Familje- och förmyndarskapsrätt

Fler länkar från menyn Ämnen
Tietoa perintöoikeudesta, avioliittoa ja perhettä koskevista lakiasioista sekä asiakirjamalleja.
Webbplatsens språk: 
http://www.lakiopas.com

Visa mera
Eduskunnan kirjaston tietopaketissa käsitellään valtiopäivätoimia, jotka liittyvät avioliittoa ja parisuhdetta koskevaan lainsäädäntöön.
Webbplatsens språk: 
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/kotimainen_oikeus/parisuhdelaista...

Visa mera
Oppaassa on vinkkejä ja keinoja, joiden avulla voi varautua tilanteeseen, jossa ei pysty enää hoitamaan asioitaan. Oppaassa käydään konkreettisesti, käytännön vinkein ja tapausesimerkein läpi oikeudellisen ennakoinnin keinoja, kuten hoitotahtoa ja edunvalvontavaltuutusta. Opas on tarkoitettu erityisesti ikääntyville, eläkeläisille, varhaisvaiheen muistisairaille ihmisille ja sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle neuvontatyön tueksi. Opas on julkaistu myös ruotsiksi.
Webbplatsens språk: 
https://sumut.fi/wp-content/uploads/2020/03/opas-oikeudelliseen-ennakointiin_FI_LR-1.pdf

Visa mera
Oikeuslaitoksen kerrotaan lyhyesti avioliitosta, esteiden tutkinnasta sekä siviilivihkimisestä.
Webbplatsens språk: 
https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiat/perheasiat/avioliitto.html

Visa mera
Digi- ja väestötietoviraston sivulla voi tutkia eri parisuhdemuotojen - avioliiton, avoliiton ja rekisteröidyn parisuhteen - vaikutuksia puolisoiden oikeuksiin ja velvollisuuksiin.
Webbplatsens språk: 
https://www.suomi.fi/kansalaiselle/parisuhde-ja-perhe/parisuhde/opas/tietoa-eri-parisuhdemuodoista

Visa mera
Suomi.fi:stä löytyy tulostettava avioerohakemus-lomake. Sen ohessa on tietoa avioerosta ja ohjeita lapsia koskevista sopimuksista eron yhteydessä.
Webbplatsens språk: 
https://www.suomi.fi/palvelut/lomake/avioerohakemus-karaja-ja-hovioikeudet/0d44247f-8a5d-47c0-b212-d...

Visa mera
Tietopaketti kaikille, jotka pohtivat omien tai läheisensä asioiden hoitoa sitten, kun ei itse pysty niitä enää hoitamaan. Oppaassa kerrotaan muun muassa, mitä edunvalvonta on, milloin tarvitaan edunvalvoja ja mitä tarkoittaa edunvalvontavaltuutus.
Webbplatsens språk: 
https://www.suomi.fi/oppaat/edunvalvonta

Visa mera
Opas muistisairaalle ja hänen läheisilleen sisältää tietoa ihmisoikeuksista, potilaan oikeuksista, sosiaaliturvasta ja -tuista, oikeusturvasta, tulevaisuuteen varautumisesta sekä edunvalvonnasta. Sosiaaliturva-osa sisältää tietoa palvelutarpeen selvittämisestä, oikeudesta saada neuvontaa, asiakasmaksuista, asunnon muutostöistä ja työn avustuksista, asumistuesta, hoitotuesta, henkilökohtaisesta avusta, kotipalvelusta ja -sairaanhoidosta, kuljetuspalvelusta sekä kuntoutuksesta, lääke- ja matkakorvauksista, omaishoidon tuesta, palveluseteleistä, terveydenhuollon maksukatosta, toimeentulotuesta ja verotuksesta.
Webbplatsens språk: 
https://www.muistiliitto.fi/application/files/6815/0962/0751/Oikeusopas_2017.pdf

Visa mera
Digi- ja väestötietoviraston sivuilta löytyvät organisaation itsensä ja väestötietojärjestelmän esittely, osoitepalvelu, ohjeet muuttoilmoituksen tekemisestä sekä ohjeet tietojen luovutuksen estämiseksi. Tietoa ja lomakkeita on myös avioliiton esteiden tutkinnasta, siviilivihkimisestä, nimenmuutosasioista ja perukirjojen osakasluetteloiden vahvistamisesta.
Webbplatsens språk: 
https://dvv.fi/

Visa mera
Opas on suunnattu täysi-ikäisen henkilön edunvalvontaan ja edunvalvontavaltuutukseen liittyvistä kysymyksistä kiinnostuneille. Edunvalvonnan lisäksi oppaassa käydään läpi erilaisia kevyempiä vaihtoehtoja hoitaa pankki-, sijoitus- ja vakuutusasioita toisen puolesta. Se sisältää esimerkkejä muistisairaan henkilön asioiden hoidosta, toisen puolesta asioinnista valtakirjan avulla, tilinkäyttöoikeuksien antamisesta ja pankkitunnusten käyttämisestä.
Webbplatsens språk: 
https://www.fine.fi/oppaat/julkaisu/taysi-ikaisen-edunvalvonta-ja-pankki-vakuutus-ja-sijoitusasioide...

Visa mera
Omissa käsissä opastaa, missä tilanteessa ja miten edunvalvontavaltuutus on hyvä tehdä. Oppaaseen on koottu myös usein kysytyt kysymykset aiheesta.
Webbplatsens språk: 
https://omissakasissa.fi/

Visa mera
Ero puolisosta -opas kertoo, mitä kaikkea erotessa pitää ottaa huomioon ja mistä saa tarvittaessa apua.
Webbplatsens språk: 
https://www.suomi.fi/oppaat/ero

Visa mera
Selkokielinen opas muistisairaalle ja hänen läheisilleen sisältää tietoa ihmisoikeuksista, potilaan oikeuksista, sosiaaliturvasta ja -tuista, oikeusturvasta, tulevaisuuteen varautumisesta sekä edunvalvonnasta. Sosiaaliturva-osa sisältää tietoa palvelutarpeen selvittämisestä, oikeudesta saada neuvontaa, asiakasmaksuista, asunnon muutostöistä ja työn avustuksista, asumistuesta, hoitotuesta, henkilökohtaisesta avusta, kotipalvelusta ja -sairaanhoidosta, kuljetuspalvelusta sekä kuntoutuksesta, lääke- ja matkakorvauksista, omaishoidon tuesta, palveluseteleistä, terveydenhuollon maksukatosta, toimeentulotuesta ja verotuksesta.
Webbplatsens språk: 
https://www.muistiliitto.fi/application/files/7814/8666/4159/Oikeusopas_selkokielella.pdf

Visa mera
Jokaisella tulee olla etu- ja sukunimi.
Webbplatsens språk: 
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2017/20170946

Visa mera
Etunimien antamista ja sukunimen määräytymistä säädellään Suomessa nimilailla. Kielitoimiston ohjepankissa kerrotaan yleistajuisesti nimilain sisällöstä: millaisen etunimen lapselle voi antaa, miten lapsen sukunimi määräytyy, miten nimeään voi muuttaa?
Webbplatsens språk: 
http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/280

Visa mera
Suomi.fi:n tietopaketti erotilanteeseen valaisee, mitä erossa tapahtuu, ohjaa oikeudelliseen apuun, opastaa tukipalveluiden ääreen ja löytämään apua jaksamisessa.
Webbplatsens språk: 
https://www.suomi.fi/kansalaiselle/parisuhde-ja-perhe/ero-puolisosta

Visa mera
Suomi.fi:n lomake avoeron omaisuuden erottelukirjan tai -hyvistyksen rekisteröintiin. Sivulta löytyy ohjaus palvelusivulle, jossa kerrotaan avoliiton purkautumiseen liittyvien asiakirjojen rekisteröinnistä ja ohjataan oikeaan lakipykälään.
Webbplatsens språk: 
https://www.suomi.fi/palvelut/lomake/avoliittoasioiden-rekisteri-rekisterointi-ilmoitus-digi-ja-vaes...

Visa mera
Tietoja vanhemmuuden vahvistamisesta ja kumoamisesta ja niiden vaikutuksista.
Webbplatsens språk: 
https://dvv.fi/vanhemmuuden-vahvistaminen

Visa mera
Eduskunnan kirjaston tietopaketti vanhemmuuslain valmistelusta. Valmisteluaineiston lisäksi se sisältää asian eduskuntakäsittelyyn liittyviä asiakirjoja, oikeusvertailua muista maista, tutkimus- ja kirjallisuuslähteitä sekä uutisointia aiheesta.
Webbplatsens språk: 
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/kotimainen_oikeus/LATI/Sivut/vanh...

Visa mera
Avioliiton esteet tutkitaan aina ennen avioliittoa. Nyt tutkinnan voi pyytää verkossa.
Webbplatsens språk: 
https://evl.fi/asiointi/avioliiton-esteiden-tutkinta-2/

Visa mera