Kommunikation. Journalistik. Mediefostran

Fler länkar från menyn Ämnen
Julkaisussa tarkastellaan sitä, miltä osin tietokirjallisuuden näkyvyys on siirtynyt verkkoon, mitä mahdollisuuksia sosiaalinen media tarjoaa tietokirjallisuuden näkyvyydelle, mistä lukijat saavat tietoa uusista tietokirjoista ja minkä tyyppisistä kirjoista puhutaan. Lisäksi käsitellään sitä, miten tietokirjallisuus näkyy perinteisissä sanoma- ja aikakauslehdissä.
Webbplatsens språk: 
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/160806/Maaria_Linko_Tietokirjallisuuden_n_kyvyys_se...

Visa mera
Julkaisuun on koottu tietoja vuosina 2009–2013 tehdyistä tutkimuksista 12–29-vuotiaiden nuorten median käytöstä ja mediakulttuurista.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/materiaali/nuorten-mediamaailma-pahkinankuoressa/

Visa mera
Julkaisu auttaa aikuisia ymmärtämään nuoriin ja mediaan liittyviä ilmiöitä ja keskustelemaan niistä nuorten kanssa. Oppaassa käsitellään muun muassa mediataitoja ja -vaikuttamista, julkisuutta ja yksityisyyttä, pelaamista, minäkuvaa ja seksuaalisuutta sekä digihyvinvointia. Opas sisältää sanaston, lukuvinkkejä ja lisämateriaaleja.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/materiaali/medianuoruus-opas-aikuisille/

Visa mera
Media Guide on englanniksi ja arabiaksi julkaistu aikuisille suunnattu medialukutaito-opas. Se tarjoaa työkaluja median sisältöjen analyysiin ja luotettavuuden arviointiin. Opas sisältää esimerkkejä Suomen ja muiden länsimaiden sekä Lähi-idän mediasta.
Webbplatsens språk: 
https://mediaguide.fi/

Visa mera
Mediakasvatusseura on tuottanut nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille mediakasvatusosaamista vahvistavan verkkokurssikokonaisuuden sekä organisaatioiden toimintaa tukevan työkalupaketin. Verkkokurssit tarjoavat tietoa nuorten digitaaliseen arkeen liittyvissä kysymyksissä sekä välineitä nuorten digihyvinvoinnin tukemiseen. Työkalupaketti on tarkoitettu avuksi organisaation toiminnan ja someviestinnän suunnitteluun.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/digivoimaa/

Visa mera
Juttutyypit-oppimateriaalista löytyy aakkosellinen lista erityyppisistä lehtijutuista (esim. analyysi, arvostelu, haastattelu, henkilökuva) sekä syventäviä näkökulmia journalismin piirteisiin, huumoriin ja visuaalisuuteen sekä sosiaalisen median vaikutukseen journalismissa.
Webbplatsens språk: 
https://juttutyypit.fi/

Visa mera
Erityisesti nuorisotyöhön tarkoitettu materiaali valottaa henkilöjuttujen avulla julkaisemiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Se antaa työkaluja pohtia julkaisemista, mediaa ja julkisuutta, kuten sitä, mitä tulee ottaa huomioon ennen kuvien, videoiden ja tekstien julkaisemista
Webbplatsens språk: 
https://www.aikakausmedia.fi/media/1234/nuoret_estardille_2017_web.pdf

Visa mera
Kaikille avoimessa verkkokoulutuksessa käsitellään median roolia yhteiskunnassa, tiedon luotettavuutta, mediassa tapahtuvaa vuorovaikutusta sekä sosiaalisen median hyödyntämistä työssä.
Webbplatsens språk: 
https://www.eoppiva.fi/koulutukset/medialukutaito-julkishallinnossa/

Visa mera
Aikakausmedian selvitys 7–15-vuotiaiden mediankäyttötottumuksista ja siitä, miten vanhemmat suhtautuvat lasten ja nuorten käyttämiin mediasisältöihin.
Webbplatsens språk: 
https://www.aikakausmedia.fi/tietoa-tutkimuksia/lasten-ja-nuorten-mediapaeivae/

Visa mera
Oppaassa käydään läpi tilanteita, joihin journalisti voi verkkovihan vuoksi joutua. Opas antaa vinkkejä siihen, miten näissä tilanteissa kannattaa toimia ja miten turvata yksityisyyttään. Lisäksi käsitellään verkkovihan aiheuttamia seurauksia henkiselle hyvinvoinnille ja niistä selviytymistä.
Webbplatsens språk: 
https://www.jokes-saatio.fi/journalistin-verkkovihaopas/

Visa mera
Johanna Vehkoo kertoo misinformaatiosta verkossa, siitä millaista valheellista tai värittynyttä tietoa verkossa liikkuu ja miten tämän ilmiön eri muodot voi tunnistaa.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastokaista.fi/johanna-vehkoo-misinformaatio-verkossa-miksi-siihen-uskotaan-ja-miten-...

Visa mera
Verkkoviha-tutkimushankkeessa on tarkasteltu verkkovihan tuottajia ja levittäjiä sekä heidän toimintatapojaan ja motiivejaan. Lisäksi tuotettiin tietoa myös rangaistavan vihapuheen tekijöistä ja heidän verkostoistaan.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-298-5

Visa mera
Julkaisussa on selvitetty, miten teknologinen kehitys on vaikuttanut mediympäristön ja digitaalisen vallan luonteeseen. Lisäksi pohditaan, mitä portinvartijuus tarkoittaa digitaalisella aikakaudella ja mitä se voisi parhaimmillaan yhteiskunnan kannalta olla.
Webbplatsens språk: 
https://www.sitra.fi/julkaisut/portinvartijuus-digitaalisella-aikakaudella/

Visa mera
STT keräsi yhdessä sosiaalisen median asiantuntijoiden kanssa vinkit, joilla voi tarkistaa lähteet sosiaalisessa mediassa.
Webbplatsens språk: 
https://stt.fi/lahdekritiikki-somessa/

Visa mera
Mille tahoille on turvallista antaa omia tietoja? Miksi poliittinen propaganda leviää? Miten arvioida asiantuntijan asiantuntemusta? Mitä tarkoittaa olla digitaalisesti lukutaitoinen? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan Faktabaarin julkaisemassa oppaassa, joka on julkaistu myös englanniksi.
Webbplatsens språk: 
https://faktabaari.fi/dil/

Visa mera
Yksittäisten netinkäyttäjien antamat ja heistä kerätyt tiedot kasaantuvat valtavaksi tietomääräksi, big dataksi. Tietomassat kertyvät esimerkiksi paikannustiedoista, tiedonhakuja tekemällä ja sosiaalisen median sisällöistä. Mediakasvatuksen tueksi tarkoitettu opas sisältää perustietoa ja tehtäviä big datasta. Siinä keskitytään erityisesti netinkäyttäjien tietojen keräämiseen ja kerätyn tiedon käyttötarkoituksiin.
Webbplatsens språk: 
https://www.mediataitokoulu.fi/tehtavapankki/digisammon-takojat/

Visa mera
Työkalupakki sisältää monilukutaitoa vahvistavia materiaaleja nuorille sekä heidän opettajilleen. Materiaali on suunnattu erityisesti ammattioppilaitoksissa opiskeleville. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä monilukutaidon ja hyvinvoinnin yhteyksistä sekä tarjota työkaluja ammatillisille opettajille.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/materiaali/monilukutaitoa-vahvistamassa-materiaalit/

Visa mera