, sopimusteksti, vaikutustavat, ohjelmat sekä raportteja.
Webbplatsens språk: 
https://www.cbd.int

Visa mera
Kestävän kehityksen aiheita Afrikan näkökulmasta. Artikkeleita ja uutisia esim. ruokatilanteesta, maanviljelystä, reilusta kaupasta, vesitaloudesta, energiasta, biodiversiteetistä sekä organisaatioita ja muita tiedonlähteitä.
Webbplatsens språk: 
https://allafrica.com/sustainable

Visa mera
WCMC:n ohjelmat keskittyvät viiteen erikoisalueeseen: lajiensuojelu, suojelualueet, metsät, meret ja kansallinen biodiversiteetin säilyttäminen. Niiden lisäksi toiminnan kohteena ovat alueet, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa eniten.
Webbplatsens språk: 
https://www.unep-wcmc.org

Visa mera
Luontopaneeli on riippumaton, tieteellinen asiantuntijapaneeli, joka tukee luontopolitiikan suunnittelua ja päätöksentekoa. Luontopaneeli kokoaa luonnon monimuotoisuutta koskevaa tutkimustietoa päättäjien, asiantuntijoiden ja kansalaisten hyödynnettäväksi.
Webbplatsens språk: 
https://luontopaneeli.fi/

Visa mera
Raportissa esitellään toimintamalli, jolla pyritään säilyttämään luonnon monimuotoisuus siirtämällä arvokasta lajistoa turvaan esimerkiksi rakennustyömaan alta.
Webbplatsens språk: 
http://hdl.handle.net/10138/302661

Visa mera
Sitran julkaisu kokoaa yhteen eri tieteenaloilla käytävää luontosuhteita, luontokäsityksiä ja sivistystä koskevaa ajankohtaista keskustelua.
Webbplatsens språk: 
https://www.sitra.fi/julkaisut/ihminen-osana-elonkirjoa/

Visa mera
WWF:n raportti kertoo luonnon monimuotoisuuden muutoksista, selkärankaisten eläinten määrän vähenemisestä ja kestävän kehityksen tavoitteista.
Webbplatsens språk: 
https://wwf.fi/mediabank/11561.pdf

Visa mera
Oppaassa kuvataan toimintamalleja ja ratkaisuja, joiden avulla asukkaat voivat edistää lähiluonnon monimuotoisuutta kaupungeissa. Opas sisältää esimerkkejä mm. Tampereen Vuoreksesta ja Peltolammilta.
Webbplatsens språk: 
https://www.tampere.fi/sites/default/files/2022-12/osallistavan_luonnonhoiton_opas.pdf

Visa mera
Julkaisu tarjoaa tietoa valtakunnallisesti arvokkaista kivikoista, kivikkokerrostumien syntymekanismista, levinneisyydestä ja kivikkojen luontotyypeistä.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-11-4795-1

Visa mera
Luonnontila-verkkopalvelussa voi tutustua Suomen luonnon monimuotoisuuden tilaan ja kehitykseen. Elinympäristöt on jaettu lajiston ja luontotyyppien uhanalaisuuden arviointeja mukaillen yhdeksään pääelinympäristötyyppiin. Niitä ovat muun muassa metsät, suot, sisävedet, tunturit, maatalousympäristöt ja rakennetut ympäristöt.
Webbplatsens språk: 
https://luonnontila.fi/

Visa mera
Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston maksuton, kaikille avoin kokonaisuus tarjoaa tutkittua tietoa kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen eri teemoista sekä ympäristön monimuotoisuudesta. Opintokokonaisuus koostuu neljästä kurssista.
Webbplatsens språk: 
https://www.jyu.fi/fi/avoin-yliopisto/opinnot/planetaarinen-hyvinvointi-opinnot-avoimessa-yliopistos...

Visa mera