Kirjan ja kirjapainotaidon historia

Enemmän linkkejä Aiheet-valikosta
15 osumaa haulle. Näytetään 1 - 15 tulosta.
Kirjahistoria-kokoelma sisältää Ruotsin ajan Fennica-kirjallisuuden monografia-aineiston lähes kokonaisuudessaan, kirjahistoriaan ja sen tutkimukseen liittyviä painatteita sekä kasvatukseen ja lastenkirjallisuuteen liittyvää aineistoa 1600-luvulta alkaen. Mukana on muun muassa oppikirjoja, aapisia, kirjakauppaluetteloita ja kirjastoluetteloita.
Sivuston kieli: 
https://digi.kansalliskirjasto.fi/collections?id=61

Näytä enemmän
Artikkelissa tutkitaan vanhan Viipurin hiippakunnan kirjakokoelmia, niiden alkuperää ja kohtaloa ja kirjahistoriaan tiivisti limittyviä kirjastojen historiaa ja koulutuksen historiaa. Artikkeli on julkaistu teoksessa Kirkkohistorian alueilla (Toim. Ilkka Huhta ja Juha Meriläinen. SKHST 217). Helsinki: SKHS, 2011.
Sivuston kieli: 
https://blogs.helsinki.fi/tvhlaine/files/2012/01/Vanhan-Viipurin-kirjahistoria1.pdf

Näytä enemmän
Digitaaliseen kirjastoon on koottu harvinaisia kirjoja, käsikirjoituksia, karttoja, filmejä ja valokuvia eri maista ja kulttuureista. Aineistoa voi selata esimerkiksi paikan, aikakauden ja aiheen mukaan. UNESCO:n ja usean eri kirjaston, arkiston ja muun instituution kanssa yhteistyönä tuotetun palvelun yhtenä tavoitteena on kulttuurienvälisen ymmärryksen lisääminen.
https://www.loc.gov/collections/world-digital-library/about-this-collection/

Näytä enemmän
Bibliografiaan on koottu tietoja eri kirjastojen, arkistojen ja museoiden kokoelmissa oleviin varhaismodernin ajan painatteisiin. Osasta löytyy myös linkki teoksen digitoituun versioon.
Sivuston kieli: 
https://www.ustc.ac.uk/

Näytä enemmän
Kansalliskirjaston luomassa verkkoteoksessa seurataan kirjan historiaa 1400-luvulta 1700-luvulle. Teoksessa kuvataan kirjan historian kulkua erityisesti taideteoksena. Sivustoon on koottu tietoa näiltä vuosisadoilta kirjapainon historiasta, painokirjainten kehityksestä, kuvituksen ja dekoroinnin muutoksista sekä kirjan yhteiskunnallisesta olemuksesta.
Sivuston kieli: 
https://extra.kansalliskirjasto.fi/verkkonayttelyt/kiehtovakirja/

Näytä enemmän
Sivusto kertoo British Libraryssa olevista Gutenbergin Raamatuista - niiden historiasta, säilyttämisestä ja meneillään olevasta digitalisoinnista. Näytteitä paperi- ja papyrysversion eri kohdista haettavissa.
Sivuston kieli: 
https://www.bl.uk/treasures/gutenberg/homepage.html

Näytä enemmän
Kansalliskirjaston Fragmenta membranea -kokoelma sisältää osan keskiaikaisen Ruotsin valtakunnan itäosissa, Turun hiippakunnassa, laadittujen ja käytettyjen kirjojen jäänteistä. Fragmenta membranea -tietokanta sisältää yli 9000 digitoitua pergamenttilehteä, 900- ja 1000-lukujen taitteesta 1500-luvun puoliväliin.
Sivuston kieli: 
https://fragmenta.kansalliskirjasto.fi/

Näytä enemmän
Oppikirjassa tarkastellaan kirjahistorian perusteita, kirjahistorian tutkimusta, kirjaa esineenä, tekijyyttä, sensuuria, kirjakauppaa, kirjastoja ja kirjan vaikutushistoriaa. Kirjan toisessa osassa paneudutaan kirjahistorian tutkimuksen metodisiin kysymyksiin. Oppikirja keskittyy lähinnä painettuun kirjaan. Tarkastelu alkaa 1400-luvun lopulta ja painottuu 1600–1700-luvuille.
Sivuston kieli: 
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-4040-1

Näytä enemmän
Täällä voi tutustua British Libraryn aarteisiin: vanhoihin kirjoihin, käsikirjoituksiin, karttoihin.
Sivuston kieli: 
http://www.bl.uk/onlinegallery/index.html

Näytä enemmän
Italian kirjastoissa säilytettävien käsikirjoitusten kuvaukset ja kuvia niistä. Käsikirjoituksia voi etsiä kirjoittajan, alkuperän ja kuvittajan mukaan.
Sivuston kieli: 
https://manus.iccu.sbn.it/web/manus

Näytä enemmän
Ruotsin kansalliskirjasto Kungliga biblioteket on julkaissut kuvia kokoelmiinsa kuuluvista vanhoista kartoista, käsikirjoituksista sekä harvinaisista kirjoista Flickrissä.
Sivuston kieli: 
https://www.flickr.com/photos/25300312@N08/albums

Näytä enemmän
SKS:n julkaisema Suomen keskiajan ja 1500-luvun käsikirjoitusten digitaalinen kirjasto sisältää tekstejä hallinnon, juridiikan, liturgian, historian ja teologian aloilta. Palvelussa voi selata käsikirjoituksia korkealaatuisina kuvina sekä tutustua käsikirjoituksiin ja niiden historiaan kuvailutietojen avulla.
Sivuston kieli: 
https://www.codicesfennici.fi/

Näytä enemmän
Pukstaavin verkkosivuilla on tietoa museon näyttelyistä, tapahtumista ja palveluista. Esillä on myös verkkonäyttelyitä.
Sivuston kieli: 
https://www.pukstaavi.fi/

Näytä enemmän