Nuoret

Nuoret kohtaavat monia uusia asioita: keho muuttuu, ympäristö alkaa odottaa uusia taitoja ja ymmärrystä. Mitä on seksuaalisuus, missä kulkevat rajat, mitä tapahtuu, kun koulu loppuu? Nuorten pakettiin on koottu tietoa uusista, hämmentävistä asioista, oppaita valintakysymyksissä, sivustoja, joissa voi pohtia omaa minuuttaan sekä paikkoja, joista etsiä tukea ja keskusteluseuraa.

päivitetty: 13/12/2023
Väestöliiton nuorten sivuilla on asiaa kasvusta, kehityksestä, kavereista, seurustelusta, seksistä, ehkäisystä sekä aggressiosta.
Webbplatsens språk: 
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/

Visa mindre
Netari on valtakunnallinen nuorisotalo netissä. Netarissa voi viettää aikaa, tavata kavereita ja jutella nuorisotyöntekijöiden kanssa. Tältä sivulta pääsee myös kahdenkeskiseen chattiin.
Webbplatsens språk: 
https://www.netari.fi/

Visa mindre
Omahelpperi kokoaa nuorille tarkoitetun terveyteen, hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin liittyvän tiedon, tuen ja palvelut yhteen osoitteeseen. Sieltä löytyvät chatit, auttavat puhelimet ja nettipalvelut. Sisältökokonaisuuksien aiheina ovat mm. mielenterveys, fyysinen terveys, ihmissuhteet, elämän kriisitilanteet, seksuaalisuus, päihteet ja riippuvuudet, opiskelu, työ ja talousasiat, arjen hallinta sekä yhteiskunnallinen vaikuttaminen.
Webbplatsens språk: 
https://omahelpperi.fi/

Visa mindre
NäytönPaikka on nuorille tarkoitettu palvelu, joka tarjoaa työvälineitä oman elämän tarkasteluun. Käytettävissä on esim. elämäntilannekartoitus, aikajana ja ansioluettelopohja. Halutessaan nuori voi jakaa tietoja tukiverkostolleen.
Webbplatsens språk: 
https://www.naytonpaikka.fi/

Visa mindre
Toimintamalli nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille. Se auttaa huomaamaan ja puuttumaan syrjäytymisuhassa olevan lapsen ja nuoren tilanteeseen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Sivuilla on Tajua Mut! -käsikirja, joka toimii oppaana mallin käyttöönottoon.
Webbplatsens språk: 
https://www.sitra.fi/julkaisut/tajua-mut-kasikirja/

Visa mindre
Mannerheimin lastensuojeluliiton Nuorten netti tarjoaa nuorille painavaa ja kevyttä asiaa. Painaviin asioihin on koottu paketit Internetin käytöstä, kiusaamisesta, seurustelusta, väsymyksestä ja mediasta. Kevyessä osassa voi katsella idolikortteja, lähettää nettikortteja, testata itseään tai lukea herkutteluohjeita.
Webbplatsens språk: 
https://www.nuortennetti.fi

Visa mindre
Just wear it -sivulla tuetaan nuoria seksuaalisuuteen kasvamisessa. Siellä saa tukea omaan minäänsä, seksin käsitteisiin ja omiin oikeuksiinsa tutustumiseen. Hyvä seksi ja turvallinen seksi tulevat tutuiksi. Sivustoon on myös koottu tukea ja apua antavia palveluita.
Webbplatsens språk: 
https://hivpoint.fi/nuorille/

Visa mindre
Lääketehtaan tuottamaa tietoa nuorille tietoa e-pillereistä. Sivustossa annetaan yleistietoa pillereistä ja niiden terveysvaikutuksista. Lisäksi kuvataan gynekologilla käyntiä. Sivustossa on kysymyspalsta sekä pdf-muotoinen opas Kun on aika rakastaa, joka sisältää tietoa eri ehkäisymuodoista.
Webbplatsens språk: 
https://www.ehkaisynetti.fi/

Visa mindre
Sivuilla on tietoa pojille ja nuorille miehille suunnatusta maksuttomasta puhelinpalvelusta, joka tarjoaa apua erilaisissa mieltä askarruttavissa kysymyksissä.
Webbplatsens språk: 
https://www.vaestoliitto.fi/poikien-puhelin/

Visa mindre
Verohallinto on koonnut Verokampukselle tietoa verotuksesta nuorille. Sivuilla kerrotaan, milloin tarvitaan verokorttia, mistä tuloista maksetaan veroja ja miten veroilmoitus tarkistetaan. Opiskelijoiden verotuksesta löytyy myös tietoa.
Webbplatsens språk: 
https://www.verokampus.fi/

Visa mindre
Help.some on sovellus, jonka avulla nuoret voivat saada tietoa ja tukea kiusaamis- ja häirintätapauksissa sekä rikosasioiden selvittelyssä. Help.somessa toimivat Pelastakaa Lapset ry:n työntekijöiden lisäksi Rikosuhripäivystys RIKUn työntekijöitä sekä Helsingin seudun nettipoliiseja.
Webbplatsens språk: 
https://www.netari.fi/helpsome/

Visa mindre
Mannerheimin lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin ja netti tarjoaa keskustelukumppanin lapselle tai nuorelle. Puhelimeen voi ottaa yhteyttä missä asiassa tahansa. Sivustossa on lisäksi opastettu kasvavan pojan ymmärtämisessä ja laadittu nuori-aikuinen-nuori -sanakirja, jonka avulla voi nähdä, että myös aggressioksi tai häiriköinniksi koettu käytös merkitsee kontaktin ottoa aikuiseen.
Webbplatsens språk: 
https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Visa mindre
Täältä löytyy asiantuntijoiden tuottamaa tietoa nuoruusiän tyypillisimmistä mielenterveyden häiriöistä ja ongelmista, niiden tunnistamisesta, hoidosta sekä sopiviin palveluihin ohjautumisesta.
Webbplatsens språk: 
https://www.mielenterveystalo.fi/fi/nuoret

Visa mindre
Tietoa turkulaisille ja miksei muillekin nuorille. Aiheet ovat asuminen, liikunta, maailmalle, ympäristönsuojelu, nuorten oikeudet ja velvollisuudet, raha-asiat, opiskelu, vaikuttaminen, muurosikä ja seksuaalisuus, työ ja vapaa-aika.
Webbplatsens språk: 
https://www.turku.fi/nuortenturku

Visa mindre
Jyväskylän seudun nuorille suunnattu sivusto sisältää tapahtumakalenterin, kysymyspalstan sekä tietoa mm. harrastuksista, asumisesta, opiskelusta ja nuorten mahdollisuuksista vaikuttaa asioihin.
Webbplatsens språk: 
https://nuorten.jyvaskyla.fi/

Visa mindre
Nuorten turvatalossa tarjotaan nuorille keskustelua, tukea, läheisneuvonpitoa sekä väliaikaisen yöpymispaikan kriisitilanteessa. Sivulta löytyvät yhteystiedot, kuvaus palveluista ja tapahtumista sekä ohjeet vapaaehtoisille, jotka haluavat tarjoutua työhön turvataloon.
Webbplatsens språk: 
https://www.punainenristi.fi/hae-tukea-ja-apua/nuorten-turvatalosta

Visa mindre
Hyvä kysymys tarjoaa neuvoja ja vertaispalvelua elämän eri vaiheissa. Palvelu on tarkoitettu kaikille: nuorille, aikuisille, ikäihmisille, pareille, perheille.
Webbplatsens språk: 
https://www.hyvakysymys.fi/

Visa mindre
Mannerheimin Lastensuojeluliiton tukilinja 12–20-vuotiaille lapsille ja nuorille, jotka tarvitsevat apua ja tukea. Tukilinja päivystää arki-iltaisin. Puheluihin vastaa MLL:n ammattilainen, jonka kanssa voi puhua luottamuksellisesti ja nimettömästi.
Webbplatsens språk: 
https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/nuorten-tukilinja/

Visa mindre