11 osumaa haulle. Näytetään 1 - 11 tulosta.
Virtuaalinen vanha kirjasuomi eli Vvks on oppilaitoksille ja kaikille vanhasta suomen kielestä kiinnostuneille tarkoitettu oppimateriaali. Se sisältää äänne- ja muoto-oppia sekä lauseoppia käsittelevät osiot, tekstejä ja tekstikatkelmia 1500-, 1600- ja 1700-luvuilta, harjoituksia sekä katsauksen vanhaan kirjallisuuteen.
Sivuston kieli: 
http://www.helsinki.fi/vvks/

Näytä enemmän
Teoksen avulla voi perehtyä oppineiden ja rahvaan sekä suullisten ja kirjallisten kulttuurien suhteisiin uuden ajan alun Suomessa. Kirja tarjoaa vastauksen muun muassa seuraaviin kysymyksiin: miten reformaatioajan oppineet käsittivät suomalaisen rahvaan tavat ja laulut, missä kulkee rukouksen ja loitsun raja, keiden kaikkien laulukieli oli kalevalamitta ja mitä sille tapahtui, kun suomen kieli muuttui reformaation myötä myös kirjalliseksi kieleksi.
Sivuston kieli: 
https://oa.finlit.fi/site/books/10.21435/skst.1427/

Näytä enemmän
Miten ja milloin kirjoitustaito yleistyi Suomessa? Minne ja mistä aiheista ihmiset kirjoittivat? Täällä voi tutustua itseoppineiden kansanihmisten teksteihin vuosilta 1664–1918. Sivusto sopii kaikille Suomen kirjallisen kulttuurin vaiheista ja kansanelämästä kiinnostuneille. Koulujen käyttöön löytyy oppimistehtäviä moniin eri tarkoituksiin.
Sivuston kieli: 
https://kynallakyntajat.finlit.fi/

Näytä enemmän
Verkkokokoelma sisältää 1600-luvun maakirjakarttoja (geometriset maakirjat) digitoituina kuvatiedostoina. Kartta-aineisto sisältää fyysisen ympäristön kuvailun lisäksi myös taloudellisia ja verotuksellisia tietoja. Karttoja voi hakea lääniluettelosta tai karttakuvasta.
Sivuston kieli: 
https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/14138

Näytä enemmän
Julkaisussa Tauno Perälä kuvaa Turun kaupungin historiaa, kaupunkialueen kehitystä, asukkaita, hallintoa, kirkkoa ja koulua kaupungissa sekä Turun linnaa 1600-luvulla.
Sivuston kieli: 
https://thy.fi/wp-content/uploads/2011/09/THArk18s85-155.pdf

Näytä enemmän
Löytöpaikkansa mukaan nimetty Codex Aitolahti on 1640-luvulla laadittu suomenkielinen käännös ns. kuningas Kristofferin laista vuodelta 1442. Maanlaki koostuu 14 kaaresta, joita ovat mm. Kuninkaankaari, Naimiskaari, Perintökaari, Maakaari, Kauppakaari ja Rauhavalan kaari. Suomenkielisen lakikirjan lisäksi koodeksi sisältää ruotsinkielisiä kirjeitä, määräyksiä ja ohjeita.
Sivuston kieli: 
https://editiot.finlit.fi/exist/apps/codex-aitolahti/index.html

Näytä enemmän
Täällä voi tutustua kirkonmies Martinus Olavin 1580-luvulla laatimaan käännökseen kuningas Kristofferin maaseutuväestöä koskeneesta maanlaista. SKS:n arkistossa säilytettävä käsikirjoitus on nimetty lahjoittajansa J. J. Nordströmin mukaan.
Sivuston kieli: 
https://editiot.finlit.fi/exist/apps/martti/index.html

Näytä enemmän
Ella Viitaniemen toimittamassa kirjassa tarkastellaan sitä, milla eri tavoilla kirkko ja papisto vaikuttivat ihmisten elämään ja yhteiskunnan toimintaan 1600–1800-lukujen välisenä aikana. Aihetta lähestytään kolmen teeman kautta: papisto ja perhe yhteisön osana, kirkko yhteisesti rakennettuna tilana sekä kirkko vuorovaikutuksen, tiedon ja politiikan areenana.
Sivuston kieli: 
https://oa.finlit.fi/site/books/e/10.21435/ht.289/

Näytä enemmän
Matrikkeli käsittää ajan lääninhallinnon syntymisestä vuonna 1634 isoon vihaan. Siihen on otettu mukaan valtion alue- ja paikallishallinnon, lääninhallitusten ja niiden alaisten kihlakuntien virkamiehet lukuun ottamatta nimismiehiä.
Sivuston kieli: 
https://sites.google.com/site/mattiwalta/httpssitesgooglecomsitemattiwaltavirkamiehet

Näytä enemmän
Sarjassa seurataan rantasalmelaisen Kiiskisen suvun ja satakuntalaisen Teukun suvun tarinoita läpi 1500-1600-luvun myrskyisten vuosien. Sarja perustuu historioitsija Perttu Immosen kirjoittamaan kirjaan Suomen rahvaan historia.
Sivuston kieli: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-4392345

Näytä enemmän