Suomen poliittinen järjestelmä, hallitusmuoto ja valtiosääntö. Eduskunta ja vaalit.

Enemmän linkkejä Aiheet-valikosta
65 osumaa haulle. Näytetään 1 - 30 tulosta.
Kansan Arkiston verkkonäyttelyssä kerrotaan miten punaisesta väristä tuli vapautustaistelun tunnusmerkki ja työväenluokan kansainvälisyyden ja aatteellisuuden symboli ja miten Suomen työväenliike otti punaisen järjestölipun käyttöönsä vuodesta 1897.
Sivuston kieli: 
http://www.kansanarkisto.fi/punaliput

Näytä enemmän
Vuonna 2017 tulee kuluneeksi sata vuotta Suomen itsenäistymisestä ja vuonna 2018 sisällissodasta. Työväenliike osallistuu merkkivuosien viettoon mm. esittelemällä suomalaisen työväenliikkeen historiaa. Sivuilla tiedotetaan tapahtumista, jotka liittyvät Suomen juhlavuoden muistamiseen ja työväenliikkeeseen.
Sivuston kieli: 
http://www.tyovaenliike.fi/

Näytä enemmän
Eduskunnan julkaisema teos perehdyttää Suomen valtiolliseen kehitykseen ruotsinvallan, autonomian ja itsenäisyyden ajalla. Myös tulevaisuuden näkymiä pohditaan. Teos sopii historian ja yhteiskuntaopin opetukseen sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Osa teksteistä on kuunneltavissa podcasteina.
Sivuston kieli: 
https://www.eduskunta.fi/verkkoteos/valtiopolitiikan-pitka-kaari/

Näytä enemmän
Tietopaketin avulla selviää, mistä eduskuntavaaleissa on kyse. Vaalilainsäädännön, vaalien keskeisten periaatteiden ja mm. vaalirahoitusta koskevien seikkojen lisäksi käydään läpi vaalien aikatauluun ja toimittamiseen, puolueisiin, ehdokkaisiin, äänestäjiin ja vaalien tulokseen liittyviä aiheita.
Sivuston kieli: 
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/yhteiskunta/eduskuntavaalit-tieto...

Näytä enemmän
Tietopaketissa tarkastellaan sitä, miten ja miksi laillisesti valitut radikaalivasemmiston kansanedustajat suljettiin eduskuntatyöstä vuoteen 1931 mennessä. Sivusto sisältää tutkija Andrei Muravevin artikkelin "Suomesta Neuvostoliittoon vuosina 1918–1932 lähteneet poliittiset emigrantit ja heidän myöhempi kohtalonsa".
Sivuston kieli: 
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/yhteiskunta/historia/kansanvallan...

Näytä enemmän
Naiset saivat Suomessa 110 vuotta sitten täyden äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden. Tietopaketissa selvitetään, miten äänioikeusuudistus onnistuttiin toteuttamaan ja miten poliittisen kansalaisuuden myöntäminen näkyi naisten vaalikäyttäytymisessä.
Sivuston kieli: 
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/yhteiskunta/historia/naisten-aani...

Näytä enemmän
Eduskunnan kirjasto on julkaissut verkossa vuonna 1997 painettuna ilmestyneen kirjan Suomen ensimmäisistä naiskansanedustajista. Kirja tarkastelee siirtymistä yksikamariseen eduskuntaan ensimmäisten kansanedustajanaisten kautta. Myös naisten äänioikeuden historiaa esitellään lyhyesti.
Sivuston kieli: 
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/eduskunta/yksi-kamari-kaksi-sukup...

Näytä enemmän
Suomen Eduskunnan historia -tietopaketti sisältää tietoa Eduskunnan syntyvaiheista, säätyvaltiopäivien vakiintumisen ajasta, Eduskuntauudistuksesta vuonna 1906, Eduskunnasta autonomian aikana sekä Suomen itsenäisyyden aikana. Sivuilla on esitelty tietoa aikakausien poliittisista tapahtumista, ajankuvaa ja sanasto. Historiaan voi myös tutustua videoiden avulla.
Sivuston kieli: 
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/historia/Sivut/default.aspx

Näytä enemmän
Nuorten eduskunta -sivun selkeä ja havainnollinen paketti siitä, kuinka lakeja säädetään Suomessa. Klikkaa auki vaihe vaiheelta.
Sivuston kieli: 
https://www.eduskunta.fi/FI/NuortenEduskunta/nain_lakeja_tehdaan/Sivut/default.aspx

Näytä enemmän
Nuorten eduskunnan Demokratian polku -kokonaisuudessa kuvataan Suomen edustuksellisen kansanvallan kehittymistä Porvoon valtiopäivistä nykyaikaan lyhytelokuvilla.
Sivuston kieli: 
https://www.eduskunta.fi/FI/NuortenEduskunta/demokratian-polku/Sivut/default.aspx

Näytä enemmän
Valtioneuvoston eli valtion hallituksen tehtävä ja rakenne esitellään tässä osassa Valtioneuvoston sivuja. Hallituksen muodostaminen kuvaillaan, pääministerin tehtävä, ministerivaliokuntien ja -työryhmien tehtävät sekä hallituksen neuvottelut kuvaillaan. Tietoa löytyy myös EU-asioiden käsittelystä sekä hallituksen ja eduskunnan työskentelystä. Sivuilla on myös historiaa sekä hallituksen ja ministerit vuodesta 1917.
Sivuston kieli: 
https://valtioneuvosto.fi/tietoa

Näytä enemmän
Valmiuslaki, joka voidaan ottaan käyttöön poikkeusoloissa, jotta voidaan suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo, maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.
Sivuston kieli: 
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20111552

Näytä enemmän
Oikeusministeriön vaalisivuille on koottu tietoa vaaleista, kansanäänestyksistä, puolueista, vaalirahoituksesta sekä kansalaisten osallistumisesta yleensä. Sivuilla julkaistaan myös vaalien tulostiedot ja muuta vaaleihin liittyvää tilastotietoa.
Sivuston kieli: 
https://www.vaalit.fi

Näytä enemmän
Tilastosta löytyvät äänestystiedot vuodesta 1983 eteenpäin. Siitä voi tutkia äänioikeutettujen, äänestäneiden ja hylättyjen äänten määrää sekä äänestysprosenttia mm. alueittain ja sukupuolen mukaan.
Sivuston kieli: 
http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__vaa__evaa__evaa_as/010_evaa_2019_tau_110.px

Näytä enemmän
Oikeusministeriön sivu, jolta löytyy perustietoa presidentinvaalista, ehdokasasettelusta ja äänioikeudesta. Sivulla on mainittu seuraavan presidentinvaalin ajankohta.
Sivuston kieli: 
https://vaalit.fi/presidentinvaali

Näytä enemmän
Vaalit.fi:n tietoa eduskuntavaaleista, äänikelpoisuudesta niissä, ehdokasasettelusta, vaalipiireistä ja ääntenlaskennasta.
Sivuston kieli: 
https://vaalit.fi/eduskuntavaalit

Näytä enemmän
Ylen Elävässä arkistossa voi kuunnella Suomen itsenäisyysjulistuksen P. E. Svinhufvudin Suomen kansalle lukemana joulukuun 6. päivänä 1917.
Sivuston kieli: 
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/11/08/suomen-itsenaisyysjulistus

Näytä enemmän
Tietopaketissa kerrotaan vaaleista, jotka eivät ole noudattaneet vaalikausien normaalirytmiä. Tarkastelussa erottuvat yhteiskunnalliset mullistukset vuosina 1918 ja 1930, sota-ajan poikkeusolot sekä 1970-luvun alkuvuodet, jolloin presidentin valta oli Suomessa vahvimmillaan.
Sivuston kieli: 
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/yhteiskunta/historia/tietopaketti...

Näytä enemmän
Haku numerolla ja vuodella tai tekstistä hakusanoilla, selaus ministeriön tai vuoden mukaan.
Sivuston kieli: 
http://www.finlex.fi/esitykset

Näytä enemmän
Eduskunnan kirjasto on koonnut suomalaisten valtiopäivien avajaispuheet vuosilta 1907-2006 julkaisuksi. Julkaisusta löytyvät myös Venäjän keisarien pitämät säätyvaltiopäivien avajaispuheet vuosilta 1809 ja 1863.
Sivuston kieli: 
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/julkaisut/Documents/ekij_8+2006.pdf

Näytä enemmän
Eduskunnan oikeusasiamiehen tehtävät, kantelun tekeminen, oikeusasiamiehen ratkaisut, hänen antamansa tiedotteet sekä julkaisut.
Sivuston kieli: 
https://www.oikeusasiamies.fi

Näytä enemmän
Kansan Arkisto tallentaa työväenliikkeen ja kansalaisjärjestöjen perinnettä. Sivuilla tietoa arkiston kokoelmista, toiminnasta ja näyttelyistä.
Sivuston kieli: 
https://www.kansanarkisto.fi

Näytä enemmän
Sivusto sisältää kansanedustajien yhteystiedot ja tietoa Eduskunnan ja sen oikeusasiamiehen toiminnasta. Lisäksi sivuilla on tietoa lainsäädäntötoiminnasta, eduskunnan kansainvälisestä toiminnasta, valtiopäiväasiakirjoista sekä linkit Eduskunnan kirjastoon ja EU-asioihin.
Sivuston kieli: 
https://www.eduskunta.fi

Näytä enemmän
Täältä löytyvät suomen- ja ruotsinkieliset valtiopäiväasiakirjat vuosilta 1907–2000. Valtiopäiväasiakirjoista löytyvät käsiteltyjen asioiden asiakirjat, täysistuntopöytäkirjat ja puheet sekä asiahakemistot.
Sivuston kieli: 
https://avoindata.eduskunta.fi/digitoidut/

Näytä enemmän
Hallituksen esityksiä voi hakea viitetiedoista tai tekstistä tai numerolla. Uusimmat esitykset (vireillä olevat) ovat palvelun etusivulla.
Sivuston kieli: 
https://www.edilex.fi/he

Näytä enemmän

Sivut