Utbildningsstyrelsens tilläggsmaterial för grundskolans och andra stadiets undervisning i modersmål och litteratur samt mediekunskap: korta artiklar om olika ämnen (t.ex. filmgenrer) samt gott om länkar. Databas med finlandssvenska författare.
Webbplatsens språk: 
http://www.edu.fi/planera/grundlaggande_utbildning/modersmal_och_litteratur

Visa mera
Mediekunskap.fi -nätportalen är en interaktiv öppen sajt för pedagoger, lärare, aktörer inom social- och media branschen, samt för andra som är intresserade och vill ha information om medie- och informationskunnighet. Nätportalen upprätthålls av Sällskapet för mediefostran rf, som finansieras av kultur- och undervisningsministeriet. Nätportalen fungerar på tre språk – svenska, finska och engelska.
Webbplatsens språk: 
http://mediekunskap.fi/

Visa mera
"MIK för mig" är ett digitalt utbildningsmaterial i medie- och informationskunnighet (MIK) som vänder sig till skolor och bibliotek. MIK för mig hjälper pedagoger och bibliotekarier att lära ut källkritiskt tänkande och kunskap om det förändrande medielandskapet på ett relevant och inspirerande sätt. Man kan ladda ner övningar, diskussionsfrågor, filmer, poddar, quiz eller hela lektionspaket.
Webbplatsens språk: 
https://statensmedierad.se/larommedier/mikformigdigitalutbildning.1871.html

Visa mera
Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran riktat till både grundskolan och utbildningar på andra stadiet. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida och ges synlighet via Svenska Yles olika kanaler.
Webbplatsens språk: 
https://svenska.yle.fi/nyhetsskolan

Visa mera
Under Medie- och digitalkunskp hittar du bl.a. Yles Digiträning-artkilar och nyhetsquiz. Digiträning-artiklarna lär ut viktiga digitala färdigheter som kan behövas i vardagen, t.ex. om hur man shoppar säkert på nätet, tips på hur ett bra lösenord ser ut och hur man hittar bilder man får använda fritt.
Webbplatsens språk: 
https://svenska.yle.fi/kategori/vetamix/medie-och-digitalkunskap

Visa mera
Information om mediekunskapsveckan, som är en temavecka med syfte att förstärka mediekunskapens roll i uppfostran. Under veckan ska barn och unga få möjligheten att utveckla sina mediekunskaper samtidigt som de vuxna skall få stöd i sitt sätt att i uppfostran inkludera mediekunskap. På sidan finns också material för mediefostran.
Webbplatsens språk: 
https://www.mediataitoviikko.fi/pa-svenska/

Visa mera
Spel för inlärning av upphovsrätt som passar för olika årskurser i grundskolan och motsvarar målen för nya läroplaner. Det finns särskilt inriktat material för respektive årskurser. I Kopiraittila skola lär man sig genom roliga uppgifter och tester i spelform att respektera upphovsrätten, att använda verk, att göra källförteckningar, m.m.
Webbplatsens språk: 
https://kopiraittila.fi/sv/

Visa mera
Webbplatsen innehåller information om Skolbio vars grundtanke är att ge så många grundskolelever som möjligt en chans att under skoltid se film på riktig biograf. Praktiska upplysningar om hur man går tillväga och kontaktuppgifter finns på sidan. Vidare finns en förteckning över de filmer som erbjuds med kort innehållsbeskrivning. Även material för filmanalys som kan användas i undervisningen ingår på sidorna.
Webbplatsens språk: 
https://www.koulukino.fi/skolbio/

Visa mera
Mediekompass är ett hjälpmedel för lärare som vill använda tidningar i undervisningen. Bakom Mediekompass står TU – Medier i Sverige, så att materialet innehåller t. ex. länkar och exempel i svensk media, men ideerna kan även tillämpas i undervisning i Finlad.
Webbplatsens språk: 
https://mediekompass.se/

Visa mera