Kirja Oppiva kaupunkisuunnittelu käsittelee Teknillisessä korkeakoulussa (TKK) toteutettua OPUS-tutkimushanketta ja sen tuloksia. Hankkeessa kehitettiin uusia menetelmiä ja työkaluja, joilla voidaan edistää kaupunkisuunnitteluun osallistuvien vuorovaikutusta ja paikallisen näkökulman vahvistamista alueiden suunnittelussa.
Webbplatsens språk: 
http://opus.tkk.fi/dokumentit/Tulokset_dokumentit/OPUS-kirja_web.pdf

Visa mera
Kansalaisaloite.fi on oikeusministeriön ylläpitämä verkkopalvelu, jossa voi tehdä kansalaisaloitteita sekä kannattaa ja seurata muiden tekemiä aloitteita. Palveluun on tulossa myös mahdollisuus kuntalaisaloitteen tekemiselle.
Webbplatsens språk: 
https://www.kansalaisaloite.fi/fi

Visa mera
Oppimateriaali tarjoaa tietoa kansalaisyhteiskunnasta ja vaikuttamisesta, vaaleista ja suomalaisista puolueista sekä mediasta ja sen vaikutusvallasta. Aineisto on kuunneltavissa ja sisällön vaatimustason voi valita.
Webbplatsens språk: 
https://aipe.edu.fi/web/site-223751/state-jurdgmjqg4ra/front-page

Visa mera
Luomus tutkii sammakkoeläinten ja matelijoiden levinneisyyttä ja siinä tapahtuneita muutoksia Suomessa keräämällä havaintoja koko maasta. Sivustossa on kuvaukset sammakkoeläimistä ja matelijoista sekä tietoa esiintymistä.
Webbplatsens språk: 
https://laji.fi/theme/herpetology

Visa mera
Kuntalaisaloite.fi-verkkopalvelussa voi tehdä palvelussa mukana oleville kunnille kuntalaisaloitteita sekä kannattaa ja seurata muiden tekemiä aloitteita.
Webbplatsens språk: 
https://www.kuntalaisaloite.fi

Visa mera
Täällä voi tutustua ekotukitoimintaan, jonka avulla lisätään ympäristötietoisuutta työpaikoilla. Sivuilta löytyy ekotukitoiminnan käsikirja, koulutusmateriaaleja, laskureita ja esitteitä.
Webbplatsens språk: 
https://www.ekotuki.fi/

Visa mera
Suomen ympäristökeskus on koonnut yhteen paikkaan laskureita, joilla voi analysoida hiilijalanjälkeä.
Webbplatsens språk: 
https://www.syke.fi/co2laskurit

Visa mera
Täällä on tietoa Helsingin saaristoluonnosta ja luonnonsuojelualueista sekä siitä, mitä veneilijöiden tulee ottaa huomioon saaristossa liikkuessaan.
Webbplatsens språk: 
https://luontoviisas.hel.fi/

Visa mera
Roska päivässä -liike on muutamassa päivässä internetin kautta sekä valtakunnallisesti että kansainvälisesti levinnyt kansalaisliike. Jäsenmaksuja ja liittymislomakkeita ei tarvita, riittää kun kerää roskan päivässä. Sivuilta on mahdollisuus osallistua ekä suomen-, että englanninkielisiin keskusteluryhmiin.
Webbplatsens språk: 
http://www.roskapaivassa.net

Visa mera
Ympäristöministeriön julkaisussa tarkastellaan vapaa-ajan asumista kestävän kulutuksen ja ekotehokkuuden kannalta. Raporttiin on koottu ehdotuksia siitä, miten esimerkiksi lämmitysmuotoja, vesi- ja jätehuoltoa sekä kodinkoneiden käyttöä voidaan kehittää ekotehokkaampaan suuntaan. Lisäksi käsitellään mökkiliikenteen vaikutuksia ja energiatehokkuutta.
Webbplatsens språk: 
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/37982/SY6_2010_Vapaa-ajan_asumisen_ekotehokkuus,_si...

Visa mera
VieKas LIFE on Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoima hanke, jolla pyritään vahvistamaan luonnon monimuotoisuutta. Sivustolla on tietoa haitallisista vieraslajeista, niiden torjunnasta ja havaintojen ilmoittamisesta. Sinne on koottu tietoa myös toiminnasta, kuten infotilaisuuksista ja torjuntatalkoista.
Webbplatsens språk: 
https://viekas.laji.fi/

Visa mera
Kerhokeskus toimittaa nuorten ja koulujen käyttöön verkko-oppimateriaaleja sekä muutakin materiaalia. Kerhokeskus kehittää kerho- ja harrastustoiminnan edellytyksiä tuottamalla tukea, palveluja, materiaaleja, uusia työmuotoja sekä osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun. Sivustossa löytyy materiaalia näistä asioista.
https://opinkirjo.fi/

Visa mera
Tutkimushanke selvittää, kuinka globalisaatio ja yhteiskunnan rakennemuutos muuttavat kansalaisten osallistumista ja politiikan tekoa Suomessa. Mukana on politiikan, psykologian, sosiaalipolitiikan, sosiologian, taloustieteen ja viestinnän tutkijoita. Sivuilla voi lukea hankkeen julkaisuja.
Webbplatsens språk: 
https://bibu.fi/

Visa mera
Julkaisu esittelee työpajatoimintaa, jossa nuoret paneutuivat yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen faktatiedon ja taiteellisten menetelmien avulla. Julkaisu tarjoaa työpajamalleja opettajille ja muille nuorten kanssa työskenteleville.
Webbplatsens språk: 
https://www.turkuamk.fi/fi/tutkimus-kehitys-ja-innovaatiot/julkaisuhaku/144/

Visa mera
Luonnonsuojelijan vaikuttamisoppaassa käydään läpi kuusi päätöksenteon vaihetta vireilletulosta seurantaan saakka. Oppaassa kerrotaan, miten päätöksiin voi vaikuttaa eri vaiheissa.
Webbplatsens språk: 
https://www.sll.fi/app/uploads/sites/10/2019/09/Luonnonsuojelijan_vaikuttamisopas_SLL_Pirkanmaan_pii...

Visa mera
Teoksessa pohditaan sitä, kuinka kulttuurin niin kutsutuista ei-kävijöistä saadaan kävijöitä ja kävijöistä osallisia. Teos on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille myös kulttuurialan ulkopuolella. Kirja soveltuu oppikirjaksi sekä kulttuurialan ammattilaisten käsikirjaksi.
Webbplatsens språk: 
https://www.humak.fi/julkaisut/lindholm-ei-kavijasta-osalliseksi-osallistuminen-osallistaminen-ja-os...

Visa mera
Oikeusministeriö on koonnut Demokratia.fi-sivustoon väylät vaikuttamisen verkkopalveluihin. Sivulla on myös tiedotteita sekä puheita.
Webbplatsens språk: 
https://www.demokratia.fi/

Visa mera
Sivut ovat osa Euroopan komission interaktiivista politiikan suunnittelua. Vaikuta lakialoitteisiin tai ehdota parannuksia lainsäädäntöön.
Webbplatsens språk: 
https://ec.europa.eu/info/law/contribute-law-making_fi

Visa mera
Otakantaa.fi on keskustelufoorumi, jossa kansalaiset voivat olla mukana keskustelemassa valtionhallinnon kehittämiseen liittyvistä asioista.
Webbplatsens språk: 
https://www.otakantaa.fi

Visa mera
Digiraati on oikeusministeriön verkkopalvelu, joka tarjoaa mahdollisuuden vuoropuheluun lasten, nuorten ja päättäjien välillä. Digiraadissa kaikki alle 29-vuotiaat voivat osallistua keskusteluun erilaisista ajankohtaisista aiheista ja saada äänensä kuuluviin yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Keskustelu käydään kirjallisesti nimimerkeillä, ja sitä ohjaa ja valvoo koulutettu ohjaaja. Raateja voivat järjestää esimerkiksi ministeriöt, kunnat, hyvinvointialueet, muut viranomaiset ja kansalaisjärjestöt.
Webbplatsens språk: 
https://digiraati.fi/

Visa mera
Verkkopalvelussa organisaatiot, yritykset ja yksityiset henkilöt voivat antaa kestävän kehityksen sitoumuksia.
Webbplatsens språk: 
https://sitoumus2050.fi/

Visa mera
Käsikirja sisältää käytännön menetelmiä lasten ja nuorten osallistamiseen kaupunki- ja ympäristösuunnitteluun. Tarjolla on mm. asiantuntijoiden näkökulmatekstejä, joissa aiheena on kulttuurinen kestävyys, lasten ja nuorten osallisuus sekä yhteisöllisyys.
Webbplatsens språk: 
https://kulttuurinvuosikello.fi/kaikkienkaupunki/

Visa mera
Englannin johtavan ympäristönsuojelujärjestön kotisivulla on mm. tietoa kampanjoista, niiden tavoitteista ja mahdollisuuksista osallistua toimintaan.
Webbplatsens språk: 
https://friendsoftheearth.uk/

Visa mera
Tietoa vesistöjen kunnostamiseen ja ylläpitoon tarkoitetusta julkisesta rahoituksesta. Rahoitusta on saatavilla monenlaisiin paikallisiin ja kansallisiin hankkeisiin. Sivustolla on tiedot yli kahdestakymmenestä rahoituslähteestä. Hakijana voi olla esim. kunta, yhdistys, säätiö, oppilaitos ja osakaskunta.
Webbplatsens språk: 
https://rahatpintaan.fi/

Visa mera
Suomeksi ja englanniksi ilmestyneen julkaisun aiheena on kansalaisaktivismin muoto, jossa omia mielipiteitä ilmaistaan käsityön avulla. Kirjoittaja kertovat, mikä sai heidät valitsemaan käsityöaktivismin ja millaisia mahdollisuuksia käsityöaktivismi avaa kannan ottamiseen ja kansalaisaktivismiin. Mukana on matalan kynnyksen käsityöohjeita ja -vinkkejä.
Webbplatsens språk: 
https://www.ksl.fi/julkaisut/kasityoaktivismi/

Visa mera
Satokarttaan kootaan tietoa Helsingissä kasvavista puistojen, metsiköiden ja joutomaiden marjapensaista ja hedelmäpuista. Kartan täydentämiseen voi osallistua kertomalla havainnosta sivuilla olevalla lomakkeella.
Webbplatsens språk: 
https://satokartta.weebly.com/

Visa mera

Sidor